Sefa Karahasan

Kıbrıs’a ziyarette bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Ada’yı ikiye bölen Yeşil Hat üzerinden Rumlara, “Her tarafı alev alev yanan bölgemize Kıbrıs sorununu çözerek bir örnek yaratmak insanlık borcudur” diye seslendi.

Çözüm sonrasında oluşacak ekonomik potansiyele dikkat çeken Bozkır, “Çözüm ile birlikte ortaya çıkacak nimetlerden birlikte yararlanalım” dedi. Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün Atina’ya yapacağı ziyaret öncesi Kıbrıs Türk tarafı ile istişarelerde bulunmak amacıyla Ada’ya gitti.

Ada’da üst düzey ziyaretler yapan AB Bakanı Bozkır, Lefkoşa’yı ve Ada’yı ikiye bölen Yeşil Hat’ta bulunan Lokmacı Sınır kapısında Milliyet’in sorularını yanıtladı.

“Gerçekten 50 yıldır devam eden bir sorundan bahsediyoruz. Bu sorun çözülmelidir” diye sözlerine başlayan Bozkır şunları kaydetti:

‘Üzüntü duyuyorum’

“(Yeşil Hat) Bu kapı güzel bir şehri ikiye bölen bir kapı. Berlin duvarının yıkılışının 25’inci yıl dönümünü idrak ettiğimiz bir dönemde, bu kapıyı görmek beni çok üzdü.

Dolayısıyla Güney Kıbrıs Rumlara, buradan seslenmek istiyorum. Bir arada yaşamak, huzuru sağlamak, Ada’nın imkanlarından birlikte yararlanmak; bölgede istikrarın gelmesi ile birlikte ortaya çıkabilecek yeni imkanlardan  da birlikte yararlanmalıyız.”

 Bozkır, Kıbrıs sorunun çözümünün bu noktada önemli olduğuna işaret ederek şöyle devam etti: “Her tarafı alev alev yanan bölgemize Kıbrıs sorununu çözerek bir örnek yaratmak insanlık borcudur. Rumlara masaya dönmeleri çağrısını yeniliyorum. Bu sorunu artık tarihe gömelim. Bu sorunu çözenler de tarihe geçecektir.”

Ortak kullanım

“Kıbrıs sorunun çıkmazından masaya dönerek çıkabilir. BM bu konuda üzerine düşen görevi yapmalı” çağrısı da yapan Bozkır, Ada’ya gelecek su ve çıkarılacak doğalgazın ortak kullanılabileceğini kaydetti.

Kaynak: Milliyet