Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, KKTC devletinin var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini dile getirerek, çözümün bu gerçekler çerçevesinde aranması gerektiğini kaydetti.

Bora, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü değiştirilemez durumun karşılıklı görüşmelerde ortaya konacak genel tazminatlarla sonlandırılmasının mümkün olacağını belirtti.

Yılmaz Bora, BM Genel Sekreteri Perez De Cuellar’ın yıllar önce AB’yi Kıbrıs sorununda taraf olmaması için uyarmasına rağmen AB’nin daima kendi bildiğini yaptığını ve halen bu tavrını sürdürmeye devam ederek, sorunun çözümünü zorlaştırdığını ileri sürdü. Bora, “Annan Planı arifesinde AB olarak yaptığı telkinler ve vaatler hep havada kalmıştır. Serbest Ticaret Tüzüğü’nü bile Rumlara kabul ettirememiştir. BM ve AB’nin Kıbrıs’ta yaşayabilir bir çözümden yana olmaları halinde Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerini dikkate almaları gerekir” dedi.

Yıllardan beri sürdürülen görüşmelerde dikkate alınmaması yüzünden sorunun bir çözüme kavuşturulmasının mümkün olmadığını iddia eden Bora, Kıbrıs’ın güneyinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoru ve terörle gasp etmiş Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne karşılık kuzeyde, Kıbrıs Türk halkının ezici çoğunluğunun onayıyla ilân edilmiş, haklı ve meşru KKTC’nin var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini söyledi.

Bora sözlerini şöyle tamamladı:

“Güzelyurt’u ve bazı köyleri Vakıf malı Maraş’ı istemek ve de iki bölgeliliği ortadan kaldıracak taleplerde bulunmak suretiyle soruna bir çözüm bulma olasılığını tamamen ortadan kaldırmaktadır. Rum tarafının böyle bir beklenti içerisinde bulunmaktan vazgeçerek gerçekleri kabul etmesiyle siyasi bir çözümün önünü açarak iki Anavatanın desteğinde Kıbrıs’ın mutlu ve refah dolu bir ada olmasına fırsat yaratacaktır. Zira Kıbrıs Türk halkı bunca acılardan sonra ne devletinden ve ne de Anavatanından vazgeçemez. Bunlardan vazgeçmesi intihardan başka bir şey değildir”.