Değirmenlik Spor Kulübü’nde gerçekleştirilen “Halkın Katılımı Toplantısı”nda T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret. Ltd Genel Müdürü Serhat Özçelik, Çevre Mühendisi Cemaliye Özverel, Orman Yüksek Mühendisi Doğan Gürgen, Jeoloji Mühendisi Tuncay Nazıroğlu birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların soruları, T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret. Ltd Genel Müdürü Özçelik, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğluları ve mühendisler tarafından yanıtlandı.

ÖZÇELİK: “KAPASİTE 5 MİLYONA ÇIKARILACAK”

T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret. Ltd Genel Müdürü Serhat Özçelik, havalimanının artan yolcu kapasitesine hizmet vermekte yetersiz kaldığını ve genişletme yapılması gerektiğini söyledi.

Proje kapsamında yeni terminal yapısı, otopark alanı, itfaiye yapısı, yeni apron ve pist, eski pistin uzatılması, tünel ve yol yapımı inşası bulunduğunu dile getiren Özçelik, projenin hayata geçmesiyle bugün 3 milyon olan kapasitenin 5 milyona çıkarılacağını belirtti.

Projenin çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir yapı hedefiyle hazırlandığına işaret eden Özçelik, atık su ve yağmur sularının değerlendirileceğini, enerji ihtiyacının üçte birinin fotovoltaik panellerden elde edileceğini kaydetti.

Özçelik’ten sonra söz alan çevre mühendisi Cemaliye Özverel, ÇED raporunun detayları konusunda bilgi verdi. Projeyi tanıtıp, amacı ve çevresel etkisini anlatan Özverel, güneş enerjisinden yararlanabilmek adına çalışmalar yapılacağını belirtti.

Jeoloji Mühendisi Tuncay Nazıroğlu da projenin jeolojik açıdan değerlendirmesini yaptı.

Orman Yüksek Mühendisi Doğan Gürgen, proje alanını fauna ve flora yönünden değerlendirdi. Gürgen, proje alanı içinde kalan yaklaşık 31 bin ağacın kesileceğini, bununla birlikte yaklaşık 25 bin ağacın ise korunacağını söyledi. Kesilen ağaçların bir kısmının alandaki çeşitli yerlere ekileceğini ifade eden Gürgen, bunun yanında KKTC genelinde 60 hektar alanlık bir bölgenin orman alanı ilan edilip, yeniden ağaçlandırılacağını belirtti.