Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Lefkoşa’da “2. Farkındalık Yürüyüşü” düzenledi.

Dereboyu’nda yer alan ve böbrek hastalıkları ile böbreklerin korunmasında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen yürüyüşe Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, böbreklerin korunması ve çalıştırılması için su içmenin önemine işaret ederek, vatandaşlara; “Günde en az 8 bardak ve üzeri su tüketmeleri” çağrısında bulundu, “En güzel, temiz ve sağlıklı içki su” dedi.

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Tülin Köseoğlu da, su içmenin alışkanlık haline getirilmesi ve gereksiz ilaç içilmemesi gerektiğini belirterek, “Organlarımızı bağışlayalım, toprağa değil insana verelim” dedi.

Osman Paşa Caddesi ile Mehmet Akif Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan çemberden başlayan yürüyüş, Başbakanlık ışıkları yanında tamamlandı. Akıncı’nın başından katıldığı yürüyüşün sonunda su dağıtıldı, balonlar uçuruldu ve böbreklerin korunmasının önemini içeren broşürler dağıtıldı.

Çocukların gösterisinden sonra tamamlanan etkinliğin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı geriye de yürüyerek döndü.

Yürüyüşte “Bağışlanan organ filizlenen candır”, “sigara ve alkol tüketmeyelim”, “sağlıklı beslenin ideal kilonuzu koruyun”, “yılda bir kez böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirin”, “organı toprağa değil insana verin”, “doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın” yazılı pankartlar taşındı. 

1457779609.jpg

KÖSEOĞLU

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Tülin Köseoğlu, yürüyüşün sonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yürüyüşe verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, herkese sağlıklı yarınlar diledi.

Köseoğlu, insanların böbrekleri için gerekeni yapmasını isteyerek, bunun çok kolay olduğunu, tek yapılması gerekenin; su içmenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Doktora başvurmadan ilaç içilmemesi gerektiğine de vurgu yapan Köseoğlu, ülkede yakın bir zamanda kadavradan organ nakli yapılmasına olanak bulunacağına da işaret ederek, “Organlarımızı bağışlayalım, toprağa değil insana verelim” dedi.

1457779572.jpg

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, derneğin farkındalık çalışmaları kapsamında düzenlediği yürüyüşe davet edilmekten ve katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, böbreklerin önemine dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen farkındalık çalışmalarını kutladı.

Akıncı, yapılan bu farkındalık çalışmalarından kendilerinden çok fazla olmayan isteklerin gündeme getirildiğini, burada tek istenenin; insanın kendini koruması ve böbreklerinin çalışması için su tüketilmesi olduğunu söyledi.

Gün içerisinde kendisi dahil birçok insanın su tüketmeyi çok az hatırladığına inanç belirten Akıncı, vatandaşlara; günde en az 8 bardak ve üzeri su tüketin çağrısında bulundu, en güzel en temiz ve en sağlıklı içkinin su olduğuna dikkat çekti.

Sağlığı korumak, yılda bir kez denetimden geçmek, sigara ve alkolden uzak durup suya yaklaşmak, spor, yürüyüş yapmanın önemli olduğunu ifade eden Akıncı, su içmeye ve spora önem verilmesinin önemine vurgu yaptı, bu konudaki farkındalık çalışmalarının tüm bireylerin el birliğiyle artırılması çağrısında bulundu.

1457779571.jpg

1457779574.jpg

1457779575.jpg

1457779611.jpg