İtalya Dışişleri Bakanlığı binası Farnesina'da gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren Bozkır-Gentiloni görüşmesi sonrasında AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, gazetecilere görüşme ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gentiloni ile birlikte çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek konuşmasına başlayan Bozkır, mevkidaşı ile ilk olarak Türkiye'nin AB üyelik süreci konusunu konuştuklarını belirtti.

"Önümüzdeki dönem atılması gereken adımları, İtalya'nın bize destek veren ülke olması hasebiyle bize hangi konularda yardımcı olacağını konuştuk. Aramızda her türlü mutabakat var ve İtalya'nın desteğinden dolayı da müteşekkiriz" diyen Bakan Bozkır, Gentiloni ile ayrıca Suriye, Irak ve Libya'yı konuştuklarını ve Kıbrıs sorununu detaylıca ele aldıklarını kaydetti.

Bakan Bozkır, "Ayrıca, illegal göçün nasıl önlenebileceğini ve bunun kaynaklarının nasıl kurutulabileceğini konuştuk. DEAŞ terör örgütüyle ilgili olarak alınması gereken önlemleri buraya ulaşmaya çalışan savaşçıların nasıl önlenebileceğine dair çeşitli yolları görüştük. İtalya ile Türkiye arasında tüm konular arasında mutabakat olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

Gelecek dönemde zorluklarla karşılaşılabileceğini, Avrupa'nın ve bölgelerinin daha önce hiç olmadığı kadar büyüklükteki sorunlarla karşılaşmakta olduğunu belirten Bozkır, "Bunların üstesinden gelebilmek de ancak birlikte hareket etmeyi, bilgi ve istihbarat paylaşımını son derece gerekli kılıyor. Biz Türkiye olarak bölgenin en önemli ülkesiyiz bu açıdan. Türkiye'nin tekrar bu istikrarın yeniden sağlanması, barışın sağlanmasına yapacağı katkılar her bakımdan önemli. Herkes de bunun farkında. Bu görüşmelerimizi ileride de devam ettireceğiz. Kendileri zaten Mayıs ayındaki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı çerçevesinde Türkiye'ye gelecekler, bu çerçevede görüşmelerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

“1915 OLAYLARININ AP GÜNDEMİNE GELMESİ”

Bir gazetecinin "1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ile ilgili Avrupa Parlamentosu'nda (AP) gelecek ay yapılacak oylamanın gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya Bozkır, "Öncelikle biz 1915 olaylarının soykırım olmadığı kanaatindeyiz. Türkiye'nin tarihinde utanacak hiçbir gelişme olmamıştır ve biz Türkiye bakımından bundan dolayı da en ufak bir endişe duymuyoruz. Bizim bütün söylediğimiz bu konunun tarihçiler tarafından araştırılması, kararlaştırılması ve şayet tarihçiler tarafından oluşturulacak komisyon bir karara varırsa da 'Türkiye bunu kabul edecektir' diye defalarca söyledik. Tabiatıyla tarihçi olmayan kişilerin, siyasi kişilerin parlamentolarda oturup, belli bir rüzgarın esmesiyle kararlar alıp bunu olmadığından farklı bir şekilde nitelendirmelerini doğru bulmuyoruz. Bütün ülkeler bakımından da bu görüşümüz geçerlidir" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan'da 1915 olaylarını değerlendireceğini ifade eden Bozkır, "Avrupa Parlamentosu'ndan çıkacak kararın, bu sorunun daha bundan yıllarca sürmesine mesnet teşkil edecek bir karar olmamasını diliyoruz. Bunu bilakis geride bırakmamızı sağlayacak ve insanların geleceklerini barış içinde, huzur içinde yaşamalarını sağlayacak kararlar bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Volkan Bozkır, "AP, mutlaka Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanmış protokoldeki hususlara referans vermelidir. Bu, halen Türkiye'nin gündemindedir fakat Ermenistan, parlamentosundan bunu geri çekmiştir oysaki orada bizim Başbakanımızın o zaman Dışişleri Bakanı olarak imzası vardır, Cumhurbaşkanımızın muvafakatiyle ilerlemiş bir süreçtir. Ama Ermenistan tarafı maalesef bunu ilerletememiştir. Dolayısıyla şahsen, hisler yerine aklın galebe çalacağından eminim. Şayet bunun aksine bir durum olursa AP kararı sadece bir kağıt parçası olmaktan ileriye gitmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci, AP'de böyle bir kararın çıkması durumunda Türkiye'ye Brüksel Daimi Temsilciliği aracılığıyla tebliğ edileceğini bilgisini vererek, "Biz de onu aynı gün aynı şekilde geriye göndereceğiz. Hiçbir yaptırım gücü yoktur, hiçbir etkisi de olmayacaktır. Ama ben yine de böyle bir kararın bu şekilde çıkmayacağını ve geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayacak yapıcı bir görüşme olacağını ümit ediyorum" dedi.

