Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak amacıyla geldiği KKTC’de BRT’ye de konuk oldu.

‘Günlük Özel’ programına katılan Bozkır, TC-KKTC ilişkilerinin son derece sağlam temellere dayalı ve geleceğe güvenle bakan iki milletin gelecek dönemde de yoğun bir takvim içinde olacağını belirtti.

KKTC’ye her konuda destek vermeyi ilk öncelik olarak gördüklerini ifade eden Bozkır, 2015’teki önemli gelişmeler yaşandığını, bu yıl da beklentilerin sürdüğünü anlattı.

Kıbrıs sorununun 50 yıldan bu yana mevcut olan ve çeşitli nedenlerle çözümlenemeyen bir sorun olduğuna işaret eden Bozkır, “Berlin duvarı bile yıkılmışken, Kıbrıs’taki bölünmüş tablo doğru değildir.” dedi.

Bozkır, Kıbrıs sorununun çözülebilecek bir noktaya geldiğini, doğalgaz ve Türkiye’den su getirilmesinin önemli etkenler olduğunu ifade etti.

İki liderin uzlaşacağı bir anayasa üzerinde uzlaşması durumunda mutabakat sağlanmış bir metnin referanduma gideceğini de anımsatan Bozkır, bu defa şansın daha yüksek olduğunu söyledi.

Bozkır, Kıbrıs sorununun iki kesimli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğin sağlandığı bir anlaşma ile çözümlenmesinin önemine işaret ederek, Türkiye’nin böylesi bir çözümü desteklediğini ve Cumhurbaşkanı Akıncı’ya da desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Volkan Bozkır, TC’nin AB müzakere süreci ile bunun Kıbrıs müzakereleriyle bağlantısını da değerlendirdi.

Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin AB sürecini bir birinden bağımsız tuttuklarını dile getiren Bozkır, Rum tarafının bunu hep fasıllara bağlamaya çalıştığını anımsattı.

Son 10 yılda Türkiye’nin KKTC ile ilgili tavrında bir değişiklik olmadığını da ifade eden Bozkır, Kıbrıs sorununda bir sonuca ulaşılması durumunda Türkiye’nin AB sürecinde de ilerleme olacağını söyledi.

Önceliklerinin Kıbrıs sorunu olduğunu ve çözümlenmesinin kendilerini memnun edeceğini söyleyen Bozkır, Kıbrıs sorunundan dolayı ortaya çıkan bazı tıkanmaların devreye girmesiyle sürecin Ekim ayında başka bir boyuta taşındığını kaydetti.

Bozkır, Mülteci sorunu, terör saldırıları gibi unsurların TC-AB ilişkilerindeki paradigmaları değiştirdiğini de vurgulayarak, sürecin Kıbrıs sorununun etkilerinden bir nebze uzaklaştığını anlattı.

2016 yılının iki süreç bakımından da olumlu olacağını söyleyen Bozkır, hem Kıbrıs sorununun çözüldüğü, hem de Türkiye’nin AB üyeliğine yaklaştığı bir ortam olmasını diledi.

Bozkır, 1980 askeri darbesi sonrası Türkiye’den pekçok kişinin yurt dışına çıkmak durumunda olduğunu anımsatarak, 36 yıldan bu yana Türkiye’nin hak etmediği bir vize uygulamasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Geri Kabul Anlaşması’nın 2013 aralık ayında imzalandığını ve beklentilerin karşılanması kaydıyla uygulamanın 2016 Ekim ayında kaldırılacağını söyleyen Bozkır, AB süreciyle ilgili devam eden çalışmalarla ilgili bilgi verdi.