Türkiye Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel’deki temasları kapsamında, AB Komisyonu yetkilileriyle görüşmeler yaptı.

Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile de görüşen Bozkır, görüşmenin ardından Hahn ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB-Türkiye ilişkilerinin geniş potansiyelini yeniden canlandırmanın önemine değinen Hahn, katılım müzakerelerinin, AB-Türkiye ilişkilerinin anahtarı olmayı sürdürdüğünü, sığınmacı kriziyle ortaya çıkan ortak zeminin ilişkileri devam ettirmek açısından önemli olduğunu kaydetti.

“AB TÜRKİYE'YE, TÜRKİYE DE AB'YE MUHTAÇ”

Hahn, AB Bakanı Bozkır'la görüştükleri konular arasında 15. faslın alanına giren enerji meselesinin yanı sıra “Yargı ve Temel Haklar” başlıklı 23. fasıl, “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlıklı 24. fasıl ve “Eğitim ve Kültür” başlıklı 26. faslın da yer aldığını kaydetti.

Görüşmede Gümrük Birliğinin güncellenmesi ile ilgili çalışmaların gündeme geldiğini kaydeden Hahn, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı ile ilgili endişelerin yanı sıra çözüm sürecini de ele aldıklarını kaydetti.

Hahn, “AB Türkiye'ye, Türkiye de AB'ye muhtaç. Vatandaşlarımızın çıkarına, pozitif bir şekilde ortak çalışabiliriz” dedi.

AB Komisyonu üyesi Hahn, Türkiye'nin sonunda AB üyesi olup olmayacağına dair bir soru üzerinde, bu konuda yeni bir ivme oluştuğunu ve ivmenin de katılım sürecine yeni bir yaklaşım getirdiğini kaydetti.

Hahn, Kıbrıs'ta çözüm olmaması durumunda AB'nin ikinci bir planı olup olmadığının sorulması üzerine ise, Ada'daki müzakereler konusunda iyimser olduğunu kaydederek "Bu yüzden de "Plan B" üzerinde düşünmeye gerek yok. Tek plan olan "A Planı" üzerinde görüşülmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Türkiye AB Bakanı Bozkır da, konuşmasında yeni hükümetin kurulmasının ardından Brüksel'e ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, “AB-Türkiye Zirvesi ilişkilerimizde yeni bir dönemi açtı. Ortaya çıkan yeni paradigma kartları yeniden karmaya zorladı. Yeni dönem, bize daha iyi bir anlayış ve daha fazla dayanışma sağlayacak. Uzun yıllardır bunun olmasını bekliyor ve istiyorduk. Türkiye'nin Avrupa ailesinin bir parçası olduğu konusunda daha fazla eminiz. Başbakanımızın zirvede söylediği gibi, Türkiye, Avrupa'dır” diye konuştu.

İlişkilerin yeniden canlandırılması kapsamında atılacak adımlara değinen Bozkır, "Enerji alanında üst düzey temas sağlayacağız. Enerji konusundaki üst düzey gruba yeniden canlılık kazandıracağız. Bugün AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete ile görüştüm. Bu üst düzey grup, bölgemizdeki potansiyelden yararlanmak için kuruldu. Türkiye 2030'a kadar enerji alanında yatırım yapmaya hazır. 125 milyar dolar (potansiyel) cesaret verici. Çok fazla yarar söz konusu. Geçen hafta ortaya çıkan şartlar (hava sahası ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi), bu grubu sadece yarar elde etmek için değil, aynı zamanda zor durumlarla mücadele için kullanmayı da zorunlu kılıyor. Bu grubun ocak ayında Türkiye'de toplanmasına karar verdik" dedi.