Hüseyin Çiçek - Hakan Yıldırım

Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren berberlerin örgütlü olduğu birliklerin eski ve yeni başkanları, sektördeki kaçak iş gücünden dert yandı. Diyalog’a konuşan Berberler Birliği eski başkanı Nihat Ramazanoğlu, hükümetin denetimsizliğinden yakındı ve kaçak berberlerin her gün artarak çoğalmaya devam ettiğini ileri sürdü. 

Kaçak berber salonlarında çalışan işçilerin sağlık karnelerinin ve çalışma izinlerinin bulunmadığını savunan Ramazanoğlu, hükümetin denetim yapmadığını ileri sürerek, Çalışma bakanlığını göreve çağırdı.

KKTC Erkek Kuaförler Birliği Başkanı Kamil Kanlı ise ustura tutmasını bilmeyen, mesleği berber olmayanların iş yeri açtığını, bu durumdan da berberlerin olumsuz etkilendiğini söyledi. 

Kamil Kanlı, “Berberlik; öğretmeni, öğrencisi, bakkalı, memuru, kaportacısı, mobilyacısı, makinisti, serbest çalışanı ev hanımı ve daha nicelerinin el attığı sektör haline geldi. Hal böyle olunca da bu işten ekmek yiyenler evlerine ekmek götüremez hale geldiler” dedi. 

Erkek Kuaförler Birliği Eğitim Sorumlusu Kenan Aytekin de yaşadıkları sıkıntılara değindi. Aytekin “Bu dönemde daha titiz ve birlik içinde olmalıyız. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na defalarca uyarı yaptık ama şimdiye kadar dikkate alınmadık, inşallah daha iyi bir sonuca varırız. Berber olmayıp da dükkan açana artık izin verilmesin” ifadelerini kullandı.
Berber Rauf Tosun da bayan kuaförlerinin erkeklerin saçını kestiğini ifade ederek ilginç bir iddiada bulundu.

Ramazanoğlu: Sağlık karneleri bile yok

Gazimağusa’nın tanınmış ve en eski berberlerinden olan Nihat Ramazanoğlu, hükümetin denetimsizliğinden yakındı.

Denetimsizlik nedeniyle kaçak berberlerin her geçen gün artarak çoğalmaya devam ettiğini ileri süren Ramazanoğlu, sadece Gazimağusa’da 150 tane berber bulunduğunu ve bu rakama köylerdeki berberlerin dahil olmadığını aktardı.

Kaçak berber salonlarında çalışan işçilerinde sağlık karnelerinin ve çalışma izinlerinin bulunmadığını savunan Berberoğlu, hükümetin denetim yapmadığını ileri sürerek, Çalışma bakanlığını göreve çağırdı.

Kanlı: Mesleği berber olmayanlar dükkan açıyor

KKTC Erkek Kuaförler Birliği Başkanı Kamil Kanlı, mesleği berber olmayanların iş yeri açtığını, bu durumdan da berberlerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Kamil Kanlı, “Berberlik; öğretmeni, öğrencisi, bakkalı, memuru, kaportacısı, mobilyacısı, makinisti, serbest çalışanı ev hanımı ve daha nicelerinin el attığı sektör haline geldi. Hal böyle olunca da bu işten ekmek yiyenler evlerine ekmek götüremez hale geldiler” dedi. 
Diyalog’a konuşan Kamil Kanlı, ülke genelindeki berberlerin sıkıntılarını anlattı. Kanlı birlik başkanı olarak amaçlarının güzel bir şeyler yapmak olduğunu ancak mesleğin ayaklar altına alındığını gördüğünü dile getirdi. Kanlı, ayaklar altına alanların da hem bazı meslektaşlarının, hem de işverenler olduğunu ifade etti. “Bu işten anlamayan herkes bu işi yapmaya çalışıyor” diyen Kanlı,  berberlik dışardan ucuz bir meslek olarak görünüyor ancak ucuz bir meslek değil. Bugün 5 bin TL’ye de dükkan açarsın, 50 bin TL’ye de. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na üye olduktan sonra direkt belge veriyor ama burada bizim belgelerimiz var. Bu meslekten anlamayan bu işi yapmasın. Ayakaltına almasınlar” dedi. 

