Hüseyin ÇİÇEK

Yeni çıkarılan yasaya göre dükkanlarını Perşembe ve Pazar günleri kapamak durumunda kalan berberlerin tepkisi sürüyor. Gazimağusa’da, terminal bölgesinde bulunan berberler, halk pazarının kurulduğu Perşembe günü dükkanlarını kapatmak zorunda bırakıldıkları için büyük bir maddi kayıba uğradıklarını belirtti.

Terminal bölgesinin sadece halk pazarının kurulduğu Perşembe günleri kalabalık olduğunu söyleyen berberler, “tek iş yaptığımız gün var onu da yasaklıyorlar” şeklinde konuştu.

Bir çok borçları olduğunu anlatan berberler, “ayda sadece 22 gün çalışarak borçlarımızı nasıl öderiz” diye sordu. Ayrıca berber dükanlarında çalışan kalfaların da maaşla değil yaptığı traşa göre komisyon usülü para kazandığını belirten berberler, ayda 22 gün çalışmanın sadece kendilerine değil,  kalfalara da zararının dokunacağını ifade etti. Birlik başkanının da kendilerini savunmadığını dile getiren berberler devletten yasayı geri çekmesini istedi.

Terminal bölgesindeki diğer esnafta berberlere destek vererek, “ buradaki esnafın iş yaptığı gün sadece Perşembe günleridir” dedi.

Berberler ne dedi?

Nihat Ramazanoğlu: Hürrem Tulga’ya da tepkiliyiz 

Perşembe ve Pazar günleri dükkanımızı kapatmak istemiyoruz, bunun serbest bırakılması lazımdır, isteyen çalışsın istemeyen çalışmasın. KKTC genelindeki çoğu berberler isyan durumundadır. Ben geçen Perşembe dükkanımı açık tuttuğum için çalışma dairesinden ihtar aldım, ancak ben dükkanımı özellikle de Perşembe günleri kapamak istemiyorum, o kadar borcum var, ayda sadece 22 gün çalışarak bu borçları nasıl öderim? Ben ödeyemezsem bu borçları devlet mi ödeyecek? Biz % 16 KDV ödüyoruz, sayın bakana soruyorum doktorlar ne kadar vergi ödüyorlar?  Ben çalışmadan borçlarımı nasıl ödeyeyim? Dolandırıcılık mı yapayım? Belki de yasayı çalışanları düşünerek yaptılar ancak şunu söyleyebilirim ki berber dükkanlarında çalışan kalfaların % 99’ u komisyon usülü çalışır, yani yaptığı traşa göre para kazanır. Bu kalfalarda 22 gün çalışarak ne kadar para kazanabilecekler? Terminal bölgesi sadece ayın 4 günü, yani Perşembe günleri halk pazarnın kurulduğu gün kalabalık oluyor. onun haricinde buraya kimse uğramıyor. İşte doğru dürüst para kazandığımız tek gün de dükkan açmamızı yasaklamak istiyorlar. Şiddetle karşı çıkıyorum. Sayın Aziz Gürpınar’ın elini vicdanına koymasını istiyorum. Esnaf ve zanaatkarlar derneği başkanı Hürrem Tulga’da bizim hakkımızı savunacağına yanımızda bile durmuyor, ona da tepkiliyiz.

Hüseyin Altaş: Başkan kendi çıkarlarını savunuyor

Bölgede Perşembe günü halk pazarı kuruluyor,  sadece o günler iş yapabiliyoruz. Rum ve yerli birçok müşterimiz o günler geliyor ve bizim Perşembe günü dükkan açmamızı yasaklıyorlar. O gün iş yapmazsak ne gün yapabileceğiz?  Perşembe günleri haricinde buraya tek bir insan bile gelmiyor ki. Berberler birliğinin yeni başkanı da kendi çıkarları doğrultusundan yasalar çıkarttırıyor,  esnafın çıkarlarını savunmuyor. Bu yeni başkanın da bir an önce değişmesini istiyoruz. Zaten başkanlığı da yasal değildir. Berberler birliği başkanı olabilmek için kendi berber dükkanının olması lazım ancak yeni başkanın kendine ait dükkanı yok başkasının yanında çalışıyor. Biz bu başkanı tanımıyoruz.

Ekrem Erçen:  Marketçilere niye zorunluluk yok?

Ben her gün çalışmak istiyorum, dükkan kapamayı devlet isteğe göre yapsın. İsteyen çalışsın istemeyen dükkanını kapatsın. Bir tek berberlere yönelik böyle bir uygulama var, bir marketçi veya başka sektör de birine böyle bir zorunluluk yok. Birçok borcumuz var dükkan açmazsak bu borçları ödeyemeyiz ki! O zaman devlet bize Perşembe ve Pazar günlerinin parasını kendisi ödesin bizde dükkan açmayıp tatil yapalım. Çalışanlar düşünülerek bu yasa yapıldıysa da berber dükkanlarında çalışanların büyük bir kısmı komisyon usulü çalıştığı için, çalıştıkları güne göre para kazanıyorlar. Zaten terminal bölgesinde tek bir gün Perşembe günleri  iş yapabiliyoruz, o gün de dükkanımızı kapatıyorlar, ekmek paramız ile oynuyorlar.

Ahmet Güngör: Berber arkadaşlara haksızlık yapılıyor

Ben berber değilim, ancak terminalde esnaf olan biri olarak şunu söyleyebilirim. Buranın esnafı Perşembe günleri haricinde neredeyse siftahsız olarak dükkanlarını kapatır. Berber esnaf arkadaşlarımızın tek iş yaptığı gün dükkanlarını kapatmak onlara karşı yapılan bir haksızlıktır.

Remzi Evleksiz: Ekmekleri ellerinden alınıyor 

Terminal bölgesinde sık sık vakit geçiren bir vatandaş olarak bu insanların ne zor şartlar altında çalıştıklarını biliyorum. Bu insanlar sadece Perşembe günü iş yapabiliyorlar, bu insanların dükkanlarını Perşembe günü kapatmak demek onlarım ekmeklerini tamamen ellerinden almak demektir.

Kenan Akın: Yasa son derece yanlıştır

Çalışma günleri serbest bırakılsın, bugünkü ekonomik koşullardan dolayı çevreye de zararları olmadıktan sonra ki berberlerin çevreye en ufak bir zararı da olamaz, çalışma gün ve saatlerinin serbest bırakılması gerekmektedir. Yasa bence son derece yanlıştır.