Suna Erden

Lefkoşa’ya bağlı Haspolat bölgesinde yaşayanlar devletten ve yetkililerden ilgi bekliyor.Yıllarca bölgede bulunan Arıtma Tesisinden kaynaklanan sorunlarla boğuşan,2014 yılında kurulan yeni bir arıtma tesisi sayesinde ortaya çıkan kötü kokulardan bir nebze olsa da kurtulan bölge sakinleri,şimdi de civardaki bir üniversitenin atık sularından dert yanıyor. Yeni tesis sayesinde kötü kokuların büyük bir oranda azaldığını kaydeden bölge sakinleri, civar üniversitenin atık sularının bir süredir bölgelerine aktığını ifade ederek, “kötü kokulardan kurtulduk derken yeniden kâbus başladı” şeklinde konuştular.Öte yandan 10 yıldır Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bağlanan Haspolat bölgesi ile ilgilenilmediğini kaydeden bölge sakinleri,çöplerin toplanmadığını, çocuk parkı yapımının yarım bırakıldığını, yolların onarılmadığını dile getirdi. Bölgelerinde Sağlık Ocağı binası bulunduğunu ancak doktor, hemşire ve gerekli malzemeler olmadığı için binanın boş olduğunu kaydeden bölge sakinleri, nüfuslarının arttığını,Haspolat’ın giderek büyüdüğünü ve bir sağlık ocağının şart olduğunu vurguladı. 

ASIM EGEMEN, “HASPOLAT MUHTARI”

“Haspolat bölgesi, kirli sanayi bölgesi haline geldi. Hurdalar, atıl durumda olan aküler, çevreyi kirleten işletmeler bölgemizi yaşanmaz hale getirdi. Geçtiğimiz gün belediye başkanı Mehmet Harmancı bölgemizi ziyarete geldi. Sorunlarımıza ona aktardır. Kısa süre sonra çöp ve çevre kirliliği sorunumuzu, yollarımız ile ilgili eksiklikleri gidereceğini söyledi. Öte yandan personel olmadığı için bölgemizde bulunan sağlık ocağı çalışmıyor.Sağlık Bakanlığı ile bu konuda görüşme yaptık.Bize haftanın üç günü doktor ve hemşire göndereceklerine dair söz verdiler.Umarım yetkililer giderek büyüyen ve kalabalıklaşan bölgemizdeki eksiklikleri giderirler.” 

ERDEN ÖZADA, “EKSİKLİKLERİMİZ ÇOK FAZLA 

“Belediyeye bağlı olmamıza rağmen ne çöplerimiz toplanıyor ne de çevre için gerekli tedbirler alınıyor.Kış ayındayız ve yağmurlar başladı.Hendekler çöp ve atıklarla dolu.Bir yağmur yağması durumunda su baskını olması kaçınılmaz olacaktır.Öte yandan bölgemizin tek çocuk parkı ise tamamlanmamış durumda.Köyümüzde birçok eksiğimiz var. Yollarımızda kullanılmaz duruma geldi. Madem belediyeye bağlıyız biz de hizmet bekliyoruz.” 

ALİ BURSALI, “HİZMET YOK” 

“Belediye köye hizmet getirmiyor. Yollarımız halen onarılmadı. Bölgemize gerekli özen gösterilmiyor.Çöplerimiz toplanmıyor. İllaki defalarca söylemek zorunda kalıyoruz. Yetkililerin bölgemize özen göstermesini ve ilgilenmesini istiyoruz.” 

HİKMET KILIÇ , “BÖLGEMİZİN KALKINMASINI BEKLİYORUZ” 

“Haspolat bölgesinin kalkınmasını,yollarının, okulunun, çevre temizliğinin en düzgün şekilde yapılmasını bekliyoruz. Bölgemiz giderek büyüyen ve gelişerek kent olma yolunda ilerleyen bir yer oldu artık. Buradaki Sağlık Ocağı’nın devreye girmesini, eksikliklerimizin giderilmesini ve kısmen çözülen arıtma tesisi sorununun tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz.” 

SÜMER FELLAH, “ZEHİR SOLUYORUZ” 

“Belediye hizmetlerini yeterince alamıyoruz. Yollarımız çok kötü durumda. Sağlık Ocağımız faaliyette değil. Yollarımızın onarılmasını, sağlık ocağının devreye sokulmasını istiyoruz. Ayrıca yıllardır burada yaşayanların en büyük kâbusu çevre kirliliği. Atıl aküler akşam saatlerinde yakılıyor. Ortaya çıkan duman bizi zehirliyor. Sadece benim yaşadığım mahallede dört kanser hastası vardı. İkisi yaşama veda etti. Kısa bir süre önce hava ölçümlerinde buradaki kurşun oranının çok yüksek olduğu belirlendi. Ancak buna rağmen akülerin yakılarak imha edilmesine bir çözüm bulunamadı.”