AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok görüşmede, Akdeniz'deki aramaların bir süreliğine durdurulacağını ve Kıbrıs'ta taraflar arasında daha iyi koşullarda görüşmeler başlayacağını umduklarını

Brok, Ankara'da bulunmalarının AP'nin Türkiye ile iyi ilişkilere verdiği önemin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Bir önceki görüşmelerinin Ekonomi Bakanlığı'nda olduğunu ve orada Gümrük Birliği ve geliştirilmesi meselesini ele aldıklarını söyleyen Brok, iki tarafın da bu konuda eksiklikler olduğunun ve bazı sorunların zaman içinde ortaya çıktığının farkında olduklarını vurguladı.

"Dolayısıyla Brüksel'de herkes Gümrük Birliği ekonomik açıdan bir başarı hikayesi olduğu için bunu devam ettirmek konusunda istekli" ifadelerini kullanan Brok, AB'nin diğer ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları yaparken, bu anlaşmaların Türkiye üzerinde olumsuz etkisi olmaması için bir çözüm yolu bulmak gerektiğinin farkında olduklarının altını çizdi.

Elmar Brok, "Şu anda hem AB hem de Türkiye'nin içinde yaşadığı çok da dostane olmayan dünyada Türkiye ile ilişkilerimiz soğuk savaş döneminde olduğundan çok daha önemli. Ama şunu da biliyoruz ki halklarımız da artık birbirlerine daha fazla destek olmak gerektiğini fark ettiler" şeklinde konuştu.

Ortak çıkarlar üzerinde daha iyi durup her iki tarafta da vatandaşlara bunu daha iyi anlatmak gerektiğini vurgulayan Brok, üyelik müzakereleri konusunda Kıbrıs, Ankara Protokolü gibi eski engellerin farkında olduklarını, öte yandan konsey, fasılların açılması gibi sorunların da masada olduğunu ve bu konularda ilerleme sağlamayı umduklarını dile getirdi.

AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok, şunları söyledi:

"Bunların yanı sıra yeni sorunlar da var. AB ve AP'de iç güvenlik paketine ilişkin hukukun üstünlüğü ve insan hakları yönünde birtakım tartışmalar da yapıldı. Müzakerelerle ilgili bizim tarafımızda da sıkıntılar var. Sizin de bildiğiniz gibi AB çok zor koşullarda bir genişleme yaşadı. Şu anda da aşmamız gereken bir ekonomik kriz var ve bizim için genişleme şu an oldukça zor görünüyor. Umuyoruz ki Yunan dostlarımızın da yardımıyla bu sorunları aşabileceğiz.

Kopenhag kriterlerinin yanı sıra AB'nin entegrasyon kapasitesine bakmak lazım. Bu nedenle genişlemenin zor bir durum olduğunu söyleyebilirim." 

Brok, Akdeniz'deki aramaların bir süreliğine durdurulacağını ve Kıbrıs'ta taraflar arasında daha iyi koşullarda görüşmeler başlayacağını umduklarını anlatarak, "Ama üyelik olsun olmasın bizim için önemli olan enerji politikasıyla ilgili olarak ortak bir anlaşmaya varabilmek. Bunun, Türkiye için de yüksek gelir ifade etmesi açısından önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü Türkiye bir geçiş ülkesi olduğundan bir boru hattının başlatılması kendisi açısından da önemli" dedi.

Elmar Brok, Türkiye'ye "İç Güvenlik Paketi"yle ilgili eleştirilerinin tek tek maddelerle değil, genel olarak kanunun oluşturulma şekli ve kontrolün dengede olmayacağıyla ilgili olduğunu vurguladı.