Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Avukat Feza Güzeloğlu’nun açtığı dava çerçevesinde, dava sonuçlanıncaya kadar Lefke’de üç camide okunan sabah ezanlarının hoparlörlerden yayımlanmasının veya sabah ezanı okunurken ses yükseltici cihaz kullanılmasının men edilmesi yönündeki mahkeme ara emrinin uygulanması gerektiğini belirtti.

Korkmazhan yazılı açıklamasında,  mahkeme kararını uygulamayanlar hakkında yasal işlem başlatılmasını talep etti.

Mahkemenin ara emri kararını, başta bazı Türkiye basın kuruluşlarının ve gerici, şoven kesimlerin “Ezan yasaklandı” diyerek çarpıttığını ve bunun üzerinden provokasyon yaptıklarını savunan Korkmazhan, gerici çevrelerin mahkeme kararını uygulamamak için dezenformasyona başvurduklarını kaydetti.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın mahkemenin aldığı ara emri başvurusunun kendilerini bağlamadığı yönündeki açıklamasının ise kabul edilemez olduğunu savunan Korkmazhan, hiç kimseye ve hiçbir kesime mahkeme kararları için ayrıcalık tanınamayacağını, mahkeme kararını hiçe sayanlar hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini vurguladı.

Yaşananların hukuk tanımazlıkta gelinen yeri gösterdiğini kaydeden Korkmazhan, ezanın Türkiye ve bir çok ülkede hoparlörlerden okunmadığını veya sesi kısılarak okunduğunu ve Kıbrıs’ta da olması gerekenin bu olduğunu belirtti.

Bir kesimin din ve inanç özgürlüğünün, başka bir kesimin baskı altına alınarak linç edilmesi anlamına gelmediğini ifade eden Korkmazhan, “din ve inanç özgürlüğü herkes içindir” dedi.