Ceren Ercih

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programına konuk oldu. Müzakere sürecinin 50 yıldır devam ettiğini, artık son noktaya gelinmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, aynı zamanda Kıbrıs Türk siyasetçilerinin de 40 yıldır bir şey yapmadığını, bu durumu da ‘böyle gelmiş, böyle gider’ diye ifade ettiklerini ancak bu durumun böyle gidemeyeceğini kaydetti. Bağımsız bir aday olduğunu vurgulayan Akıncı, her rengi kucaklayacağını kaydetti. Hiçbir zaman partizanca hareket etmediğini de aktaran Akıncı, halkın adayı olduğunu belirtti. 

“SON NOKTAYA GELDİK” 

Ganimetçi, düzenin 40 yıldır devam ettiğini savunan Mustafa Akıncı şöyle dedi; “Kıbrıs Türk’ü son 40 yıldır eline geçirdiği olanakları çok daha sağlıklı bir şekilde kullanabilirdi. Maalesef çok ciddi yanlışlar yaptık. Bizi doğru dürüst toplumsal yapı, adalet içerisinde yeni bir yapılanma ve üretken bir ekonomi, ürettiğini daha çok paylaşan bir toplumsal yapı kurmak yerine ganimetçi bir düzen söz konusu oldu. Bundan rant ekonomisi doğdu.50 yıldır bu müzakere süreci devam ediyor. Her şeyin bir doyum noktası vardır. Konuşulacaklar konuşuldu bunun ötesinde artık irade ve gereğini yapmak kaldı. Artık son noktaya geldik.” 

“HİÇBİR ZAMAN PARTİZANCA İSTİHDAM YAPMADIM” 

Tüm siyasi renkleri kucaklayacağını ifade eden Akıncı, hiçbir zaman partizanca hareket etmediğini de şu sözlerle belirtti; “Ben geçmişini, köklerini inkar eden bir insan değilim. Sosyal adalete inanan bir insanım. Elbette bağımsız ve tarafsız kimliğiniz olduğunda tüm siyasi renkleri kucaklamanız gerekiyor. Bağımsızlık ve tarafsızlık bir kesime yakın durup, diğer kesimi dışlamamayı gerektiriyor. Belediye başkanlığı dönemimden beri bir alışkanlığım var ve bu artık hayatımın bir parçası haline geldi. Ben partizanca istihdam yapmadım, kamu kaynaklarını partizanca harcamadım.” 

“BÖYLE GELMİŞ, BÖYLE GİTMEZ” 

“Yıllardır böyle gelmiş, böyle gider algısı oluştu. Hayır, böyle gelmiş böyle gitmemeli. Bu mümkün mü? Evet mümkündür. Partilerin iç işleriyle uğraşmak yerine toplumun iç işleri ile uğraşmak gerekir. Bir cumhurbaşkanın yapması gereken budur.” 

“BU FIRSAT TEK BAŞINA OLMAZ” 

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, çözümün tek başına olamayacağını Kıbrıs Türk’ü ile Güney Kıbrıs’ın karşı karşıya değil yan yana durmayı öğrendiği zaman başarılı bir çözüme ulaşacağını ise şu sözlerle ifade etti: “Müzakere süreçlerinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olan bir insanım. Bu kavrayışın gelişmesinde cumhurbaşkanının rolü büyük. Toplum lideri olarak ben bu vizyona sahibim. Bugünkü bu konjektürde çözüme gitmek için bir fırsat vardır. Bu fırsat tek başına olamaz. Olmayacak vizyonlar söylemem. Çözüm anlayışının gerçekleşmesi için uğraşan bir insan daha şimdiden, çözüm olmayacak, dolayısıyla ben başka bir şey düşüneyim noktasına kendimi sokmak istemem. Ama süreçte kendi toplumunu düzeltmek, toplumun sorunlarını hasır altı etmeden onların içinde rehberlik etmeyi ön gören bir yaklaşım ve her şeyi de çözüm sonrasına erteleyen bir anlayışa da sahip olmadığım için kendi evimizi daha iyi bir hale getirmek için uğraşmaya devam edeceğiz. Çözüme açık olacağız. Güçlü ve daha iyi ekonomisi ve demokrasisi olan toplumsal yapı bizi eninde sonunda hak ettiğimiz bir yere götürecektir.” 

“TOPLUMUN TÜM RENGİNİ KUCAKLAYACAĞIM” 

Herhangi bir partiden aday olmayacağını yenileyen Mustafa Akıncı,“Ben bir ittifak adayı olarak çıkmadım. Ben bağımsız bir aday olarak ortaya çıktım. Destek beyan edeceğini önceden hissettiğimiz iki parti vardı. Biri TDP biri de BKP onlarla düşüncelerimizi paylaştık. Beni bu seçimde destekleyecek olan insanlar her şeyi ile aynı olmak zorunda değildir ki. Biz bu seçimde farklı renkler, farklı düşünceler, çoğulculuk içerisinde bir sentez oluşturma arayışı içindeyiz. Bu toplumun bir sürü farklı rengi var. Hepsini kucaklayabileceğimizi söylüyoruz” dedi. 

“KİŞİLERLE UĞRAŞMAYA NE NİYETİM, NE DE ZAMANIM VAR” 

Konuşmasında “Benim kişilerle uğraşmaya ne niyetim var, ne de zamanım var. Ne de bunun gereği var. Önemli olan toplumun ve Kıbrıs geleceğinin hayrına güzel fikirlerin oluşmasıdır” diyen Akıncı, “Köklerini inkar etmeyen bir insanım. Seçime giriyorum diye köklerimi unutacak, düşüncemi ve felsefemi saklayacak bir insan değilim. Ama bu felsefe odağında insan olan bir felsefedir. Benim bu konularda toplumun geniş kesimlerinden oy ve destek beklediğim çok açık bunu sağ ve sol olarak nitelendirmem gerekmez. Çünkü ben bağımsız bir adayım” ifadelerini kullandı. 

“YAPANLARI KINIYORUM” 

Güney Kıbrıs Rum kesiminde KKTC bayrağı yakanları kınayan Mustafa Akıncı, “Bizim tarafta da aynı şeyi yapanlar olursa yine kınarım” dedi. 

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı sözlerini şu sözlerle tamamladı: “Eğer yakıldıysa bunu yapanları kınıyorum. Bizim tarafta da Yunan bayrağını yakan birileri olursa onları da aynı şekilde kınarım. Ulusların, toplumların, sembollerini yerlerde süründürmek, onları yakmak hiç tasvip edilecek bir şey değil. Bunu yapanları tüm Rum toplumuna mal etmek yanlış olur, aynı şeklide bunu bizde de yaparlarsa bu hatayı tüm Türk tarafına mal etmenin yanlış olacağı gibi.”