Çiğdem Aydın

Borç batağına saplanan belediyelerin, 2012 yılına kadar vatandaşlardan, sokak aydınlatması için topladıkları 109 milyon lirayı, Elektrik Kurumu’na vermedikleri bildirildi.

Diyalog'a konuşan EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, Elektrik Kurumu’nun mağduriyetini gidermek amacıyla, elektrik faturalarına ayda 5 TL ilave etmek suretiyle bu paranın vatandaşlardan sağlandığını söyledi. Cesurer “geçmişte acı bir tecrübe yasanmıştır. Bunun tekrarlanmaması gerekir”dedi.

Tüketiciler Birliği Başkanı Hasan Yılmaz Işık ise, vatandaştan aynı amaçla iki  kez tahsilat yapmanın suç olduğunu ve bu konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Işık “böylesi bir uygulama dünyanın herhangi bir yerinde görülmüş, duyulmuş değildir”dedi. Işık, elektrik ücretlerinin pahalı olduğunu, bunu ödeyemez durumdaki insanlardan iki kez sokak aydınlatması ücreti talep edilmesi gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Avrupa İnsan Haklarına aykırıdır ve bir suçtur”diyerek, yaşananlara sert tepki gösterdi.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ise, belediyelerin yeniden sokak lambalarını geri istemesini dehşetle karşıladıklarını belirterek, geçmişte yaşananlardan sonra bunun kabul edilemez bir talep olduğunu söyledi.

“Yeni cinayetlere müsade etmeyeceğiz”

Çağlayan Cesurer, sokak ışıklarıyla ilgili belediye başkanlarının taleplerinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “iş kazası adı altında yeni cinayetler işlenmesine” müsaade etmeyeceklerini belirtti.
Cesurer yaptığı açıklamada, büyük şehirleri temsil eden beş belediye başkanının yerel yönetimlerin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılarla ilgili hükümetten taleplerini içeren açıklamalarını ve bu talepler içerisinde sokak ışıklarının bakım ve idamesinin yeniden belediyelere devrini de talep etmiş olmalarını hayret ve endişe içerisinde takip ettiklerini söyledi.

Sorunun hâlâ çözümlenememiş olmasının temelinde, siyasi irade noksanlığı ve Kurum yönetimlerinin bu konuda gerekli tedbirleri almakta geç kalmış olmasının yattığını savunan Cesurer, “ Yukarıda izahını yaptığımız gibi mevcut uygulamaya zemin olan yasal değişiklik, sendikamızın baskısı sonucunda ve ancak, Yasa Gücünde Kararname ile düzenlenmiş bulunmaktadır” dedi.
Cesurer, sokak aydınlatmayla ilgili sorunun çözümü ve halkın daha iyi hizmet alması noktasında sendikalarının taraf olduğunu belirterek, Belediyeler Yasası’ndaki gerekli yasal değişikliğin bir an önce gerçekleştirilmesi ve hizmet verme koşullarının sağlanması için baskı unsuru olmaya devam edeceklerini söyledi.

Yollar neden karanlıkta?

Öte yandan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yönetimi, elektrik tüketim ücretlerinin ödenmesinde kamu kurumlarına da, tüketicilere uygulanan prosedürün uygulandığını, karayollarındaki aydınlatmaların kesik olmasının sebebinin de bu olduğunu bildirdi.

Açıklamada, tahsilatı geliştirmek amaçlı yeni girişimlerde bulunan Kıb-Tek yönetiminin, borçlu iş yerleri, haneler ve kamu kuruluşlarına son 1 yıldır elektrik kesintisi yapmakta olduğu hatırlatılarak, karayollarındaki aydınlatmaların elektriğinin de, “az da olsa ödeme yapılmadığı” için bağlanmadığı belirtildi.

Ödeme yapılırsa yollar aydınlanacak

Yollarda aydınlatma olmamasının Kıb-Tek’e karşı halkın tepkisine yol açtığı kaydedilen açıklamada, tüm tüketicilere uygulanan prosedürün aynısının Karayolları Dairesi’ne de uygulandığı; şehirlerarası kamu yollarının aydınlatılmasından, bakım ve onarımından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumlu olduğu ve borçtan dolayı karayollarının elektriklerinin kesik olduğu bildirildi.

Kıb-Tek Genel Müdürü Mehmet Salih Gürkan, “Şehirlerin hudutları içerisinde bulunan elektrik lambalarının armatürlerinin bakımı, onarımı ve yenilenmesinden Kıb-Tek sorumludur. Fakat, şehirlerarası kamu yollarından sorumlu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları Dairesi’dir. Şehirlerarası yolların elektriğinin olmaması Karayolları Dairesi’nin borcundan dolayı elektriğinin kesilmesinden dolayıdır. Ödeme yapıldığı takdirde tekrardan bu bölgelere elektrik verilecektir” dedi.