İzcan, yazılı açıklamasında, "Navtex yayınlayarak Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde doğal gaz arama çalışması yapacağını duyuran ve iki savaş gemisini Kıbrıs açıklarına gönderen Türkiye, uzun menzilli füzelerle donatılmış Gökçeada firkateynini de bölgeye gönderdi" dedi.

İzcan, Türkiye’deki AKP hükümetinin; “gerginlik, askeri güç gösterisi ve tehdit politikası” izlediğini, bunun kapsamlı çözüm müzakerelerinin çökmesine neden olduğunu, toplumlararası ilişkileri ve güven ortamını ise kötüleştirdiğini iddia etti.

Bölgedeki doğal gaz ve diğer doğal kaynakların tüm “Kıbrıs halkına” ait olduğunu ve Türkiye’nin hiçbir hak iddiasında bulunamayacağını savunan İzcan, AKP hükümetini eleştirerek, “Kıbrıslı Türkleri kullanarak, doğu Akdeniz’deki doğal gaz ve enerji kaynaklarında çıkar elde etmeye çalıştığını” öne sürdü.

Doğal gaz ve enerji kaynaklarında Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlar kadar hakkı bulunduğunun altını çizen İzcan, “Kıbrıs Türk toplumu olarak doğal gaz ve enerji kaynaklarından kaynaklanan haklarımızı elde etmenin yolu erken ve kapsamlı çözümdür. Tüm toplum olarak buna odaklanmalıyız. Güç gösterisi ve askeri tehdit politikası ile hiçbir yere varılamayacak, bundan tüm taraflar büyük zarar görecektir” görüşünü dile getirdi.