2013 yılında kurulan ve emin adımlarla büyüyen British University of Nicosia akademik kadrosu ve yenilenen ekibiyle fark yaratıyor.

British University of Nicosia 2015-2016 Akademik Yılı için hazırlıklarını tamamlarken yeni Rektörünü de atadı.  Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak BUN Rektörü olurken, Prof. Dr. Mehmet Altınay da Rektör Yardımcılığı’na getirildi. Eğitim kalitesinin üst düzeylere taşınmasını hedefleyen BUN, öğrencilere yaşayarak öğrenme deneyimleri sunarken tecrübeli akademik kadrosuyla da yüksek öğretim sektöründe güvenilir adımlarla ilerliyor.

Prof. Bıçak: ‘’Öğrenci odaklı bir eğitim politikası izliyoruz’’

BUN Rektörlüğü’ne getirilen YÖDAK eski Başkanı Prof.Dr. BIÇAK, BRITISH UNIVERSITY OF NICOSIA eğitim kadrosunda yer almaktan dolayı onur duyduğunu belirtti. Üniversitenin Mütevelli Heyetinde DAÜ eski Rektörü ve Bilkent Üniversitesi Kurucularından Prof. Dr. Özay Oral, Milli Eğitim, Ekonomi Bakanlığı yapmış Salih Coşar, Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu gibi çok değerli ve seçkin isimlerin olmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, “British University of Nicosia kurulduğu andan itibaren kurumsallaşmaya verdikleri önem ve öğrenci odaklı eğitim politikalarından dolayı güven vermektedir” dedi.

BUN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, “Üniversitenin kaliteli eğitim vermek konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını, öğrenci odaklı bir eğitim politika izlediğini ve çok ciddi bir akademik kadronun tek çatı altında buluşmasının aslında Mütevelli heyeti Başkanı ve Üniversite kurucularının nasıl bir vizyona sahip olduklarının da somut göstergesi olmuştur” dedi.

Prof.Dr. Bıçak: ‘’Eğitim kalitesinin üst düzeylere taşınmasına dikkat ediyoruz’’

Prof.Dr. Bıçak BUN mezunlarının İngilizceyi çok iyi derecede konuşan, yazan, okuyan mezunlar olmasına, eğitim kalitesinin çok üst düzeylere taşınmasına son derece dikkat edeceklerini, daha önceki deneyimlerini BUN çatısı altında öğrencilerinin ve üniversitenin gelişimi için kullanacağını söyledi.

Prof.Dr. Bıçak: ‘’Öğrencilere yaşayarak öğrenme deneyimleri sunuyoruz’’

Prof.Dr. Hasan Ali Bıçak, öğretim üyelerinin sınıfta anlatılanlar dışında pratikte de öğrencilere “yaşayarak öğrenme” deneyimleri sunacaklarını, kendi ülkeleri ve diğer ülkelerde istihdam edilmelerine ve sadece eğitim sürecinde değil, sonrasında da bu mezun öğrencilerin eğitim ve iş yaşantılarının takip edilip bütün hayatları boyunca BUN öğrencisi olmalarından gurur duyacakları bir eğitim politikası izleyeceklerini ve öğrenci odaklı eğitimin temelini bu prensibin oluşturacağını sözlerine ekledi.

British University of Nicosia (BUN) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak katıldığı bir televizyon programında da önemli açıklamalar yaptı.

Suudi Arabistan’da bir sene kadar görevde bulunan Bıçak, Kıbrıs’a döndükten sonra, British University of Nicosia’da Rektör olarak başlaması ve üniversite olarak nasıl bir öğrenci yetiştireceklerini de şu sözlerle anlattı;

“Bizim üniversitemizden mezun olan öğrencilerin istihdam edilebilir öğrenciler olması ile ilgili çalışmalar yapacağız.  İstihdam edilebilir öğrenci için üniversitemizin danışma kurumları olacak. Nasıl öğrenci yetiştirmemiz konusunda görüş aldıktan sonra bunları programlara alacağız. Uluslararası istihdam edilebilirlik konusunda da özen göstereceğiz.  Bizim misyonumuz da bu olacak. Bunlar sözde kalmayacaktır” dedi.

