Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs’ta yaşanan gerçekler dikkate alınmadan, haklı ve meşru KKTC tanınmadan, Anavatanımız Türkiye’nin antlaşmalardan doğan etkin ve fiili garantörlük hakkı devam etmeden, Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşılmasının mümkün olmadığını belirtti.

İsviçre’deki “2 Mont Pelerin” müzakereleri başlamadan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve heyetini uyarmayı kaçınılmaz bir görev addettiğini söyleyen Bora, “Devleti sonra erdirecek bir çözümün Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesine aykırı olduğunu” kaydetti.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Bora, yazılı açıklamasında, İsviçre’de Mont Pelerin’de gerçekleştirilecek Kıbrıs müzakereleri kapsamındaki ikinci liderler görüşmesinde kendilerine göre “hiçbir şey olmayacağını” dile getirdi.

Bora, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret ettiğini ancak baskı ve telkinlerin Rum tarafı yerine hep Türk tarafına yapıldığını savunarak, bunun özel sebebinin; “Türkiye’nin adadaki varlığından rahatsızlık” olduğunu öne sürdü.

Kıbrıs’ta 53 yıllık gayri meşru idarenin bütün bu olaylardan gerekli dersi almadığı işaret eden Bora, “Enosis”e engel olarak gördükleri Türk askerinin gitmesini şart koştuklarını ve gitmesi için de takvime bağlanmasını istediklerini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının adadaki varlığının devamı ancak Türk askerinin adadaki varlığıyla eş anlamlı olduğunun göz ardı edildiğini savunan Bora, İsviçre’de yapılacak Kıbrıs müzakerelerine ilişkin; “Mont Pelerin’in ikinci safhasında somut bir neticenin çıkma olasılığı, değişmeyen Rum zihniyetinden ötürü mümkün değildir. Görüşmelerin özünden hiç bahsedilmemesi son derece manidardır” görüşünü ortaya koydu.