Ceren Özbil

Yenierenköy Belediyesi’nde çalışanların maaşlarını almaması ile ihtiyat sandığı ve sosyal sigortalarının yatırılmaması nedeniyle başlatılan grev devam ediyor. 122 belediye çalışanı 3 aydır maaş alamamaları nedeniyle başlattıkları grevi sürdürürken, belediyenin borcu ise her ay katlanarak büyüyor.

Şu anda 22 milyon 500 bin TL borcu olan belediyenin açığına her ay 70 bin TL daha ekleniyor. Ayrıca 2016 yılında belediyelerin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını yapmasının zorunlu kılınması ile belediyenin her ay borcuna eklenen 70 bin TL de 170 bin TL’ye eklenecek.

Öneri kabul edilmedi…

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Yenierenköy Belediyesi’nin içinde bulunduğu mali çıkmazdan kurutulması için “Gelir artırıcı önlemler ve kısmi ve geçici maaş kesintisi” önerisinde bulunmuştu. Ancak Akansoy’un bu önerisi Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının örgütlü olduğu Belediye Emekçileri Sendikası tarafından kabul edilmemişti.

Yıkıcı: Sözün bittiği yerdeyiz

Yenierenköy Belediyesi Başkanı Mesut Yıkıcı, belediyenin şu anda 22 milyon 500 bin TL borç yükü altında olduğunu ve bu borca her ay 70 bin TL daha eklendiğini açıkladı. Ayrıca 2016 yılı itibari ile belediyelerin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını yapmasının zorunlu kılınmasının ardından ise belediyenin borcuna her ay 170 bin TL daha ekleneceğini ifade eden Yıkıcı, devlet yetkililerinin de bu konuya el atıp acil önlemler alınması gerektiğini anlattı.

“Devlet katkısı gideri karşılamıyor”

Yenierenköy Belediyesi’nin devletten aldığı kakı payının giderlerini karşılamadığını kaydeden Yıkıcı, belediyenin şu anda iflas etmiş durumda olduğunu belirtti. Yıkıcı, göreve geldiği günden bugüne belediyenin açıkları nedeniyle çalışan maaşlarının düzgün ödemediğini söyledi.

“Öneri kabul edilmedi”

İçişleri ve Çalışma Bakanı’nın belediyenin sorunlarının çözülmesi için öneri de bulunduğunu hatırlatan Yıkıcı, ancak bunun sendika ve çalışanlar tarafından kabul görmediğini ifade etti. Yıkıcı, sendika ve çalışanların bu öneriyi kabul etmemesi nedeniyle durumun tıkandığını ve grevin sürdüğünü kaydetti.

“Fuzuli harcama yapmadık”

Mesut Yıkıcı şu anda Yenierenköy Belediyesi’nin 122 çalışanı olup greve geldiğinde bu sayının 124 olduğunu açıkladı. Göreve geldiğinden bugüne kadar belediyede hiçbir fuzuli harcama yapılmadığının altını çizen yıkıcı ancak belediyeyi devraldığında belediyenin borç batağında olduğunu belirtti.

“13 buçuk milyon TL sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borcu”

Yıkıcı Yenierenköy Belediyesi’nin 22 milyon 500 bin TL’lik borcunun 13 milyon 500 bin TL’sinin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borcu olduğunu kaydetti ve bir önceki belediye başkanının 16 yıl süre ile belediye başkanlık görevinde kalıp çalışanların hiçbir yatırımını yapmadığını anlattı.

Geçmiş dönemde belediyenin yaptığı harcamalar konusunda şüpheleri olduğunu söyleyen Yıkıcı bunun için Sayıştay raporunu beklediklerini kaydetti. Raporun ellerine ulaşmasının ardından da gerekli idari sürecin başlayacağını ifade eden Yıkıcı, “Gerekirse yargıya taşınacak” dedi.