Bakanlar Kurulunca ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresinin görüşmeleri, Meclis Genel Kurulu'nda başladı. Genel Kurul, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, Bakanlar Kurulu'nun OHAL kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi üzerinde görüşmelere geçildi.

İlk sözü, hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ aldı. Bozdağ, olağanüstü hâl süresinin tamamlanmak zorunda olmadığını söyledi:

"Üç ay koyduk süreyi. Ama bu üç ayı tamamlamak zorunda değiliz. Amacımız, üç aydan daha kısa süre içerisinde atacağımız adımları atmak, yapacaklarımızı yapmak ve süre dolmadan da olağanüstü hali yeniden kaldırmaktır."

"Adımları süratle atabilme imkânı olmuş olsaydı…"

"Bu çerçevede hükümetimiz anayasada kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri, genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarını önlemek, başarısız kılınan darbe teşebbüsünün tekrarıyla bundan sonra Türkiye'de darbe teşebbüslerine, teşebbüs edilebilmesinin önüne geçmek, halkımıza en büyük kötülüğü yapan, kamu düzenimizi bozan, ekonomimize zarar veren, demokrasimizi, hukuk devletimizi, milli irademizin tecelligahı Meclisimizi ve seçilmiş cumhurbaşkanımızı, hükümetimizi darbe teşebbüsüyle yok etmeye çalışan, devletimizi adeta bir kanser hücresi gibi sarmış bulunan Fetullahçı terör örgütüyle ve bu örgütün TSK, yargı, emniyet, üniversitelerimiz başta olmak üzere kamu içindeki bütün uzantılarının kamudan temizlenmesi ve demokrasimiz, devletimiz, milletimiz, hukuk devletimizin emniyeti bakımından, tam emniyetli hale getirilmesi ve bunların ülkemiz, demokrasimiz, hukuk devletimiz için bir daha tehlike, tehdit olmaktan çıkarılması amacıyla bu karar alınmıştır. Esasında hükümetimizin, olağanüstü hal ilan etmeksizin bu adımları süratle atabilme imkanı olmuş olsaydı, bu karara ihtiyaç duymazdık."

Kaynak: AA