Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelmekten onur duyduğunu belirten Bozkır, yakın zamanda yaşanacak diplomatik trafik bakımından ziyaretinin zamanlamasının önemine dikkat çekti. Ziyaretleri çerçevesinde gerçekleştirdiği temaslarında hellim, doğalgaz, Türkiye’den gelecek su, ambargolar ve müzakere sürecini ele aldıklarını söyleyen Bozkır, görüşmelerinin çok olumlu geçtiğinin altını çizdi.

Lokmacı sınır kapısına da gittiğini söyleyen Bakan Bozkır, Berlin duvarının yıkılışının 25’inci yıldönümünün kutlandığı bir zamanda Lefkoşa’nın dünyada bölünmüş kalan tek şehrin Lefkoşa olduğuna dikkat çekti. “Duvarın varlığı utanç meselesidir” diyen Volkan Bozkır, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın çözüme yönelik istekli duruşu olmasına rağmen karşı tarafın isteksizliğinin çözümü engellediğine vurgu yaptı.

Yunanistan’da gerçekleştirilecek Türkiye-Yunanistan yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısına da değinen Bozkır, bunun çözüm için bir fırsat penceresi olabileceğini bu konuda Yunanistan’ın girişim yapması için teşvik edileceğini söyledi.

Bakan Bozkır, müzakerelerden çekilen Rum tarafı üzerinde Yunanistan aracılığıyla baskı kurulabileceğini belirtti.

Bozkır, Kıbrıs sorununun çözülmesiyle beraber bölgede devam eden yangınların da söndürülebilineceğini ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen çözümsüzlük yüzünden bölgesinde var olan imkanları kullanamadığına dikkat çekti.

Petrol ve doğalgaz konusuna da değinen Bakan Bozkır, ada etrafındaki kaynaklarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de pay sahibi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bölgede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin talebi doğrultusunda araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti. Tek amacın üzüm yemek olduğunu söyleyen Bakan Bozkır, araştırmaları bağımsız bir şirketin sürdürmesi konusunda Türkiye’nin girişimleri bulunduğunu ifade etti. Avrupa Konseyi’nin Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin araştırmaları konusunda aldığı kararlara da değinen Volkan Bozkır, Türkiye’nin bu kararları tanımadığını söyledi.

Bozkır, Rum tarafının her zaman yaptığı gibi, bu kez de müzakerelerin iyiye gittiği ortaya çıkınca sismik araştırmaları öne sürerek masadan kaçtığını anlattı.

Avrupa parlamentosunda sismik araştırma konusunda alınmış bir kararı olduğunu anımsatan Bozkır, Türkiye için bir anlam ifade etmeyen kararın metninin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki daimi temsilcisi tarafından iade edileceğini de açıkladı.

Bozkır, “karar anlamsız ve gereksizdir” vurgusu yaptı ve Rum tarafının sürekli talebi olan Avrupa Birliği’nin müzakerelerde hakem rolü üstlenmesini asla kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. Bakan Bozkır programın ardından BRT HD stüdyolarında da incelemelerde bulundu.