GÜMRÜKLERDEN: Havadis, bonzai ile ilgili polis denetimlerinden yola çıkarak, gümrük kapılarında yakalanan rakamlara ulaştı. Bonzai hem güney Kıbrıs’tan hem de deniz ve hava giriş kapılarından ülkeye bol miktarda sokuluyor. Gümrüklerde 18 ayda 10 kilo bonzai ele geçirildi

KULLANIM YAŞI 14: Aynı denetimlerde ortaya çıkan bir başka ürkütücü sonuç da kullanım yaşı ile ilgili. Ortaokul yaşındaki öğrenciler de uyuşturucu batağında. Bonzai illeti, kısa zamanda okulları da sardı. 14 yaşında, bonzai kullanırken yakalanan çocuklar var

3 ÖLÜMÜN NEDENİ UYUŞTURUCU: 1- 2 Temmuz tarihleri arasında Uyuşturucuya Karşı Mücadele Semineri'nde Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz'in yaptığı açıklamaya göre, 2015 yılının ilk 6 ayı içerisinde KKTC’de 3 kişinin uyuşturucudan öldüğünü açıkladı

İŞTE RAKAMLAR: Uyuşturucu ile ilgili ürküten bazı rakamlar şöyle:
- 2014’te toplam 5 kilo 576 gram, 2015’in ilk altı ayında 5 kilo bonzai
- 2015 yılının ilk 6 ayı içerisinde 3 kişi uyuşturucudan öldü.
- Ercan Havalimanı'nda 456 gram eroin, 400 gram bonzai ve140 adet extacy hap 
- Bu adli yılda bitirilen 565 davanın 222'si sadece uyuşturucu oldu
- Ağız cezalarda toplam 222 dava tamamlandı

Devrim DEMİR

Ülkemizde kullanımı ciddi boyutlara ulaşan ve bir türlü önüne geçilemeyen Bonzai batağı birçok gencin hayatlarının yok olmasına sebep oluyor. Son dönemlerde yaygınlaşan uyuşturucu kullanım yaşı 14’e kadar düştü. Havalimanı ve Kara Giriş Kapılarında denetimlerini arttıran Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi, ülkeye uyuşturucu girişini engellemek için büyük mücadele gösteriyor.

Narkotik ekiplerinin yaptıkları operasyonlarla, maalesef zaman zaman basına yansıyan ölümleriyle ismini duymaya alıştığımız bir madde haline gelen Bonzai KKTC’de son 1 yılda yüzde yüz artış gösterdi.

2015 ilk yarısında 5 kilo Bonzai
Geçtiğimiz yıla oranla Bonzai ülkede hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri 2014 yılında toplam 5 kilo 576 gram Bonzai ele geçirirken, 2015 yılının ilk altı ayında 5 kilo Bonzai tespit etti.

Ercan Havalimanı Kara Giriş Kapıları ve polis operasyonlarında görev yapan detektör köpekler 2015 yılının ilk altı ayında 5 kilo Bonzai, 500 gram eroin, 250 gram Hint keneviri, 100 kök hintkeneviri bitkisi ve yüzlerce Extacy hap tespit etti.   

Bonzai testlerde çıkmıyor

Bu araştırmanın en önemli detayı ise yeni eğilim uyuşturucu olarak bilinen ve beş yıl süre içerisinde çok hızlı şekilde yayılan Bonzai bağımlılığı. Bu maddeyi her üretici farklı yöntemlerle ürettiği için çok fazla çeşidi mevcut.
Bonzai tamamen tarım ilacı içeren bir maddenin birtakım otlar ve sentetik maddeler ile birlikte karıştırılarak emdirilmesinden elde diliyor. Daha sonra kurutularak tütün haline getiriliyor.

Sigara içerisinde kullanılan bu uyuşturucu madde iç organlara ciddi oranda zarar veriyor. Aynı zamanda alkol ve başka maddelerle kullanıldığında ani ölümlere sebep oluyor. Ancak otopsilerde Bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedenleri başka görünüyor.

