Aybeniz Küzeci Yıldırım

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde fıtık ameliyatı olabilmek için tercih ettiği doktordan 50 gün sonrasına randevu alabilen emekli vatandaş Hasan Sağol mecburen özel hastaneye gitmek zorunda kaldı.

Diyalog’a konuşan Hasan Sağol kasık fıtığı başlangıcı nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Sağol’un anlattıklarına göre, devlet hastanesine giden ve Cerrah Hüseyin Kebapçı’ya muayene olan Sağol’un ameliyat olması gerektiğine karar verildi. Randevu almak için işlem yaptırmaya giden Hasan Sağol’a 17 Kasım tarihine ameliyat günü verildi. Ağrıları çekilmez bir noktaya gelen 55 yaşındaki Sağol daha erken ameliyat olmak için yetkililerle konuştuğunu ancak aldığı cevap karşısında hayal kırıklığına uğradı. 

“Ağrılarım dayanılmaz oldu” 

Sağol, bundan sonra yaşadıklarını şu şekilde anlattı: 

“Bana hastanede anestezist olmadığını söylediler. Düşünsenize koca devlet hastanesinde narkoz yapabilecek bir kişi yok ve bana beklemem gerektiğini söylediler. Ağrılarım dayanılmaz bir hale geldi nasıl bekleyeyim dediğim zaman da bir cevap alamadım. Artık aldığım ilaçlar yüzünden kan kusar noktaya geldim.”

Çareyi özel sektörde buldu

Ağrı ve sızılara dayanamayan Hasan Sağol, vergi ödediği ve sağlık hizmeti alması gereken devlet hastanesinden bu hizmeti alamayınca özel sektöre gitti. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne giden Sağol’un vakit geçirmeden ameliyata alınmasına karar verildi. 30 Eylül Cuma günü özel hastanede ameliyat olmak zorunda kalan Hasan Sağol, “Bu ameliyatın bedeli 3 bin 250 TL olacak. Ben emekli bir insanım, bu rakamı nasıl ödeyebilirdim? Mecburen borçlanmak zorunda kaldım” dedi. 

“Devlet vatandaş için değil bu ülkede” 

Sağlıkta yaşanan sistemsizliği eleştiren Hasan Sağol, “Devlet vatandaşı için hizmet vermeli ama böyle olmuyor. Benim gibi emekli bir insan bir ameliyat için bu rakamları ödememeli. Peki ya bir de borç alamamış olsaydım? Acılarla 50 gün daha yaşamak zorunda bırakılıyorum. Artık bu sağlık sistemini düzeltsinler” diyerek hükümet edenlere mesaj gönderdi. 

Dana: Durumu acil değilmiş

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise Hasan Sağol’un iddialarına Diyalog aracılığıyla yanıt verdi. 

Dana, “Hasan Sağol, Cerrah Hüseyin Kebapçı’yı yakından tanıyor ve kendisini tedavi etmesini istiyor. Kebapçı, Sağol’un durumunun acil olmadığını söyledi. Ameliyat programı çok yoğun olduğu için 17 Kasım’a ameliyat günü verildiğini söyledi. Hasan Sağol başka bir doktora görünmek isterse kendisine yardımcı olabiliriz. Kendisinin iddia ettiği gibi anestezist sorunumuz yoktur. İstifa edip ayrılan oldu ama ameliyatlar sıkıntısız devam etmektedir. Hüseyin Kebapçı da 31 Kasım’a kadar görevinin başında olacak, daha sonra emekliliğine ayrılacak” dedi.