Darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklananların sayısı binlerle ifade ediliyor. CNN Türk’ün sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu davanın Ankara’daki duruşma salonlarında görülmesinin teknik olarak imkânı olmadığını söyledi.

“Şu anda ciddi sayıda gözaltı, tutuklama var. Bu davaların görülmesini, duruşma salonlarını düşünmemiz gerekiyor. Ankara’daki duruşma salonlarında bu davaları görme imkânımız yok. Büyük bir alana ihtiyacımız olduğu açık. Tedbir aldık, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sincan tarafında olabilir ama daha net olarak ifade edemem. Yargılamaların sağlıklı yapılabilecek mekân oluşturma ihtiyacımız var.”

“Mahkemelere HSYK karar verecek”

Bozdağ davalara özel mahkemelerin bakıp bakmayacağı sorusuna da yanıt verdi, ihtisas mahkemelerinin bakmasının planlandığını söyledi.

“Şu anda özel bir mahkemeye gerek yok. Bildiğiniz gibi HSYK kanununda yapılan değişikliğe istinaden mahkemeler bakacakları davaya göre ihtisaslaştırıldı. Bu yargılamalar çok uzun süreceği için belki belli olan bu ihtisas mahkemelerine başka iş verilmemesi söz konusu olabilir. HSYK bir değerlendirme yapacaktır.”

“Gözaltı süresi 7-8 güne çıkabilir”

Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılması beklenen Kanun Hükmünde Kararnameler ile ilgili de konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tek ve çok geniş kapsamlı bir KHK üzerinde çalıştıklarını söyledi. Gözaltı sürelerinin uzatılması da bu kapsamda.

“Darbe teşebbüsü başarısız olmuştur diye bizim yatmamız yanlış olur. Kanun Hükmünde Kararname bu anlamda FETÖ mensuplarının Türkiye’de yeniden bir tehlike ve tehdit oluşturmamaları için alınacak tedbirleri içeriyor. Mevcut haliyle bireysel suçlarda gözaltı süresi 24 saat, toplu suçlarda ise 4 güne kadar uzatılabiliyor. Bunun tek istisnası OHAL. Bu kararname içinde de terör suçları ve toplu suçlar ile ilgili uzatma imkânı getirilmektedir. Şu anda arkadaşlarımız çalışıyor. Bunun mevcuttan fazla olacağı kesin. İlk etapta 7-8 gün gibi uygulanıp gerektiğinde uzatılması düşüncemiz var ama üst sınara daha sonra karar vereceğiz.”

Kaynak: Al Jazeera