Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklamalarını eleştirerek, “Rum tarafının bir çözümden yana olduğunu söylemek mümkün değildir” dedi.

Dernek Genel Başkanı Yılmaz Bora yaptığı yazılı açıklamada, “1968’den beri sürdürülen ikili görüşmelerde hakim olan zihniyet değişmedi ve değişmeyecektir” diyerek, görüşmelerin her aşaması dikkatle incelendiği zaman, Türk tarafının hep aynı vaziyetle karşı karşıya kaldığının görüldüğünü söyledi.

Bora, “Türk tarafı meselelere gerçekten hep iyi niyetle yaklaşırken karşı tarafın üstünlük kompleksi ile hareket ederek düşlediği haksız taleplerini elde edebilmek için her türlü sinsiliğe başvurduğunu görmekteyiz. Bir yanda masada çözüm yanlısı gözükmeye çalışırken diğer yanda tehditkar tavırlarına şahit olmaktayız” dedi.Bora şöyle devam etti:

“ ‘Güzelyurt’u almadan çözüm olmaz! Güzelyurt KKTC Toprağıdır’, !Türk Askeri gitmeden çözüm olmaz ! Türk Askeri asla gitmeyecektir’ ve ‘Kıbrıs Cumhuriyeti Devam edecek! Gayri Meşru Kıbrıs Cumhuriyeti devam edecek!!’  Anastasiadis bu açıklamaları yaparken bazı ülkelerle çeşitli anlaşmalar yaparak Türk tarafını baskı altına almayı hedefliyor. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Türk tarafı yine de bir çözümden yana tavrını korumaya çalışmaktadır.

Uluslar arası ve ülkeler arası ilişkilerde tabii olan karşılıklılık ilkesi vardır. Gerek Anavatan Türkiye ve gerekse Kıbrıs Türk halkı bu son derece uzun görüşme süreci içerisinde karşı tarafa hep dostça yaklaşımını ortaya koyarken karşı tarafın maalesef hep olumsuz tavırları ile karşılaştı. Şimdi de bağımsız devletimizde, Güzelyurt ilçemizde Üniversite kurulacağını Sn. Milli Eğitim Bakanımız Kemal Dürüst’ün açıklamasına bizzat Anastasiadis tepki göstererek bunu görüşmelere götüreceğini ve gerekirse masadan çekilebileceğini söyledi.”

Rum tarafının, 53 yıldır Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoru ve terörle gasp ederek Cumhuriyetin eşit ortağı Kıbrıs Türk halkını dışlayarak elde ettiği gayrimeşruluktan hala hiç sıkılmadan suçlu ve haksız olmasına rağmen Türk’ün sabrını zorlayarak hedefe ulaşabileceğini zannettiğini belirten Bora, “Akritas ve İphestos ile ortadan kaldıramadığı Kıbrıs Türk halkını yıldırarak bağımsız devletinden vazgeçeceğini sanarak çeşitli manevralar yapmaktadır. Ya çözüm ya tanınmış devlet diyen Anavatanımız Başbakanının bu açıklaması yerinde ve zamanında anlayanlar için bir uyarıdır. Kıbrıs’a hayat verecek Anavatan suyunu engelleyemedikleri gibi haklı ve meşru Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını da engelleyemeyeceklerini artık anlamaları gerekmektedir” dedi.