Avrupa Birliği (AB) teknik desteğiyle hayata geçirilen, gıda güvenliği ve halk sağlığı temini hedefiyle yürütülen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesinde ciddi bir aşamaya gelindiği bildirildi. 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, bu çerçevede bugün AB projesini yürüten İtalyan OPERA Şirketinin Direktörü Claudio Bompard, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek, projede gelinen aşama ve bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

BOMPARD: “İYİ İŞ ÇIKARDIK”

Projeyi yürüten İtalyan OPERA Şirketinin Direktörü Claudio Bompard ziyarette yaptığı konuşmada,  şu ana kadarki çalışmalar neticesinde iyi bir noktada olunduğunu belirtti.

Bompard, “Hem stratejilerin, hem eylem planlarının hazırlanmasından hem de somut bir şeylerin ortaya çıkıyor olmasından dolayı iyi bir iş çıkardığımızı söyleyebilirim. Bu başarı sadece proje ekibinin değil, Veteriner Dairesi’nde ve arazide çalışanların da katkısı çok büyüktür” dedi.

Gıda güvenliği konusunun tüketici, üretici ve ihracat için büyük önem arz ettiğini ifade eden Bompard, “Proje; önümüzdeki dönemde hayvan sağlığı ve işin en üst noktasında güvenli gıda ihracatının artırılmasında çok büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Claudio Bompard, pazarın yeni ürünlere açık olduğunu ve KKTC’de iyi, kalite ürünlerin dış pazarda yer alabileceğini de söyledi.

Bompard, “AB’de yaşayan birisi olarak son 10 yılda tüketilen ürünlerde çok büyük değişiklik var. AB dışındaki ülkelerden ürünler pazar içinde ciddi bir yer almakta. O yüzden neden KKTC ürünleri de bu piyasanın içinde olmasın. Zaman alacak ama bunu başarabiliriz” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: “HASTALIKLAR TAMAMEN KALKINCA TİCARİ İMKANLAR GENİŞLEYECEK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu da konuşmasında Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi’nin ülkenin olmazsa olmazı olarak düşünüldüğünü ve hastalıklardan bölgeyi tamamen arî yapabilmek adına özel sektörden alınan hizmetle ciddi bir aşamaya gelindiğini söyledi.

Çavuşoğlu, hayvan hastalıklarının ülkeden tamamen kaldırılmasıyla birlikte ticari imkân olarak daha geniş alanlara yayılma hedefinde olunduğuna işaret etti.

Bakan Çavuşoğlu, “Süt mamullerimizin bugüne kadar Avrupa Birliği coğrafyasına girememesinin sebebi ‘hastalıkları belirsiz bölge’ görülmemizdir. Bundan sonra hastalık durumu ortadan kalkmış ve AB yetkilileri tarafından temizlenmiş bir bölge olarak belirlendikten sonra Avrupa coğrafyasına süt mamullerimizin gitmesinde bir sıkıntı kalmayacağını umut ederim” dedi.

“EN BÜYÜK ARZUMUZ ÖTEKİLEŞTİRİLMEMEK”

Gıdanın tamamen standartlara göre üretilmesi için bakanlığın üzerine düşen ne varsa yapacağını dile getiren Çavuşoğlu, ürünlerin değerini bulduğu yerlerde satılmasının da büyük bir motivasyon sağlayacağını söyledi.

“En büyük arzumuz ötekileştirilmemektedir. Bu konuda KKTC halkı maalesef çok bedel ödemiştir” diyen Çavuşoğlu, AB yetkililerinin hazırlayacakları gözlem raporuna KKTC’nin ihracat noktasındaki hedeflerinin de yazılmasının ileriye hazırlık teşkil edeceğini söyledi.