Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Gençlik Meclisi Başkanı Barış Hacışevki, eğitimde yaşanan sorunların öğrenciler adına endişe verici olduğunu, yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Yazılı açıklama yapan Hacışevki, “YÖDAK, Yakın Doğu Üniversitesi ve eğitimin diğer alanlarında yaşanan sorunlar, yolsuzluklar, belge sahteleme, tehdit ve rüşvet gibi olayların öğrenciler adına endişe verici olduğunu” kaydetti.

YÖDAK’ın siyasilerin ve bir takım yüksek öğrenim kurumlarının çıkarlarına hizmet eden bir kurum haline dönüştürüldüğünü savunan Hacışevki, YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş’un görevden alınarak kurumun demokratik, özerk ve gerçek anlamda yüksek öğrenim kalitesini denetleyici bir konuma getirilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkedeki yüksek öğrenim kurumlarının bazılarının “üniversiteden çok ticari şirket gibi faaliyet yürüttüğünü” kaydeden Hacışevki, “Öğrencileri müşteri, diplomaları ise alınıp satılan meta haline dönüştüren kapitalist anlayışı şiddetle reddediyoruz. Parasız, bilimsel, eşit ve demokratik eğitim her gencin hakkıdır” ifadelerini kullandı.

YDÜ’de “usulsüzlük, tehdit ve çalışanlara yönelik sömürü” yaşandığını da iddia eden Hacışevki, durumu protesto ettiklerini kaydetti.

Hacışevki, yeni eczane açılması konusunda bir düzenlemeye gidilmesinin şart olduğunu ancak bunun şu an eczacılık okuyan öğrencileri mağdur ederek ve işsizliğe mahkum ederek yapılamayacağını da savundu.

Hacışevki, “Eczacılık öğrencilerinin haklı taleplerinin yanındayız ve bu talepler yerine getirilmelidir. Ne yazık eğitime yönelik planlama olmadığı için aynı mağduriyetin diğer alanlardan mezun olacak öğrencilerin de yaşamasından endişe duymaktayız” ifadelerini kullandı.

Burs tüzüğünün anti-demokratik olduğunu da ileri süren Hacışevki, özellikle yurt dışında yaşayan öğrencilerin sorunlar ile karşı karşıya bırakıldığını, daha önce söz verilmesine rağmen tüzüğün demokratikleştirilmediğini belirtti.

Öğretmen sendikalarının ortaya koyduğu eğitimde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi yönünde hükümete çağrıda bulunan Hacışevki, yeni eğitim yılında öğrencilerin mağdur olmaması ve sorunların çözümü için sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığı ve öğrenci temsilcilerinin bir araya gelerek bir yol haritası belirlemesi gerektiğini ekledi.