Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğu ile kabul edildi.

Yasa tasarısına 26 milletvekili kabul, 2 milletvekili ret oy kullandı, 22 milletvekili oylamaya katılmadı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda tasarı üzerine konuşan UBP milletvekili Ersin Tatar, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun hükümete yol göstermesini istedi.

Kurumda çalışanların ne iş yaptığının belli olmadığını ileri süren Tatar, kurumun gelirinin vatandaştan geldiğini ve yılda 10 milyon TL olduğunu söyledi.

Tatar, bu kurumun vatandaşa ve memlekete ne kadar katkısı olacağının ve ne kadar bağımsız olacağının belirlenmesinin şart olduğunu kaydetti.

Kurumun denetlenmesinin önemli olduğunu çünkü ülkeye çok ciddi maddi kaynak getiren bir kurum olduğunu belirten Tatar, kontör satışlarına değindi.

Kontör satışlarının çok olduğunu ve bunların belirlenen rakamlar içerisinde olup olmadığını ve bunların da denetlenmesi gerektiğini söyleyen Tatar, “Hazırlanan raporlarda bu konuyla ilgili bir bilgi var mı?” diye sordu.

Ersin Tatar, internetin kurumun en önemli görevleri arasında olduğunu ve bunun çağ atlatacak bir sistem olduğunu belirterek, kurumun çağ dışı interneti değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu konuyla ilgilenmediğini savunan Tatar, dünya ülkelerdeki böyle kurumların işleyişine dikkat çekerek, fiber-optik konusuna değindi.
Su konusunda da değerlendirmede bulunan Tatar, bu konunun bitmediğini görmenin kendisini ne kadar üzdüğünü anlattı.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Genel Kurul’da tek bir bakan olmadığını söyleyerek, bunu eleştirdi. Angolemli, meclisin nisap kaygısı nedeniyle öğle arası bile vermediğini söyledi.

Kurumlardaki personel eksikliğine değinen Angolemli, “Haberleşmede de durum farklı değil” dedi.

Angolemli, kurumun personeli konusunda detaylı bilgi verdi, “Personel yetersizliği nedeniyle bu kurumun nasıl çalışabileceğini, yasayla kendisine verilen görevi yerine getireceğinizi düşünün…”şeklinde konuştu.
Kurumun bütçesinin yükseltilmesi gerektiğini dile getiren Angolemli, bu bütçeye oylarının olumlu olmayacağını vurguladı.

TAÇOY

DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Elektronik Haberleşme Yasası’nın Meclisten geçmesiyle, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu kurulduğunu söyledi.

Süreçle ve kurumun işleyişi hakkında bilgi veren Taçoy, “Geldiğimiz noktada regülatör olarak atanan kurum personel eksikliği olsa da özerk bir yapıda çalışıyor” dedi.

Avrupa Birliği projesine değinen Taçoy, bilişim sektörünün önemine vurgu yaptı, televizyonculuk dahil tüm sektörün kablo ile yapılabileceğine işaret etti ve altyapının geliştirilmesiyle bu işlerin günü kurtarmadan ileriye taşınacağını vurguladı.

Taçoy, bilişim sektörü ve kurumun sektör için önemine dikkat çektiği konuşmasında, kurumun tüm sektörü kontrol ettiğini, mobil cihazlarda kaçakları önlediğini, haberleşmede denetim yaptığını ifade ederek, vatandaşa hizmetin kaliteli ulaştırılması için çalıştığını, vatandaşın şikayetlerini de değerlendirdiğini ve tüketicinin garantisi olduğunu kaydetti.

Sektörün ileriye gidebilmesi için altyapı yatırımının şart olduğunu, teknolojinin sürekli ilerlediğini, bu yüzden ülke olarak buna uyum sağlamaları gerektiğini ifade eden Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’nin de gözden geçirilmesini, sabit telefonların atıl kalacağını, bu yüzden hızlı bir şekilde daire ile ilgili bir değerlendirilme yapılması gerektiğini, belki bu konuda 3. bir operatör ile işbirliği yapılabileceğini, ayrıca numara taşıma ve Rum kesimiyle telefonda işbirliğinin sağlanmasını temenni etti.

Rum Yönetimi’nin bu konudaki tavrını kabul edilemez bulduğunu söyleyen Taçoy, kurumun bütçesine olumlu oy vereceklerini söyledi.

SOYER

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, Avrupa, Türkiye ve KKTC’deki internet ve konuşma paketleri ile ilgili fiyat verilerini değerlendirerek, bu verilere göre Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ülkede 180 dakikalık paketinin 28 Euro civarında, Telsim’in 200 dakikasının da 28 Euro civarında olduğunu ancak Türkiye’de Turkcell’in 200 dakika fiyatının 20,28 Euro, Avea’nın 18,88 Euro, vodafone 13,88 Euro civarında olduğunu kaydetti.

Soyer, Türkiye’deki ana kuruluşların, Türkiye’deki ile buradaki ciddi fiyat farkının analiz edilmesi gerektiğini ifade ederek, burada yapılan değerlendirmede fiyat farkında ciddi bir farklılık bulunduğunun görüldüğünü işaret etti.

Soyer, “Bu fiyat farkı nereden kaynaklanmaktadır bulunması lazım, acaba bizdeki direkler platinden mi, kablolarda altın mı kullanılır. Bu açığa çıkmalıdır analiz edilmelidir” diye konuştu.

Kurumda gerekli yasal değişikliklerin yapılması, telefon ve haberleşme kadar televizyonlara da gerekli önemin verilmesini isteyen Soyer, ülkede özel değil, 3. kamu özel ortaklığına dayalı ve kamunun etkin olacağı bir oluşuma gerek olduğunu vurguladı. Soyer, Telekomünikasyon Dairesi’nin güçlendirilerek bir ortaklıkla 3. bir operatörün rekabete de katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından kurum bütçe yasa tasarısı onaylandı.