Eniz ORAKCIOĞLU

Geçtiğimiz günlerde Gemikonağı’nı ziyaret eden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Gemikonağı limanının ekonomiye yeniden kazandırılması konusunda  kararlı olduklarını belirtmişti. Dürüst, 1974’den beri kullanılmayan limanı yeniden hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını ve  bu konuda çalışmaları başlattıklarının müjdesini vermişti.

Yeni Bakış’a konu ile ilgili düşüncelerini belirten vatandaşlar ise Liman konusunda umutlu olmadıklarını, siyasiler tarafından birçok kez bunun sözü verilmesine karşın bu projenin hayata geçmediğini vurguladı.

Vatandaş ne dedi?

Evren Kılıç; “Limanın yapılacağına inanmıyorum”

“Ulaştırma Bakanını Kemal Dürüst’ün birkaç hafta önce Gemikonağı’na liman açılacağını söylemesine pek inanmıyorum. Bölge balıkçıları daha önce defalarca kez hükümete gidip balıkçı limanı, hatta sadece balıkçı barınağı için görüştüler, böylesi küçük çapta bir şeyi bile yapamayan hükümetin ithalat-ihracata açık olacak kocaman bir limanı yapacağını sanmıyorum. Kısacası buraya liman falan yapılmaz  ama açılsaydı da iyi olurdu. Bölgeye yapılacak bir liman hem bölgeyi kalkındırır, hem gençlere bir iş sahası olur, hem de Gemikonağı canlanır.”

Tahsin Yabanel; “Doğdum doğalı duyuyorum”

“Doğdum günden beri  hükümetler tarafından bölgeye serbest liman yapılacağını duyuyorum, böyle bir şey yıllardır yapılmadı yine yapılmaz. Bana göre Liman yapılacak söylemleri seçimi kazanmaya yönelik oyunlar ve yatırımlardır, ama sadece lafta kalacaktır. Bugün bölgenin hali perişan gençlere iş sahası olmadığı için hepsi göç ediyor, öğrenciden dolayı sadece bölge esnafı biraz kalkınıyor o kadar”

Cahit Felek; “Her seçimde aynı şey”

“Her seçim yanaştığında bölgeye liman yapılacağını duymaktayız. Yıllardır aynı sözler aynı vaatler. Bölgede de durum ortada öğrenci bölgeyi biraz kalkındırmasa bölge tamamen iflas edecek.”

Mehmet Yanık; “Liman bölgeye katkı sağlar”

“Gemikonağı’na bir liman yapılmasının bölgeye çok büyük faydası olur. Ama bana göre oraya ihracat-ithalat limanı değil de yat limanı tarzı turistlik bir şey olursa bölgeye ekonomik açıdan çok daha fazla katkısı olur. Yıllardır liman söylentileri hep vardı, artık limanın yapılması gerek, çünkü üvey evlat muamelesi görmekten usandık. Eğer Avrupa Birliği veya Türkiye bu bağlamda destek olursa limanın yapılacağını düşünüyorum, ama eğer destek olunmazsa liman yine sözde kalır.”

Mehmet Omorfolu; “Ekonomi güçlenir”

“ Liman inşallah yapılır, çünkü bölge böylelikle canlılığı yakalayacak, ekonomik açıdan da kalkınacak. Kısacası Limanın bölgeye katkısı çok olur”

İbrahim Deney; “Bölge hareketlenir”

“Yapılacak bir liman bölgenin ekonomisini güçlendirir, nüfusu artırır ve Gemikonağı’na da hareket katar, üstelik ihracat ve ithalatın yanında eğer yolcu seferleri de yapılacaksa bölgedeki öğrenciler için de büyük avantaj olur”

Salih Felek; “Hep yalan dolan”

“Ben bölgeye bir liman yapılacağına inanmıyorum, bu sözler hep yalan dolan. Gemikonağı’nda yaşayan vatandaşın ve bölgenin durumu malum, işsizlik ortada, tüm bunlar hesaba katıldığında, yapılacak bir liman bölgeye ilaç olurdu.”

Haluk Sağkanat; “Sözler yerine getirilmedi”

“Ulaştırma Bakanının bölgeye liman yapılacak söylemlerinin, gerçekleşeceğine inanmıyorum. Ben yıllarca istemediğim bir partinin örgüt başkanlığını yaptım ve o dönemde yıllarca liman konusu üzerinde hükümetleri gücümün yettiği kadar liman yapılsın diye rahatsız ettim. Hep bizi yönetenler liman yapılacağı yönünde söz verdi, ama yerine getirmedi. Bu ısrarımın sebebi ise buranın üniversite değil de, liman şehri oluşundan daha çok ayağa kalkacağına inanıyorum.”

Hasan Oral; “Yıllar var aynı şeyi duyuyorum”

“Ben bu bölgeye yıllardı liman açılacağını duyuyorum, bu sebeple de limanın açılacağını düşünmüyorum. Bölgenin sıkıntıları büyük özelliklede işsizlik sorunu var bu sebeple bir liman açılsa bölgenin kalkınması açısından çok iyi olurdu. Bunun yanında üniversite olmasa Gemikonağı daha kötü durumda olurdu.”

Rasime Madenci; “Sesiz kalınırsa liman açılır”

“Bana göre sesiz kalınırsa ve herkes olumsuz konuşmazsa bu liman açılır ve bölgeye de çok büyük katkıları olur. Bu bağlamda liman projelerinin hazırlandığını duydum.”