Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Reform Eylem Grubu'nun cuma günü Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanacağını belirterek, toplantıda AB-Türkiye Zirvesi'nde alınan kararlar ışığında değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'yi bakanlıkta kabul eden Bozkır, burada yaptığı açıklamada, cuma günü Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplanacak Reform Eylem Grubu toplantısına İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte katılacağını belirtti.

Bozkır, ön kabul anlaşması ve vize serbestliğiyle ilgili AB'nin beklentilerine yönelik atılacak adımların, toplantının önemli bir konusu olacağının altını çizerek, toplantıda önümüzdeki döneme ait atılacak adımların kararlaştırılacağını bildirdi.

Son dönemlerde AB ile Türkiye arasında "paradigma değişiklikleri" olduğunu hatırlatan Bozkır, "Kartlar yeniden dağıtılarak, olumlu bir sonuca doğru adımlar atılmaya başlandı. AB-Türkiye Zirvesi'ne müteakiben ortaya çıkan tablo, ekonomi, enerji ve siyasi bakımdan yeni platformlar açarak önümüzdeki takvimi çok doldurmuş bulunuyor. İnşallah önümüzdeki hafta pazartesi günü 17'nci faslı açacağız" şeklinde konuştu.

"HAK ETMEDİĞİMİZ OLUMSUZ ALGILARI DEĞİŞTİRECEĞİZ"

AP ile Türkiye arasındaki görüşmelerin, Türkiye'deki seçimlerden kaynaklanan kesintisi yaşadığını belirten Bozkır, yeni dönemle birlikte AP ile yeniden ilişkilerin güçlendirileceğini aktardı.

Türkiye'nin AP'yi çok önemsediğini ifade eden Bozkır, yayımlanan son AP raporuna işaret ederek, "Hak etmediğimizi düşündüğümüz bazı olumsuz algıların değiştirilmesi için yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Çok yakında AP ile ilişki kurmak üzere milletvekillerimiz görevlendirilecek. Bu çerçevede, AP Türkiye Raportörü Piri'nin ziyareti çok önemli. Onun Türkiye ile ilgili hazırlayacağı raporun doğru bilgi ve algılara dayanmasını sağlayacağız" dedi.

Bozkır'ın ardından söz alan Piri, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretinin çok faydalı olacağını umduğunu söyledi.

Piri, son ziyaretinden sonra Türkiye'nin seçimlerle yoğun bir gündem yaşadığını anımsatarak, yeni hükümet ile uyum içinde çalışacaklarını ve Türkiye'deki muhalif kesimlerin de görüşlerine başvuracaklarını kaydetti.

Diyarbakır'a da gideceğini aktaran Piri, ziyareti süresince ifade özgürlüğü konuları üzerine yoğunlaşacağını sözlerine ekledi.

JUNCKER'İN MEKTUBU

Bozkır, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Başbakan Davutoğlu'na hitaben yazdığı mektup hakkındaki bir soru üzerine, mektubun aslında zirve sonrası verildiğini belirtti.

Bunun, zirve kararlarıyla bir arada değerlendirilmek üzere hazırlanan bir mektup olduğunu ifade eden Bozkır, "Zirve kararlarında, önümüzdeki dönemde açılacak 5 fasıl için yapılacak çalışmalar, daha muğlak bir ifadeyle yer almıştı. Mutabakatın bir parçası olarak da Juncker, mektubu Sayın Başbakanımız daha Brüksel'deyken tevdi etmişti. Bu mektup zirve bildirgesinin mütemmim bir cüzüdür ve birlikte değerlendirilecek bir belge niteliğindedir" diye konuştu.

Bozkır, AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile yaptığı toplantıyı hatırlatarak, "Hahn, 23'üncü ve 24'üncü fasıllar, 15 numaralı enerji faslı, 26 numaralı eğitim faslı ve 31 numaralı dış güvenlik faslı ile ilgili çalışmaların da tamamlanacağını ifade etti. İnşallah Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte, hatta Kıbrıs sorununun çözülmemesi durumunda dahi alınacak önlemlerle bu fasılların açılabileceğine olan inancımız çok daha ileri boyutlardadır" ifadesini kullandı.