Bonzai’nin diğer bir özelliği de üst üste sıklıkla tüketildiğinde kullanıcıya aynı keyfi yaşatmaması. Bu nedenle ölçülü davranılamıyor ve daha çok kullanılıyor. Bilinçsizce kullanılması ve ara verilmeden tüketilmesi bağımlıyı aynı rahatlığı yaşamadığı için sigara gibi tüketmeye zorluyor.

Kişilik bozuklukları ve ölüm triplerine yol açan bu maddeyi bulamayan bağımlılar aşırı saldırgan hale geliyor ve öfke nöbetleri geçirmeye başlıyor. Arkasından intihar eğilimleri başlıyor. Bu süreç en çok aileleri etkiliyor ve aile içi şiddete sebep oluyor. Bunun yanı sıra tiner ve bally bağımlılarında olduğu gibi ani yoksunluk krizleri cinayet işlemelerine sebep olabiliyor.

2015’te Bonzai’den 3 ölüm

1-2 Temmuz tarihleri arasında Uyuşturucuya Karşı Mücadele Semineri’nde Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz’in yaptığı açıklamaya göre, 2015 yılının ilk 6 ayı içerisinde 3 kişinin uyuşturucudan öldüğünü açıkladı.
Doktor İdris Deniz, meydana gelen 3 ölümün otopsisinde uyuşturucu maddeye bağlı ölümlerin trafik kazası, intihar ve uyuşturucu madde kullanımı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Dedektör köpeklerin büyük etkisi

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri uyuşturucuyu sonlandırmak için aldığı her ihbarı değerlendirirken, havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında eğitmenleri ile görev yapan detektör köpeklerin aramaları oldukça etkili.

Haftanın 7 günü havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında görev yapan 6 dedektör köpek 2014 yılında ve 2015’in ilk 5 ayında yüklü miktarda uyuşturucu tespit etti.

Limanlarda Hint keneviri, kapılarda Bonzai

Ercan Havalimanı’nda eğitmenleri ile birlikte görev yapan detektör köpekler, 456 gram eroin, 400 gram Bonzai ve140 adet Extacy hap tespit ederken, Mağusa ve Girne Limanı’nda toplam 55 gram Hint keneviri tespit edildi.
Uyuşturucu geçişinin en çok sağlandığı yer olan kara giriş kapılarında da dedektör köpekler oldukça etkili.
Havadis’in kaynaklarına göre kara giriş kapılarında görev yapan dedektör köpekler, KKTC’de en yaygın uyuşturucu türlerinden biri olan toplam 681 gram Bonzai tespit etti.     

Uyuşturucu mahkemelerin gündeminde

Bonzai özellikle ülkedeki gençlerin üzerinde kara bulut gibi dolaşırken, son yıllarda mahkemelerin gündeminde de ilk sırada yer almakta. Artış gösteren uyuşturucu suçu ile ilgili yargı ibret verici cezalarla dikkat çekti.
Geçtiğimiz eylül ayında oturum yapan yeni adli yılda bitirilen 565 davanın 222’si sadece uyuşturucu olurken, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi 123, Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi 55 ve Girne Ağır Ceza Mahkemesi 44 uyuşturucu dosyasını kapattı.

En çok Bonzai 

Adli yılda yargının en çok üzerinde durduğu uyuşturucu davalarının ilk sırasında Bonzai olurken, ikinci sırada Hint keneviri yer aldı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi 49, Girne Ağır Ceza Mahkemesi 26, Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi 44 Bonzai davası bitirdi.  

Aynı suçtan sürekli yargılananlar var

Mahkeme gündemini meşgul eden davaların başında gelen uyuşturucu suçlarını, uyuşturucu suçundan geçmiş dönmede mahkum edilen kişilerin işlemesi ise dikkat çekti.

Lefkoşa Mahkemesinde bitirilen 123 uyuşturucu davasının 20’si, Girne Mahkemesi’nde bitirilen, 44 uyuşturucu davasının 11’i ve Mağusa Mahkemesi’nde bitirilen uyuşturucu davasının 15 sanığı aynı suçlardan geçmiş dönemlerde mahkum edildi.