Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL),  bugün sabah saatlerinde 1974’de katledilen ve öldürülen Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların mezarlarını ziyaret ederek, ayrı din, dil ve ırk gözetmeksizin ayni toprakların insanı olarak insanca ve barış ortamında yaşama arzularını belirterek, hayatlarını kaybedenleri andı ve mezarlarına çiçek bıraktı.

Ortak düzenlenen etkinlikte, Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou önderliğinde,  her iki partinin gençlik örgütleri ve üyeleri hazır bulundu. Heyetler, ilk olarak Kıbrıs’ın güneyi’ndeki Lefkoşa Constantiniou ve Eleni Mezarlığı’nda bulunan ve 20 Temmuz’da hayatlarını kaybeden Kıbrıslı Rumların mezarlarını ziyaret ederek çiçek bıraktı ve basına açıklamada bulundular. Daha sonra ise Atlılar Toplu Mezarlığını ziyaret edilerek, mezara çiçekler bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Atlılar Toplu Mezarlığında her iki parti başkanı ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısının sonuna doğru Atlılar muhtarı ve beraberindeki 4-5 kişilik bir grup mezarlığa gelerek ortak etkinliği engellemeye çabası içerisine girdiler. Küfür ve saldırgan tavırlar ile provokasyonda bulunmaya çalıştılar. Barış istemediklerini, onlardan izinsiz mezarlığı kimsenin ziyaret edemeyeceğini iddia ederek, ağıza alınamayacak küfürler ile heyetlere saldırıda bulundular. Polis gerekli tedbirleri alarak olayların büyümesini engelledi.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan olaylar sonrası yaptığı açıklamada, kin ve nefret ile bir yere varılamayacağını, şoven ve milliyetçi tavırların yaşanan acıları arttıracağını, artık her iki toplumun kucaklaşıp barışma zamanının geldiğini söyledi. İzcan, bu tür organize provokasyonlardan korkmadıklarını, görüşme sürecinin başarıyla sonuçlanması ve birleşik federal bir Kıbrıs’a ulaşılması için her türlü fedakarlığı yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

bkp-akel-1.jpg

bkp-akel-3.jpg

bkp-akel-4.jpg