Rana Sarro

Güzelyurt’a bağlı Kalkanlı Köyü yakınında bulunan çöp alanı konusunda bölge halkının rahatsızlığı sürerken, sorunun çözümü yönünde adım atmaya kararlılığını belirten Güzelyurt Belediyesi de bürokratik engellere takılmış durumda.

Başta ODTÜ olmak üzere, bölge halkı da, çöplüğün kaldırılmasını istiyor. Güzelyurt Belediyesi ise, soruna çözüm arıyor, ancak bir türlü çözüm yolu bulunamıyor.

Kalkanlı sakinleri ve ODTÜ öğrencileri ile çalışanları ise sosyal medyada örgütlenerek, Pazar günü saat 17.00’de ‘Kalkanlı çöplük yolu girişinde eylem kararı aldı.

Sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden ‘Nefesine sahip çık! Kalkanlı’daki çöplüğe karşı ses ver’ etkinliği başlatılırken, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise, bu konuda belediyenin gerçekleştirdiği girişimleri ve yaşanan sorunları Detay Gazetesi’ne anlattı.

“ÇÖPLÜK ZEHİR SAÇIYOR”

Kalkanlı Köyü yakınında bulunan çöp alanı konusundaki rahatsızlıklarını gündeme getirmek için, eylem kararı alan bölge sakinleri tarafından oluşturulan, ‘Nefesine sahip çık! Kalkanlı’daki çöplüğe karşı ses ver’ etkinliğinde, şu ifadelere yer verildi:

“Zehirleniyoruz. Kalkanlı çöplüğü zehir saçıyor. Yetkililer sorunları çözmekten aciz yanan ve kokan çöplüğü seyretmekten başka bir şey yapmıyorlar. Bizler kalkanlı köylüleri ve ODTÜ’de okuyan, çalışan insanlar olarak artık yeter diyoruz. Sadece seyredip şikayet etmek yerine sesimizi duyurmak için sokağa iniyoruz.”

ÖZÇINAR: “BEN YARINDAN KAPATIRIM”

Bunun üzerine görüşlerine başvurduğumuz Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, transfer istasyonu verilmesi ve Güngör’ün Belediye’ye açılması talebinde bulunduklarını; çöplüğün kapatılabilmesi için bunun şart olduğunu anlattı. Güzelyurt Belediye Başkanı Özçınar, “çöplüğü ben yarından kapatırım. Ama bunun yansımasını da ODTÜ ödeyecek. Hem ODTÜ bu işi kışkırtır ama para da ödemek istemez. Çünkü ODTÜ’nün de kirliliği var” dedi.

“DİĞER BÖLGELERİN ÇÖPÜ DE KALKANLI’DA”

Kalkanlı yakınındaki çöp alanına Lapta ve Alayköy ile askeri birliklerden de çöp döküldüğünü belirten Mahmut Özçınar, “Ne kadar çöp dökülürse o kadar yangın çıkar. Çevre Bakanlığı’na şikâyet ettiğimiz diğer belediyeler ile ilgili herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadı. Dışarıdan gelen çöpler engellenemiyor” diye konuştu.

“BUNLAR OLMADAN NEREYE TAŞIYACAĞIZ?”

Güzelyurt Belediyesi’ne düşen görevlerinin tümünü yerine getirme taahhüdü verdiğini ve bunu her konuda yerine getirme gayreti içinde olduğunu da belirten Özçınar, “Güzelyurt Belediyesi olarak yeni transfer alanı için talebimiz oldu. İçişleri Bakanlığı’na bundan bir ay önce, yazı yazdık. Serhatköy’deki transfer istasyonunun tahsisini istedik. Ve Güngör’de bulunan orada çürümeye yüz tutmuş transfer araçlarının da bize verilmesini istedik. Bir de Güngör alanının bize açılmasını gerekiyor. Esas mesele Güngör’ün bize açılmasıdır. Aksi halde çöpümüzü nereye taşıyabiliriz?” diye konuştu.

“ÇÖPLÜK BU YIL İÇİNDE KAPANACAK”

“İçişleri Bakanlığı şuanda çalışma yapıyor. Bize mazot desteği yapıp, Güngör’e taşınması için de izin verilmesi gerekiyor. Şuanda sona gelindi, çözüm noktasındayız diye inanıyorum” dedi.

Kalkanlı sakinlerinin düzenlediği eylem konusundaki soruya karşılık ise Başkan Özçınar, “Eylemin yeri Güzelyurt değil, İçişleri Bakanlığı’dır. Giderlerse gidelim hep beraber” dedi.

“1 YILDA GÜNGÖR DOLAR”

“Bize transfer alanı versinler ve Güngör bize açılsın. Güngör’e taşıma izni verilirse çöp alanını kapatsınlar” diyen Başkan Özçınar, “Ancak Güngör’deki sıkıntı çözülemezse, Güzelyurt, çöpünü Güngör’e taşıdığı gün, bir yıl içerisinde Güngör de dolar” dedi.

ULUÇAY: “ARA TRANSFER İSTASYONLARIYLA GÜNGÖR’E TAŞINACAK”

Hatırlanacağı gibi bir süre önce, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Kalkanlı çöp alanının rehabilite edilerek bölge halkına kazandırılacağını söylemişti.

Uluçay, Şubat ayında yaptığı açıklamada bölgedeki çöplerin ara transfer istasyonlarıyla Güngör çöp alanına taşınacağını açıklamıştı.

“BAKANLIKTA BİR ÇALIŞMA BAŞLATILMIŞTI!”

Yine hatırlanacağı gibi, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Güzelyurt’ta katı atık ve vahşi depolama alanı olarak kullanılan bölgede tam bir çevre felaketi yaşandığını belirterek bu sorunun çözümü için ilgili kesimlerle istişareler yapacaklarını söylemişti.

Dinçyürek, 25 Aralık 2014 tarihinde Kalkanlı’da bulunan çöp alanı ve Gamini işletmecilerine modern şartlarda üretim yapması için tahsis edilmesi düşünülen arazileri inceledi.

Kalkanlı’da bulunan ve bölgenin en önemli sorunlarından biri olan katı atık ve vahşi depolama alanı olarak kullanılan yerde yaptıkları incelemede oldukça üzücü görüntüleri gördüklerini ifade eden Dinçyürek, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiği düşüncesinde olduklarını söylemişti.

Bu konuyla ilgili Bakanlıkta bir çalışma başlattıklarını ifade eden Dinçyürek :”Çöpleri toplamak ve depolamak Bakanlığımızın görevi değildir. Bizim görevimiz, çöplerin usülüne uygun depolanıp depolanmadığını denetlemektir” dedi.

Yaşanan tablonun bir çevre felaketi olduğunu vurgulayan Dinçyürek, bu durumla ilgili yerel yönetimler ve yetkili kurumlarla istişarelerde bulunacaklarını, uygun depolama yöntemine geçiş için ne yapılması gerekiyorsa bunu planlayacaklarını belirtmişti.

Dinçyürek, bu yöntemin uygulandığı bir depolama ortamının sürdürülebilir olmadığının ortada olduğunu ifade ederek “Güzelyurt Bölgesi bu şekilde kendi kaderine terk edilemez” diye konuşmuştu.