SAYI AZALTMAK ÇARE DEĞİL: Belediye sayısının 10’a düşürülmesi konusunun tartışılır olması belediye başkanları arasında huzursuzluk yarattı. Borçlu olan belediyelerin başkanları, belediye sayısının azaltılması ile borç yükünün iki katına çıkmasından, borcu olmayan belediye başkanları ise borçlu belediyelerin kendilerini de batırmasından endişe ediyor.

Ceren ÖZBİL
Belediye sayısının azaltılacağının gündeme gelmesi belediye başkanlarını tedirgin etti.  Şuanda ülkede 28 belediye bulunurken bu sayının 10’a düşürüleceği konuşuluyor. Havadis’ e konuşan belediye başkanlarının büyük bir bölümü belediye sayısının azaltılmasına karşı çıktı.

Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü belediye sayısının azaltılması yerine belediyelerin hizmetinde birleştirilmeye gidilebileceği önerisinde bulunurken, Alayköy ve Tatlısu belediyelerinin başkanları borçlu belediyelerle borsuz belediyelerin birleştirilmesi durumunda borçsuz belediye kalmayacağı görüşünde. İnönü Belediyesi Başkanı Ali Önü ise belediye sayısına paralel olarak milletvekili sayısının da azaltılması gerektiğini savundu.

Tülücü: Kapatma yerine birleştirme olabilir

Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü, belediyelerin kapatılması yerine hizmetlerin birleştirilmesine gidilebileceğini söyledi. Ancak bu kararı hükümetin vereceğini ifade eden Tülücü, “Tamamen hükümete kalmış olay” dedi. Tülücü yasanın belediyelerin kapatılmasını değil birleştirilmesini öngördüğünü belirterek, hükümetin bazı ekonomik tedbirler olmaya çalıştığı anlattı.

Öncü: Milletvekili sayısı 30 olsun

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü, belediye sayısının gerekirse 5’e düşürülmesini ancak bunun tek taraflı bir adım olarak kalmaması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda milletvekili sayısının da 50’den 30’a çekilmesi gerektiğini kaydeden Öncü, “İkisi birlikte yapılacaksa bir itirazımız yok” dedi. Öncü eğer bu şekilde yapılmayacaksa belediye sayısının azaltılmasının bir anlam ifade etmeyeceğini anlatarak, bir şey yapılacaksa doğru düzgün yapılması gerektiğini söyledi.

Manisoy: Borçsuz belediye kalmaz

Alayköy Belediyesi Başkanı Hulusi Manisoy, mali olarak çıkmazda olan belediyelerin kendi ayakları üzerinde durabilen belediyelerle birleştirilmesinin ülkede borçsuz belediye kalmayacağını anlamına geldiğini söyledi. Önce belediyelerin mali yapılarını toparlayıcı önlemler alınması gerektiğini belirten Manisoy, aksi halde tüm belediyelerin borç batağı içinde olacağını kaydetti. Manisoy, ülkede ödemelerini tam yapan 7 tane belediye olduğunu ve diğer belediyelerin çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını bile yapamaz durumda olduğunu söyledi.

Orçan: Borçlar daha büyüyecek

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan, belediyelerin merkezileşmesinin hizmet alanının uzaklaşması anlamına geldiğini kaydetti. Bununda hizmetin düşeceği anlamına geldiğini söyleyen Orçan, zaten belediyelerin yüzde 60’ının mali sıkıntı içinde olduğunu hatırlattı. Bazı belediyelerin kapatılıp, belediyelerin merkezileştirilmesiyle belediyelerin borçlarının daha da katlanacağını söyleten belediye başkanı Orçan, “İki fakirden zengin olmaz. Büyük fakir olur” dedi.

“Hizmet kalitesi düşecek”

Ayrıca belediyelerin kapatılması ile vatandaşa giden hizmetin kalitesinin de düşeceğini söyleyen Orçan, bu nedenle belediye sayısının azaltılması yerine belediyelerin yetki ve sorumluluğunun artırılması ve belediyelerin mali yapılarına göre reformlar yapılması gerektiğini anlattı. Orçan şu ifadeleri kullandı:

Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkelerine bakıldığı zaman yerinden yönetim anlayışı benimsendiği için daha kaliteli hizmet sunuluyor. Bizimde o yolda ilerlememiz gerekir. Hedef AB kriterleri ise AB’deki yönetim anlayışının bizde de olması gerekir. Vatandaşlar sağlık hizmetlerini de, eğitim hizmetlerini de kırsaldan almalıdır. Bütün bunlar yerel yönetimlere bağlanmalıdır.