Birleşik Kıbrıs Partisi(BKP), BKP’nin de gözlemci üye olduğu Avrupa Sol Partisi Yürütme Kurulu’nun, 13-15 Kasım tarihlerinde Madrid’de düzenlenen toplantısında Kıbrıs konusuyla ilgili sunum yaptı.

BKP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Parti’nin Dışilişkiler Sekreteri Salih Sonüstün’ün yaptığı sunumda, Sonüstün, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerde Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin ileriye doğru olumlu adımlar attığını, bazı başlıklarda yakınlaşmalar ve bir takım güven artırıcı önlemler konusunda uzlaşmalar sağladığını, ancak Kıbrıs sorununun yalnızca liderlerin çabası ile çözülemeyeceğini söyledi.

BKP’nin adada federal bir yapıda çözümün sağlanması için çalıştığını belirten Solüstün, Avrupa Sol Partisi’nden çözüm sürecine daha aktif bir şekilde katkıda bulunmasını istedi.

Görüş ayrılıkları bulunan mülkiyet, toprak, nüfus, güvenlik ve garantiler konularında Liderlerin daha kararlı ve cesur adımlar atarak yakınlaşmalar sağlayabileceklerine inandığını belirten Sonüstün, tüm Kıbrıslıların ortak çıkarlarını gözeten ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek bir çözüm hedeflediğini kaydetti.

Mayıs 2016’ya kadar kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün olduğuna da inandıklarını ifade eden Sonüstün, her iki toplumun da mevcut statükodan bıktığını savundu.

BKP Dışilişkiler Sekreteri Salih Sonüstün, toplantıda katılımcı siyasi parti temsilcileri ile görüştü.