Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, Mağusa İnisiyatifi’ni, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na yönelik söylemlerinden dolayı eleştirdi.

Bora, yazılı açıklamasında, Rum tarafının 53 yıldır zihniyetini değiştirmediğini ifade ederek, “Birleşik bir Kıbrıs'ta Rum'la yaşamak asla mümkün değildir. Bunu anlamayanların aramızda bulunması Kıbrıs Türk halkı için talihsizliktir” ifadelerini kullandı.

“Yeni göreve başlayan ve ulusal davayı kararlılıkla savunacağı beklenen yeni hükümetten rahatsız olan çevrelerin harekete geçerek engellemelerde bulunmasının beklenen bir davranış” olduğunu söyleyen Bora,  “Dışişleri Bakanı Sayın Ertuğruloğlu’nun Rum ayinlerine kısıtlama getirmesini hazmedemeyen Mağusa İnisiyatifi derhal harekete geçerek, bu uygulamadan dolayı Sayın Ertuğruloğlu'nu yakınlaşma sürecini olumsuz yönde etkileyeceğini ileri sürerek, Sn. Başkan'a "hoşgelmedin" ifadesini kullanmıştır. Bu ve buna benzer bazı küçük grupların zaman zaman Rumlar'ın sırıtan eylem ve söylemlerini görmemezlikten gelmeleri bizleri şaşırtmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kıbrıs Türk halkının daha nice zorlu aşamalardan yılmadan başarı ile çıktığı ve bugünkü süreçten de başarı ile çıkacağı inancını dile getiren Bora, şunları kaydetti:

“Rum, bir yanda masada çözüm ararmış gibi bir sahte tutum ortaya koyarken, diğer yanda birçok ülke ile çeşitli amaçlı anlaşmalar yapmakta, silahlanmaya devam etmektedir. Serbest Ticaret Tüzüğü’nü uygulamaya yanaşmadığı gibi Hellim konusundaki tavrı da ortadadır. Türkiye, askeri tatbikatlara ara verirken; Rum, askeri tatbikatlara yabancı ülkeleri de yanına alarak devam etmektedir. Annan'ın kaldırılmasını tavsiye ettiği ambargolara ara vermeden devam etmektedirler. Bütün bunları görmezden gelen bazı zavallılar Rumlar’la birleşmeyi düşlemekte ve o yönde faaliyette bulunmaktadırlar.”