Hakan Yıldırım - Pelin Yükselay

Ercan Havaalanı çevresini yeşillendirme, temizleme ve aydınlatma amacıyla Değirmenlik Belediyesi’ne yıllardan beri ‘uçak biletlerine eklenen fon gelirleri’ aktarılıyor. Ancak, havaalanı çevresindeki otlar dahi temizlenmiyor ve yelşillendirme çalışması yapılmıyor.

Sadece turistlerin değil, yerkli halkın da sert tepki gösterdiği Ercan çevresinin temizliği ve yeşillendirilmesinden sorumlu olmadıklarını iddia eden Belediye Başkanı ise, elde edilen gelirin miktarını açıklamıyor.

Tam bir çevre felaketi

Ercan Havalimanı’ndan ülkeye giriş yapan turistler ana yola çıktıkları anda, toprağın üzerine çıkmış su boruları, yerlere atılmış çöpler, temizlenmeyen refüjlerle karşılaşıyor. 

Konu hakkında Diyalog’a ulaşan birçok vatandaş bu görüntünün turizm ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’a yakışmadığını belirtti.

Tam bir çevre felaketinin yaşandığı yol boyunca, ülkeye gelenlerin bile bazen hayretlerini gizleyemediğini söyleyen bir taksici ise, “Yol boyunca hem yol kenarları, hem de refüjlerin içi kirli ve bakımsız. Oysa ülkeye giriş yapan yolcular için katkı payı alınıyor ve Değirmenlik Belediyesi sınırları içinde olduğu için para belediyenin kasasına gidiyor. Çevreyi temizlemiyorsanız, aldığınız paralar nerede, nereye harcıyorsunuz? Havalimanı otoparkında kuş uçurtamayan, yanlış yere park eden sürücülere ceza yazan Belediyenin konu temizlik olunca ortada görünmemesi kafaları karıştırıyor” dedi.

Işısal: Yol bizim sorumluluğumuzda değil

Konuyla ilgili ulaştığımız Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, yolcu çıkışlarından ve uçak şirketlerinden katkı payı aldıklarını doğruladı ancak bu katkıyı neden aldıklarını açıklamadı ve rakam vermedi. Işısal, çevre temizliği konusundaysa sorumluluğu karayolları ile paylaştı, ‘önümüzdeki haftalarda bölgede çevre temizliği yapılacaktır’ dedi.

Işısal, şunları kaydetti:

“Değirmenlik Belediyesi’nin yolcu çıkışlarından ve uçak şirketlerinden katkı aldığı doğrudur ancak bu katkı temizlik amacıyla alınmıyor. Ercan Havalimanı’nın temizliği derseniz havalimanı içerisinde temizlik açısından herhangi bir sıkıntı yoktur. Yonca Kavşağından Ercan Havalimanı’na kadar olan yolda da bir temizlik sorunu yok. Bunun haricinde yol üzerindeki temizlikten belediyeler değil, Karayolları Dairesi sorumludur. Anayollar devletin yani Karayolları Dairesi’nin sorumluluğu altındadır. Biz belediye olarak tek başımıza ana yollarda temizlik yapma sorumluluğunu alamayız. Bu yüzden de bizim sorumluluğumuz altında olan bölge Yonca Kavşağı’ndan Kaskon’a kadar olan bölgedir. O bölgenin temizliğini önümüzdeki haftalarda Karayolları Dairesi ve Polisle işbirliği halinde yapacağız. Bunu yapmazsak çalışanlarımızın can güvenliğini tehlikeye atmış oluruz.”