Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nin, “Türkiye’nin şantajına boyun eğmeyeceğiz” yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, “Bazı Avrupa liderlerinin, ‘Türkiye şantaj yapıyor’ tabirini son derece üzüntü ile karşılıyoruz. Şayet günde 6 bine ulaşan yasa dışı göçün önlenmesi için bir öneri yapmak şantaj ise o zaman gerçekten bu olayın hiçbir şekilde anlaşılmadığı anlamına gelir” dedi.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti'yi makamında kabul eden Bozkır, görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bozkır, Brüksel’deki Türkiye-AB Zirvesi öncesi Fransa ve bazı AB yetkililerinin açıklamalarını değerlendirerek, şunları söyledi:

“Bazı Avrupa liderlerinin, ‘Türkiye şantaj yapıyor’ tabirini son derece üzüntü ile karşılıyoruz. Şayet günde 6 bine ulaşan yasa dışı göçün önlenmesi için bir öneri yapmak şantaj ise o zaman gerçekten bu olayın hiçbir şekilde anlaşılmadığı anlamına gelir. AB’de kamuoyu olduğu gibi Türkiye’de de kamuoyu vardır. Hükümetimizin millete karşı sorumluluğu vardır. Tüm bu tedbirler, ülkemizin daha iyi şartlara kavuşması, önemli sorunların ortadan kaldırılması için yapılmaktadır. Şantaj tabirinin kullanılması son derece yanlıştır ve sorunun çözümü için hiçbir fayda getirmeyecektir. Bu olayın hiçbir veçhesiyle anlaşılmadığı ortadır.”

Bakan Bozkır, Avrupa tarihinin en önemli sıkıntılarından biriyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, yasa dışı göçün önlenmesi ve terörle mücadele açısından Türkiye ile ilişkilerin büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Türkiye’nin, 29 Kasım 2015 ile 7 Mart'ta düzenlenen zirvelerde çok önemli adımlar attığını ifade eden Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Başbakanımız, AB'yi şaşırtan nitelikte bir paket önerisini AB ile paylaştı. Bu paket kendi içinde bütün unsurlarının yerine gelmesi durumunda uygulanacak bir pakettir. Bu, sadece illegal göçle mücadele değil, Türkiye’nin kendisini AB ailesi içinde hissetmesi, müzakerelerinin devam etmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, ekonomi, enerji ve siyasi alanlarda platformların güçlendirilmesi, zirve toplantılarının yapılması, vizelerin kaldırılması gibi önemli unsurlar içeriyor. AB için kritik bir nokta. AB, kendi bekası ile ilgili bir sorunun çözümünde karar verecek.”

"BİR ÜYENİN KAPRİSLE SÜRECİ ENGELLEMESİ KABUL EDİLEMEZ"

AB ile müzakerelerde yeni fasılların açılmasıyla ilgili olarak da Bozkır, “Bir üye ülkenin, kaprisle bütün bir süreci engellenmesi kabul edilemez” diye konuştu.

Bozkır, zirvede, Türkiye’nin önerdiği paketin kabul edilmemesi halinde nasıl hareket edileceğinin sorulması üzerine, çok çetin müzakerelerin yapılacağına işaret ederek, “Şu aşamada bizim önerdiğimiz plan geçerlidir. Bu olmayacakmış gibi düşünüp senaryolar üretilmesi doğru değildir. Biz bunun kabul edilmesini, AB ve Türkiye için önemli sonuçlar doğurmasını bekliyoruz. İyi niyetle bu görüşmeleri sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Bakan Bozkır, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Vaskunlahti ile Brüksel’de yapılacak AB zirvesinden beklentileri ve zirveden ne şekilde bir sonuç çıkabileceği konusunu ele alacaklarını ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhtemel Finlandiya ziyaretiyle ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

Büyükelçi Vaskunlahti de, Ankara’da meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini ileterek, terörün tüm şekillerini kınadığını bildirdi.

Görüşme görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.