Eniz Orakcıoğlu

Uzm. Dr. Demet karakartal KKTC’de boşanma oranlarının korkutucu boyutlara ulaştığını dile getirerek son yıllarda aile kurumunun temellerinin ciddi anlamda sarsıldığına dikkat çekti. Çağdaş yaşam tarzının ve çağdaş toplumun beraberinde getirdiği sorunlardan birinin de aile yaşamında gerilimlere yol açtığını belirten Karakartal, bu gerilimin çoğu kez boşanma ile sonuçlandığına vurgu yaptı.

Karakartal, “Değişen hayat şartlarına paralel olarak ve eşler hayatlarında kendilerinden veya dışarıdan gelen stresleri, evliliğe yansıtmakta bu nedenle şiddetli geçimsizlikler başlamakta ve bu şiddetli geçimsizlikler de boşanma ile sonuçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

"Boşanmalar toplumsal bir sorundur"

Karakartal, özellikle son yıllarda KKTC’de boşanma oranlarının çok fazla olduğunu belirterek, boşanmaların sadece bireysel değil, aynı zamnda ciddi bir toplumsal sorun olduğuna dikkat çekti. Kartal, birbirlerine büyük bir aşkla bağlı olan çiftlerin,  birçok sorun nedeniyle belli bir süre sonra anlaşamayarak başladıkları evlilik hayatlarına son verdiklerini de dile getirdi. Boşanmanın birçok nedeni olduğunu da belirten Uzm. Dr. Karakartal, Evlilikten beklentilerin ve eşlerin evlenmeden önceki yaşayış tarzlarının boşanmalar üzerinde oldukça etkili olduğuna vurgu yaptı ve “Evlilik ile bireylerin sorumluluklar artmakta, bireyler üzerinde oluşan baskı ise gerilime yol açmakta ve bu gerilimi arttırmaktadır, bu da eşler arasında tartışmalara yol açmaktadır” dedi.

"Boşanmalardan en fazla çocuklar etkileniyor"

Her çocuğun hayatını anne ve babası ile birlikte geçirmesi gerektiğine dikkat çeken Karakartal, anne-baba ve çocuklardan oluşan aile yapısının çocuğun ruhsal gelişimi ve sosyal uyumu açısından önemli olduğunu belirtti. Ailenin çocuğa sevgi, mutluluk, huzur ve güven verebilmesinin önemli olduğunu dile getiren Karakartal, ‘‘Ailenin huzurlu olmasının birincil şartı anne ve baba arasındaki uyum ve anlaşmadır. Eşler arasındaki uyum sorunu, anlaşmazlık ve geçimsizlik ise çocuğun mutsuz olmasına neden olmaktadır’’ diyerek aile dinamiğinin önemli olduğunu söyledi.

"Boşanmış aile çocukları suça yönelebilir"

Suça yönelen çocukların önemli bir kısmının hayatlarının ilk yıllarını anlayıştan uzak anne ve babalar ile sosyal, psikolojik ve ekonomik düzensizliğin hâkim olduğu bir ailede geçirdiklerine vurgu yapan Karakartal, “Çocuğun ruh sağlığının en önemli güvencelerinden biri güvene dayalı bir aile ortamında yaşamasıdır. Bu nedenle ailenin parçalanması, çocuğun ruh sağlığını bozabilecek en ağır durum olmakla birlikte çocuğun suça yönelmesinde etkili olabilmektedir” dedi.