Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Gaziveren ile Çamlıköy Direnişi’nin yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bora, Rumların amansız saldırıları karşısında, “Gaziveren ve Çamlıköy’ü kahramanca savunarak şehit düşen kahramanları ve hayatta olan gazileri” minnet ve şükranla andı.

Bora, “Bizler bugün bağımsız bir devlette başımız dik yaşıyorsak bunun nasıl elde edildiğinin gerçeklerini de herkesin ve özellikle devletin sorumlu makamlarında bulunan yetkililerin öğrenerek sorumlulukla hareket etmesi gerektiğine inanmaktayız. İçteki sorunları bahane ederek ve varlığımızın yegane teminatı Anavatanımıza karşı olumsuz tavır ve eylemlerin ulusal davamıza verebileceği zararları dikkate almamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İçte meydana gelen sıkıntılar ve Anavatanla olan ilişkilerde sağduyu ve sorumlulukla hareket ederek mevcut sıkıntı ve zorlukların aşılacağını inandıklarını belirten Bora, “Bağımsız devletimiz için başta Kıbrıs Türk halkı ve Anavatanımızın nice büyük bedeller ödediğinin unutulmaması gerektiği inancıyla Kıbrıs Türk halkı Anavatanının desteğinde çok daha güzel günlere kavuşacaktır” ifadesine yer verdi.

Bora’nın mesajında şu ifadeler yer aldı:

“21 Aralık 1963’te Lefkoşa’da başlayan Rum saldırıları aşama aşama Türklerle meskun yerlere planlı bir şekilde devam eder. Başından beri Garantör Anavatanımız Türkiye’nin uyarıları hiç dikkate alınmaz 19 Mart 1964 tarihinde Rumlar bu sefer büyük bir kuvvetle Gaziveren Köyü’ne saldırırlar. Amaç anayol üzerinde bulunan Gaziveren Köyü’nün bu stratejik konumunu elinden almaya yönelik. Ancak kahraman mücahitlerimiz başlarında TMT’nin seçkin komutanlarının önderliğinde Rum’a karşı kahramanca direnirler ve bu uğurda Niyazi Hasan, Ahmet Rahim, Mehmet Ali Dede, Ali Faik, Erol Hüseyin şehit verilmelerine rağmen düşmanın amacına ulaşmasına fırsat vermediler. Ama ne var ki Gaziveren Direnişini kıramayan Rumlar bu sefer aynı gün zırhlı araçlar desteğinde büyük bir güçle Çamlıköy’e saldırdılar. Burada da öğrenci Mücahit Emin şehit düşer ama Rumlara geçit verilmez.”