Kurumsal bir üniversite…

British University of Nicosia’nın kurumsallaşma süreci ve içeriği hakkında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, “kurumsallaşma konusunda ilk olarak BUN’un mütevelli heyeti kadrosunu gördüğümde ben dedim ki tamamdır, ciddi üniversitedir. DAÜ’nü ayağa kaldıran Prof. Dr. Özay Oral, Eğitim Bakanlığı yapmış eski bakanlarımızdan Salih Coşar, Dr. Sedat Tellioğlu, Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr Ersan Berksel mütevelli heyetinde. Bu kadroya baktığımda konuların tartışıldıktan sonra mantıklı kararlar verebileceğini şimdiden görebiliyorum”

YÖK ve YÖDAK ONAYLI

Üniversitenin programlarının YÖDAK onaylı, üniversitenin ise YÖK onaylı olduğunun altına çizen Bıçak; “BUN’un programlarının hepsi YÖDAK onaylı ve üniversitemiz YÖK onaylıdır. Bugün YÖDAK’tan onay almış programlarımızdan alınan diploma Kıbrıs’taki diğer üniversitelerden alınan diplomadan geri değildir” dedi.

“KKTC’nin en köklü üniversiteleri dahi ilk başladıklarında, bugün BUN’ın sahip olduğu alt yapıları yoktu! ”

Yüksek öğrenimde ilk iş tecrübelerini anlatan Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, 1981’de DAÜ’de kayıt ve kabul işleri bölümünde göreve başladığını anımsatarak. “ O yıllarda DAÜ o kadar küçük ve az öğrenciye sahipti ki, bugün ben BUN’a bakıyorum karşılaştırma dahi götürmeyecek oranda bir başlangıca sahip. Girne’de daha ilk yıldan kurduğu yerleşke ile herkesi şaşırtmıştır. Üniversite’nin esas kampüsü ise Başkent Lefkoşa’da olacaktır. Yaklaşık 150 dönümlük dev bir araziye yayılacak olan kampüs ile de British University of Nicosia fark yaratacaktır. Günümüzün en köklü üniversiteler dahi öğretime ilk başladıklarında BUN’un bugünkü alt yapısına sahip değillerdi” dedi.

EĞİTİMDE KALİTE

Kaliteli eğitim konusuna da değinen Bıçak, kaliteli eğitim standartlarından ise şöyle bahsetti: “Yüksek Öğrenimde kalite çok önemlidir. Suudi Arabistan’daki üniversiteleri denetlemem çok ciddi bir tecrübe kazandırdı. Ayrıca Üniversiteleri denetleyenleri denetler pozisyona da sahiptim. Tüm bu tecrübeleri ve brikimi Kıbrıs’a taşıdım ve British University of Nicosia ile paylaşacağım. Biz BUN’da ne yaptığını bilen bir kadro ile hareket ediyoruz. Sizin kaliteli dediğiniz programların uluslararası akredite olması çok önemlidir. Tüm programlarımız akredite edilmiştir.”

“YÖDAK’a da her alanda destek vermeye hazırız”

British University of Nicosia Rektörü, YÖDAK eski Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, YÖDAK ile ilgili de şunları söyledi; “BUN olarak YÖDAK’ın destekleyicisi olacağız. Bizden yardım istendiğinde BUN olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na, Hükümete ve Cumhurbaşkanlığı’na gerekli desteği verebileceğiz”

YENİ ÜNİVERSİTE ONAYLARI VE YÖDAK

YÖDAK’ın yeni üniversite onaylarına da değinen Bıçak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Üniversite açılması ile ilgili YÖDAK’ın mevzuatı çok sığdır. Kalite güvence ve denetleme konularında hukukçular bunu çok iyi bilir. Üniversitenin açılabilmesi ile ilgili söz konusu standartlar o kadar geniştir ki üniversite açılması konusunda devlet politikası, gerekli standart ve mevzuatın dengeli şekilde yazılması gerekir, maddi gücün ne olduğunu belirlemek doğru bir yaklaşımdır.”

Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak’ın kısa özgeçmişi;

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Sosyoloji dalında Lisans Derecesi (1976), Ekonomi ve İstatistik dalında Yüksek Lisans Derecesi (1979) ve İngiltere’nin Leicester Üniversitesi’nden de Ekonomi dalında Doktora Derecesi (1990) almıştır. 1996 yılında Doçent olan Bıçak, 2005 yılında Profesör ünvanını elde etmiştir. Harvard Üniversitesi Institute for International Development’de (HIID), 1996 yılında “Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi ve İdaresi” Programına katılan Prof. Dr. Bıçak, bilahare 1998, 1999 ve 2000 yıllarında ayni programda kısa dönem öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Harvard Üniversitesinden bir grup profesör ile birlikte Güney Afrika Kuzey Eyaleti için “Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi için Rehber” hazırlanması çalışmalarında yer almıştır (2001). 2004 yılında Kanada’nın Queens Üniversitesi, John Deutsch International Program’ında “Yatırım Projeleri ve Risk Analizleri” konusunda kısa dönem öğretim üyeliği yapmıştır. Prof. Dr. Bıçak, topluma ve devlete katkıları çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı düşünce ekibi içerisinde yer almış (1995-1996), Başbakan Ekonomi Danışmanı (1995-1996), ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Danışmanı (1999-2001) olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Bıçak 2004 yılında Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında yürütülmüş olan Annan Planı çalışmalarında “Merkez Bankası ve Mali Kuruluşlar” komitesinin başkanlığını yürütmüştür.

Prof. Dr. Hasan Ali BIÇAK, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 30 yıla yakın görev süresinde Kayıt Kabul İşleri Müdürlüğü, Ekonomi, Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanlığı ve İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanlığı olmak üzere çeşitli idari görevlerinde bulunmuştur. Prof. BIÇAK, 5 yıl yürüttüğü YÖDAK başkanlığı döneminde Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Ajansları Birliği’nin (ENQA), denetçileri eğitim programına katılarak, ismini Avrupa Ülkeleri Ulusal Kalite Güvence Ajansları deneticileri listesine yazdırmış ve bu çerçevede Sırbistan Kalite Güvence Kurumu’nun Ulusal denetim sürecine katılmıştır. Prof. BIÇAK bugüne kadar Suudi Arabistan, Bahrain ve Kosova başta olmak üzere birçok ülkede üniversitelerin kurumsal ve program bazında gerçekleştirilen denetlenmelerinde uzman ekiplere başkanlık yapmıştır.

PROF.DR. MEHMET ALTINAY BUN REKTÖR YARDIMCISI OLDU

Prof.Dr.Mehmet Altınay’ın kısa özgeçmişi;

Lisansını 1971 Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İşletme, Yüksek Lisansını 1992 Doğu Akdeniz  Üniversitesi’nde İşletme, doktorasını 1994 Ekonomi Çukurova Üniversitesi’nde Ekonomi dalında yapmıştır.

Araştırma Alanları: Rekabet Stratejileri, Turizm ve Politika, Turizm ve Avrupa Birliği, Turizm İlkeleri ve Planlama, Stratejik Yönetim ve Girişimcilik, Eğitimde Kalite.

1972-1993 yılları arasında kamu sektörü ve özel sektörde çalışmış, Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanı sıra,  14 yıl süresince Milletvekilliği yapmıştır. Doktorasını tamamladıktan sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. 1994-1998 yılları arasında Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürlüğü, Rektör Yardımcılığı ile beraber Fakülte Dekanlığı, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato üyesi olarak görev yapmıştır

Turizm Eğitimi, Turizm Endüstrisinde Rekabetcil Stratejiler ve Küçük Ada Ekonomilerinde Turizm ve Eğitim Stratejileri gibi konularda basılmış kitapları, makaleleri ve konferans tebliğleri vardır. Kamu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile hazırlanmış olan K.K.T.C. Turizm Master Planı çalışmalarına ve Kıyı-Limanlar Master Planı çalışmalarına katılmıştır.

Şu anda British University of Nicosia’da Rektör yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Akademik yaşantıları boyunca bir çok kez birlikte görev yapan Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak ve Prof. Dr. Mehmet Altınay British University of Nicosia çatısı altında yine bir araya gelerek yüksek öğretime ciddi katkılar koymaya devam ediyor.