Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs’taki iki liderin çözüm çabalarını önümüzdeki aylarda iki katına çıkarmalarını istedi.

BM Genel Sekreteri Sözcü Vekili Farhan Haq, İstanbul’da yaşananlar üzerine Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in cuma günkü liderler görüşmesine katılmayacağına dair kendilerine resmi bilgi ulaşmadığını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Sözcü Vekili Farhan Haq, New York’ta BM Genel Merkezi’nde bugünkü basın bilgilendirmesinde, Kıbrıs’la ilgili soruları da yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın pazartesi akşamı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Dünya İnsani Zirvesi’nin yapıldığı İstanbul’a gitmesi ve Erdoğan’ın verdiği akşam yemeğine katılmasının Anastasiadis’i kızdırması konusundaki yorumu sorulan Haq, yemeğin BM organizasyonu olmadığını hatırlattı.

Sözcü Haq, Akıncı’nın Dünya İnsani Zirvesi’nde katılımcı olmadığını ancak bu etkinliğe ev sahipliği yapan Türkiye Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine akşam yemeğine katıldığını kaydederek, “Genel Sekreter de bu etkinlikte misafir olarak bulunuyordu. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, düzenlemeler Türkiye Hükümeti tarafından yapılmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir etkinlik değildi” diye konuştu.

“ÖNEMLİ İLERLEME VAR… ÇABALAR İKİ KATINA ÇIKMALI”

Sözcü Haq, “öyle görünüyor ki barış görüşmelerinin bir sonraki toplantısı iptal oldu. Bu konuda herhangi bir şey yapılıyor mu?” sorusuna karşılık ise, kendilerine resmi bir bilgi ulaşmadığını söyledi.

Haq şunları ifade etti:

“Bu hususta bize herhangi resmi bir bilgi ulaşmamıştır. Ancak süreç içerisindeki bu önemli aşamada Genel Sekreter, her iki liderin de barış sürecinde büyük cesaret ve azim gösterdiğini ve önemli ilerleme kaydettiğini vurgulamak istiyor. Bu nedenle Genel Sekreter, tüm Kıbrıs halkının yararı için çabalarını önümüzdeki aylarda iki katına çıkarmaları amacıyla liderleri teşvik etmektedir.”