Bertuğ Topal

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kurum müdürü Mete Tümerkan’ı görevden almak için yazı göndermesi ile başlayan süreç karmaşaya dönüştü.

Geçtiğimiz haftaki yönetim kurulu toplantısında görüşülmesi ve oylanması beklenen Mete Tümerkan’ın görevden alınması konusu nisap yetersizliği ile yönetim kurulunun toplanamamasıyla görüşülememişti.

Bir sonraki Yönetim Kurulu toplantısının ise ne zaman yapılacağı ile ilgili bir bilgi kamuoyuna yansımazken bazı üyelerin çeşitli işleri nedeniyle yönetim kurulunun ne zaman toplanacağının kestirilemediği ifade edildi.

Yaşanan süreçte Başbakan Yorgancıoğlu’nun Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun 12. maddesi olan tarafsızlık ilkesi gereğince BRTK Müdürü Mete Tümerkan’ın hafta başında kurumu gönderdiği yazı ile müdürlük görevinden alınmasını istemişti.

Gergin bekleyiş sürüyor

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda hafta başından itibaren süren gergin bekleyiş sürüyor. Yönetim Kurulu’nun nasıl bir karar üreteceği ile ilgili belirsizlik personeli de gerdi. Sürecin Tümerkan’ın görevden alınmasıyla son bulması halinde ise kimin yeni müdür olacağı merak konusu.

Başbakan’ın tavrı net

BRT Müdürü’nün görevden alınması konusunun daha önce parti gündemine geldiğini ve MYK’da tartışıldığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, genel sekreter Kutlay Erk’in “BRT konusu gündeme gelmedi” ifadelerinin doğru olmadığını söyledi. “BRT de tartışıldı ama her seferinde seçimler gözetilerek ötelenmeye çalışıldı” diyen Başbakan hem genel hem yerel seçim sürecinde konunun gündemde olduğunu ifade etti.

“Halen Başbakanım”

“Ben hala Başbakanım görevimi henüz devretmedim” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, bu konudaki tasarrufun bir başkasına bırakılması gerektiği konusundaki görüşlerin doğru olmadığını belirtti ve parti yeni bir Başbakan belirleyene kadar da görevinin başında olduğuna işaret etti.

BRT içinde çalışanların ciddi bir huzursuzluk içinde olduğuna dikkat çeken Başbakan, “Seçim sürecinde bile yabancı konuklara karşı yapılan eylemler yanında eksik ve yanlış bilgilendirme yapıldı. Örneğin, toplu sözleşme konusunda bize verilen bilgi ve tavır farklıydı” diyen Başbakan kurum müdürünün dışarıdan hizmet alımlarının durdurulması yönündeki taleplere aykırı davrandığını sadece kendi istediklerini durdurduğunu ifade etti.

“Böyle görevlere atanan arkadaşlar hiçbir gerekçe olmaksızın da günün sonunda görevden alınabileceklerini bilerek bu göreve gelirler” diyen Başbakan görevden alma kararının arkasında hiçbir gerekçe olmak zorunda olmadığına işaret etti ve bu konudaki tavır ve düşüncesinin olgunlaşmış durumda olduğunu belirtti.

Özejder konuşmaktan kaçındı

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özejder, Mete Tümerkan’ın görevden alınmasıyla ilgili konuşmaktan kaçındı. BRTK Yasası’na göre konuşmasının yasak olduğunu ifade eden Özejder, sürecin nasıl ilerleyeceğinin yapılacak toplantı ile netleşeceğini söyledi.

Erk, Yorgancıoğlu’nu eleştirmişti

CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, BRTK Müdürü Tümerkan’ın görevden alınmak istenmesinin zamanlama açısından doğru bulmadığını söylemişti. Erk, “CTP Kurultay’nın yapılacağı 14 Haziran’dan sonra yeni hükümet oluşacak. Yeni hükümet üyeleri daha verimli çalışmak amacıyla kendi çalışma arkadaşlarını seçmek isteyecek. Bu nedenle görev süresi bir ay sonra bitecek olan Başbakan’ın bu girişimi zamanlama açısından doğru değildir dedi. BRT’de şu an yapılacak müdür değişikliğinin yeni gelecek hükümet için sıkıntı olabilir” şeklinde bir açıklama yaparak Özkan Yorgancıoğlu’nu eleştirmişti.

Yasa ne diyor?

BRTK Yasası’na göre kuruma, BRT Kurumu Müdürü Bakanlar Kurulu kararı ile atanır. BRT Kurumu Müdürü, ulusal güvenlik, kamu düzeni veya devletin dış güvenliğinin gerekli kıldığı veya kamu görevlisi olma niteliğini yitirdiği durumlarda, gerekçesi açıkça gösterilmek koşuluyla veya BRT Kurumu’nun Anayasa’nın ve bu yasanın öngördüğü ilkelere aykırı yayın yaptığı veya yansızlık ilkesinden uzaklaştığı veya görevi ile ilgili olarak bir hizmet kusuru işlediği durumlarda, Başbakan’ın veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nde grubu bulunan siyasal partilerden birinin müdürün görevden alınması istemiyle yazılı olarak Yönetim Kurulu’na başvurması ve Yönetim Kurulu’nun istem doğrultusunda olumlu görüş bildirmesi üzerine, Bakanlar Kurulu kararı ile görevden alınır.