Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Dışilişkiler Sekreteri Salih Sonüstün, “Ango-Amerikan emperyalizminin, koalisyon güçleri ve Türkiye ile sağlanan anlaşma” çerçevesinde Suriye’yi adım adım istikrarsızlaştırıp, işgal ettiğini savunarak, IŞİD ile mücadele adı altında yapılmaya çalışılanın Suriye’nin işgal edilerek, parçalanması olduğunu ileri sürdü.

Sonüstün yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD terör örgütünü yaratanın “Anglo-Amerikan emperyalizmi ve her türlü desteği sağlayanın ise AKP hükümeti” olduğu görüşünü dile getirdi.

Sonüstün, “Anglo-Amerikan emperyalizmi, önce IŞİD’ı yarattı. Basında yer aldığı gibi AKP hükümeti aracılığı ile bu örgütü silahlandırıp güçlendirdi. Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde Ortadoğu ülkelerinde adeta bir Truva Atı gibi kullandı. Şimdi de IŞİD terörüne karşı mücadele adı altında başta Suriye olmak üzere, Ortadoğu ülkeleri işgal edilmekte, bölünüp, parçalanmaktadır” dedi.

Emperyalizmin geçmişte Kıbrıs’ta “böl-yönet” politikası uyguladığını, şimdi de Ortadoğu’yu ve enerji kaynaklarını kontrol etmek için bu yola başvurduğunu savunan Sonüstün, BKP’nin emperyalizme karşı halklar ile dayanışma içerisinde olduğunu kaydetti.