“Fiyatlar uygun”

Fiyatlar konusuna da değinen Kanlı, “2008’den beri fiyatlar aynı, 25 TL. 2016’da zam yaptık. Halkımız çok pahalı diyor. Sigaraya zam geldiğinde itiraz ediyor musunuz? Etmiyorsunuz. Biz emek harcıyoruz” dedi. Kanlı şöyle devam etti: “Cami imamı ev hanımı dükkan açıyor. Bu olmuyor. Sen meslekten anlamadığın için zarar görüyorsun. Bizim mesleğimizi bu iş yapana bıraksın. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na da sesleniyorum, bu işten anlayana bu izni versinler. Meslektaşlarıma sesleniyorum, fiyat kırmayın, hakkınızı alın. 10 Liraya saç kesme mi olur? Güzel hizmet verin, müşteriniz kaçmaz. 2008’de 3 TL’ye jilet alıyordum, şimdi paketi 25 TL. Fiyat kırmaktan vazgeçin. Bazı öğrenciler bahis oynuyor ama berbere fiyat çok diyorlar. Biz emek harcıyoruz. Ben hakkımı almak zorundayım. Birbirinize saygılı olun. Ben bu meslek yüzünden eşimden ayrıldım, siz de eşinizden olmayın. Sağlık konusunda titiz olun. Belli yerler var, sağlıksız ortamda iş yapıyorlar. Kazanıyorsanız dükkanınıza para harcayın. Biz yeni sistem getireceğiz. Üyelik belgesi yapıyoruz. Belgeyi almayan kimse berber dükkanı açamayacak. Biz de sonuna kadar meslektaşlarımın yanındayım. “

“Bizim hakkımız korunmalı”

Erkek Kuaförler Birliği Eğitim Sorumlusu Kenan Aytekin de sıkıntılara değindi. Aytekin “Bu dönemde daha titiz ve birlik içinde olmalıyız. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na defalarca uyarı yaptık ama şimdiye kadar dikkate alınmadık, inşallah daha iyi bir sonuca varırız. Berber olmayıp da dükkan açana artık izin verilmesin” dedi. 5 tane özel okulun bulunduğunu ifade eden Aytekin, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın yetiştirdiği yetişkin eğitim merkezle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıt yaptığı berberlerin olduğuna vurgu yaptı. Her yıl 70 berberin mezun olduğunu dile getiren Aytekin, “Bu berberlere biz izin vermeye çalışırken bir de işveren çıkar. Berbere kızıp karşısına dükkan açanlar var. Birçok meslek gurubu var. Şirketler Mukayyitliği’ne kayıt olan bir arkadaş Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na nasıl kayıt olur? Bizim hakkımızın korunması lazım. Denetimlere çıkıyorlar, ‘Üyelik tarihi geçti, tazeleyin’ diyorlar. Bizim istediğimiz bu değil. Bir ustalık belgesiyle bir çok yerde dükkan açıyorlar. Belgesi olmayan çalışamaz. Hala daha unisex diyenler var. Bu salonun nasıl açıldığını kimse bilmiyor. Kalfalıkla eleman çalıştırıyorlar. Esnaf odası da izin verirken dikkate alsın.  Önüne gelen ağda yaparım, buhar veririm diyorlar. Ne biliyorlar da bunları yapıyorlar? Bilinçsizce yapılan işlemler var, bunların denetlenmesini istiyoruz. Denetimleri sıklaştıracağız. Mesleğimizi saygın bir yere getirmek boynumuzun borcudur”  dedi.

Tosun: Berberlik ticaretle bir tutulmamalı

Berber Rauf Tosun da berber olmayanların dükkan açmasından rahatsız. Üstelik bu işi bilmeyenlerin bu işi yapmasının her anlamda zarar getirdiğinin de altını çizdi. Tosun, her önüne gelenin dükkan açtığını ve kazançla ilgili sıkıntı olduğunu savundu. Berberlik sektörünün ticaretle bir tutulması halinde zarar görüldüğünü kaydeden Tosun, ticarette bir malın 3 liraya alınıp 5 liraya satılabildiğini, ancak dükkan açıp yurtdışından adam getirip iş yaptırılması halinde elemanın giderinin karşılanamayacağını açıkladı. Tosun, “Çok yoğun bir nüfus yok. Berber dükkanlarına baktığınızda bayan kuaförleri erkek saçı kesiyor. Getirdiğin eleman gittiğinde zarar görürsün. İşten anlamayan iş açarsa zarar görür. Dükkan açıyorsunuz, müşteri yok, çalıştığını elemana verecek. Erkeklerin yüzde 70’i bayan kuaförüne gidiyorlar, sonra bize geliyorlar ve enseyi düzelt diyorlar. Kuaförler Birliği’nden görüş alınsa daha iyi olacak. Yasalarda sıkıntı var. Devlet daireleri bir kaç yeri denetleyip iş yaptık diyorlar. Birçok sıkıntılı konu var. Siz 1 ayda 25 TL berbere veriyorsunuz, size çok geliyor olabilir ama öyle değildir. Ben öğlen dışarı çıkamıyorum, 13 saat çalışıyorum. Her öğlen 25 TL para veriyorum yemeğe bu da ayda 750 TL yapar. Çok mu gerçekten? Temizlik kendi başına bir maliyettir. Temizlik için cepten para çıkacaktır. Nerden çıkacak bu para?” dedi.