Zorkun TAŞER

Kuzey Kıbrıs’ın deneyimli avukatlarından Boysan Boyra, 2014 yılının yargı açısından verimsiz bir yıl olduğunu söyledi.  Yargının, Yargıç eksikliği nedeniyle  tıkanıklık yaşadığını  belirten Boyra, mukayitliğin ise davaları dosyalamaya yetişemediğini söyledi.  Boyra, Lefkoşa mahkemelerinde hala 2008 yılından kalan hukuk davalarının görüşüldüğünü ve yargının 5-6 yıl geriden geldiğini savundu.

“4 yıl geriden geliyoruz”

Boyra, “2014 yılıdnayız ve 2008 davaları yeni tamamlanıyor. Hala  süren davalar var benim baktığım. Yaklaşık 4 yıllık bir geriden gelme var yargıda. Yani yargı ortalama 4 yıllık bir gecikmeyle karşımıza çıkıyor. Herkesin söylediği bir söz vardır, ‘Geciken adalet, adalet değildir’ diye.”
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri’nin parlamentoda yaptığı çağrılara da katıldığını belirten Boyra, bu sözlere katılmamanın  mümkün olmadığını kaydetti. 

“CTP halka küs”

İktidarın büyük ortağı CTP’nin halka küskün olduğunu ve bu tavrını mutlaka değiştirmesi gerektiğini   belirten Boyra, “Halk bu tür tavırları kaldırmaz. Daha önce nasıl Anayasayı değiştirirken halk bunu beğenmeyip sandıkta cevap verdiyse, yine verecektir” dedi. Boyra, yargıyı yavaşlatan davaların büyük kısmının trafik davaları olduğunu söyleyerek, “Trafik davaları, %90’ı ‘kabul ederim’ diyerek biten davalardır. Mahkeme huzurunda değil de, Yüksek Mahkeme’nin görevlendireceği başka bir hukukçu tarafından görülerek mahkemenin yükü büyük ölçüde azaltılabilir ” dedi.

“Avrupa’da örnekleri var”

Avrupa’da olduğu gibi bir hukukçunun bu tür davalara bakmasının  yargının önünü açacağını belirten Boyra, bunun için yasaların yeniden gözden  geçirilmesi gerektiğini belirtti. Boyra, bunların yapılması durumunda önemli nitelikli davalara daha fazla zaman ayrılabileceğini ve  kısa zamanda görüşülüp bitirilerek adaletin tecelli edileceğini söyledi. Adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayanın parlamento olduğunu savunan Boyra, “Parlamentonun görevi, nerede ihtiyaç olduğunu belirleyerek,  yasa yapması gerekir” dedi.

“Halkın yargıya güveni sarsıldı”

Halkın, yargının yavaş olmasından dolayı güveninin de sarsıldığını belirten Boyra, eski Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan’ın da bir sözünü anımsatarak örnek verdi.
Boyra, “Adalet, son limandır. Devlete karşı artık sabrını tüketmiş inançlarını yitirmiş, güvenini kaybetmiş bir toplumun sığınabileceği son liman. Devlete olan inancı da yerinde tutacak olan yine o son limandır. Eğer o son limanda adaleti yakalayıp bundan tatmin olursa develte olan inançda yerine gelecektir” dedi.