İslam aleminde "Allah'a yükseliş ve arınma" olarak kabul edilen Miraç Kandili bu akşam idrak ediliyor.

Miraç Kandili dolayısıyla Hz. Ebubekir Camisi’nde bu akşam icra edilecek Miraç Kandili Programı BRT 2’de canlı verilecek. Program saat 20.20’de başlayacak.

Miraç Kandili, Müslümanların büyük önem verdiği ve 8 Nisan'da başlayan "üç aylar"ın ilki recep ayının 27'nci gecesine denk geliyor. İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda ''Burak'' adlı binekle seyahat etti. Beş vakit namaz Miraç gecesi farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi de bu gecede verildi.

ATALAY

Din İşleri Başkanı Prof. Dr Talip Atalay, Miraç Kandili nedeniyle yayınladığı mesajda, bu akşam idrak edilecek Miraç Kandili’nde, müminin miracı olan 5 vakit namazın farz kılındığını ifade ederek, mübarek gecede Allah’a ortak koşmayanların bağışlanacağının müjdelendiğini kaydetti.

Atalay, şöyle devam etti:

“Bu gecede, ‘Allah’a şirk koşmayınız. Anne ve babanıza itaat ve hürmet ediniz, onlara öf bile demeyiniz. Akrabaya, düşküne, yolcuya hakkını veriniz. İsraf etmeyiniz, cimri olmayınız. Rızık veren Allah’tır. Çocuklarınızı öldürmeyiniz. Aşırılıktan sakınınız. Zina çirkin ve kötüdür, zinaya yaklaşmayınız. Allah’ın haram kıldığı cana kıymayınız. Yetimin malına yaklaşmayınız. Verilen söz sorumluluğu gerektirir, sözünüzde durunuz. Ölçü ve tartıda doğruluktan sapmayınız. Bilmediğiniz bir şeyin ardına düşüp körü körüne takip etmeyiniz. Yeryüzünde kibir ve gurur taslayarak yürümeyiniz’ şeklinde özetlenebilecek ahlak ve fazilet ilkeleri hayata geçmiştir. İnsanlık, bu prensipler ışığında karanlık, vahşi bir yaşam tarzından, aydınlık, medeni bir hayata taşınmıştır”

Talip Atalay, “Bu büyük hadiseyi inananlar olarak iyi anlamalı, bu yolculuğun en büyük hediyesi olan ‘müminin miracı’ kabul ettiğimiz namazı bol bol kılmalı, kendimizi hesaba çekmeli, yaptıklarımızı gözden geçirmeli, Cenab-ı Hakkın rızasına uygun yaşayıp yaşamadığımızı sıklıkla düşünmeliyiz” dedi.

Kandil münasebetiyle, Allah’tan bol bol af dilenmesi gerektiğini kaydeden Atalay, “Yaşantımızı Allah’ın rızası doğrultusunda yeniden planlamalı ve rızasına uygun yaşatması için Rabbimizden yardım istemeliyiz” ifadesini kullandı.

Atalay, şöyle devam etti:

“İslam’ın bizden istediği birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma, sevgi ve saygı duygularını aramızda pekiştirmeli, vicdani terazimizi kullanmaya özen göstermeli, içtenlikle yapılan duaların kabul olacağı bilinciyle insanlığın barışı ve huzuru için dua etmeliyiz”