"AB BAKANLIĞI İŞLEVSİZ DEĞİL"

Bozkır, bir başka gazetecinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in kısa süre önce yaptığı gerek AB'nin tavrı gerekse de buna bağlı olarak Türk halkının AB'ye güveninin kalmaması nedeniyle AB Bakanlığı'nın işlevini yitiriyor olduğunu söylemesine ilişkin yorumunu sorması üzerine, "Hayır tam öyle demedi, ben oradaydım. Dedi ki: 'Bu süreç devam etmeli ve bu süreç güçlü bir şekilde devam etmezse AB bakanlığı da ileride işlevsiz kalabilir.' Şu anda öyle bir durum yok. Bütün çalışmalarımız bu bakanlığın ne kadar önemli olduğunun ve sürecin devamına ne kadar katkıda bulunduğunu gösteriyor" diye konuştu.

AB'nin Türkiye'nin stratejik bir hedefi olduğundan söz eden Bakan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB'ye üyelik sürecinin devam etmesi Türkiye'nin çıkarınadır. Fasılların açılması o kadar önemli değildir ama bakın; Türkiye'de 300 bin gencimiz Erasmus projeleriyle Avrupa'ya gidiyor ve 500 bin kişiyi daha yollayacağız. 150 milyar Dolar Gümrük Birliği'nden ticaretimiz var ve Türkiye demokraside ilerlemek için AB süreci sayesinde 2000 kanununu, anayasasını değiştirdi ve bu sürecin belki de daha az hızlı yürüdüğü dönemde dahi 167 reform tasarısı geçti. Gerçekten sivil toplum olsun, AB fonlarının kullanımı olsun yaklaşık 4,7 milyar Avro hibe yardımını değerlendirdik, yeni bir 4,5 milyar Avro hibe yardımını Türkiye'nin çeşitli illerinde, yerel yönetimlerde kullanıyoruz. Bütün bu çalışmalar varken, AB Bakanlığı olarak biz kendimizi işlevsiz değil, bilakis üzerimize çok büyük yük bindiğini ve bazen yetişemediğimizi düşünüyoruz."

“MUHALEFETE ELEŞTİRİ”

Bozkır, bir İtalyan gazetecinin "AK Parti içinde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir sorun var gibi görünüyor" şeklindeki soruya, "Sanırım bu yanlış bir algı. Cumhurbaşkanımız, partinin kurucusudur ve tüm yaşamını 12 yıldır ülkeyi yöneten partiye adamıştır. Bu nedenle 12 yıldır, çevremizdeki ülkelerin yangın yeri olmasına rağmen siyasi ve ekonomik istikrarımız sürüyor. Cumhurbaşkanı ile Başbakan fikir ayrılığı olması mümkün değildir. Uzun yıllardır birlikte çalışıyorlar, benzer hedefleri var ve geleceğe aynı vizyonla bakıyorlar ve çok iyi ilişkileri var. Haftada 2-3 defadan görüşüyorlar. Bugün de buluştular. Cumhurbaşkanı zaman zaman anayasal hakkı olduğu üzere bakanlar kurulunu yönetiyor. Bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum, düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın çıkışları da hatırlatılan Volkan Bozkır, Arınç'ın çok deneyimli bir politikacı olduğunu, partilerin kurucularından olduğunu dile getirerek, "Onun sözlerinin bazen yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Başbakan yardımcısı, hükümet sözcüsüdür ve partinin temel taşlarındandır" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci bir hükümet sorunu olmadığına vurgu yaparak, "Bizim, muhalefet problemiz var. Gerçek muhalefet gibi davranmıyor. Gerçek güçlü bir muhalefetimiz olsaydı belki çok daha iyi olabilirdi. Muhalefet yeni vizyonlar yaratmıyor, Kürt sorunu, ekonomik meseleler ve özelleştirme gibi önemli meseleleri suiistimal ediyor. Geleceğe yönelik hiçbir şey yoktur sadece eleştirirler hayatı zorlaştıracak şekilde. Ancak hükümet, 2023'e kadar programı var onu gelecek yıllarda programını uygulamaya devam edecek" diye konuştu.

“İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI GENTİLONİ”

Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan iki bakanın görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada Gentiloni'nin, "Ekonomik alanda, ülkelerimizin işbirliği düzeyinden son derece memnunuz" ifadelerine yer verildi.

Gentiloni, açıklamasında halen pek çok İtalyan şirketinin Türkiye'deki bu büyük potansiyelle ilgilendiğini, bunu güçlendirmek istediklerini de dile getirildi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, bakan Gentiloni ile görüşmesinden öncesi Senato AB Politikaları Komisyonu'nda da senatörlere hitap etti.

Bozkır, yarın akşam Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella'nın onuruna vereceği yemeğe katıldıktan sonra İtalya'daki temaslarını tamamlayacak.