PARA YARDIMI İSTEMEDİ: Anne Hülya Akbıçak Havadis’e konuştu: Param yok, borcum da yok. Gün işliyoruz, gün yiyoruz. Tek isteğimiz insanca yaşam. Kimseden beş kuruş yardım ya da yemek beklentimiz yok. Tek isteğimiz her insan gibi başımızı sokacak bir ev

Devrim DEMİR

Lefkoşa Surlariçi Yediler Mahallesi’nde Akbıçak ailesi, can güvenliğinden yoksun, yıkılmaya yüz tutmuş, elektriği olmayan bir evde sefalet içerisinde yaşıyor.

Hülya Akbıçak ve ailesinin kullanımındaki harabe ev tehlike saçıyor. Ailenin yaşadığı evde can güvenliği yok.

ds8d7s87j.jpg

Yaklaşık 15 yıldır elektriksiz olan evde Akbıçak ailesi küçük bir aydınlatma lambası ile hayata tutunuyor. Çocuklar ise derslerini mum ışığında yapıyor. Hülya Akbıçak eşinin rahatsızlığı nedeniyle evde hem anne hem baba olmak zorunda. Fedakar anne çocuklarının karnını doyurmak için ovalardan topladığı ot, mantar ve garavullileri satarak ekmeğini kazanıyor.

Mutfak ve tuvalet dışarıda…

Bir bölümü yıkılmış evde ilkel şartlarda yaşayan aile zor günlerini atlatmak için yardım bekliyor. Ailenin mutfak ve tuvaleti dışarıda, aile bireyleri banyo ihtiyacını ise kapısı olmayan odada karşılıyor.

Zor şartlar altında çocuklarına ve hasta eşine bakan Hülya Akbıçak, yazın sıcağında kışın soğuğunda bulaşıklarını sokakta yıkıyor.

Üçü çocuk olmak üzere 5 kişinin yaşadığı evin üst katı güvenilir olmadığı için kullanılmıyor. Bir tarafı tamamen yıkılmış durumda olan evin sadece bir odası kullanılabilir durumda.

Lux’s tüpü ile yemek yapıyor

Her an yıkılma tehlikesi olan derme çatma evde yaşam koşullarına aykırı bir şekilde yaşayan aileye, bugüne kadar kimse yardım elini uzatmadı. 2 odalı bir evde karanlığa mahkum yaşayan Hülya Akbıçak aydınlatma tüpü üzerinde çocuklarının karnını doyurmak için yemek yapıyor.
Yaklaşık 15 yıldır kesik olan elektrik nedeni ile mum ışığına mahkum yaşayan ailenin tek sosyal aktivitesi ise pille çalışan eski zaman radyosu.

de4d4f4d5.jpg

Hülya Akbıçak: Bir umudumuz ev

Eşinin yaşadığı sağlık sorunu nedenleri ile çalışmadığını ve eve kendisinin baktığını söyleyen Hülya Akbıçak, tek istediğinin evinin tamir edilmesi ve artık bulaşıklarını kendi mutfağında yıkmak.
3 çocuğu ve eşi ile duvarlarının yıkılmak üzere olduğu evde yıkılma korkusu ile yaşayan Hülya Akbıçak şu şekilde konuştu:

“Bizim hiçbir zaman elektriğimiz olmadı. Yıllardır bulaşıklarımı soğuk, sıcak demedim sokak ortasında yıkıyorum. Tuvalet ihtiyaçlarımızı kapısı penceresi olmayan bir odada, çocuklarımı ise küçük bir leğen içerisinde yıkıyorum. Borcumuz yok, param da yok. Ovalarda topladığım otları, mantarları satarak para kazanıyorum. Dışarıda yağmur yağsa, içerde yağmur durmak bilmiyor. Yağmurun yağmasını istemiyorum. Bir odun sobamız var, küçük bir aydınlatma lambası ve mumlarla yaşamımızı sürdürüyoruz.

Bugüne kadar kimse kapımızı çalıp, yardım etmedi. Gıda, para yardımı istemiyorum. Tek derdim çocuklarımla gece huzur içinde uyuyabileceğim bir oda ve bir mutfak, çocuklarımı sağlıklı yaşatabileceğim bir evimiz olsun.”

“Harmancı’nın yapacağı yardımı bekliyoruz”  

Surlariçi Yediler Mahallesi’nde 3 çocuğu ile birlikte zor ve ilkel şartlarda hayata tutunmaya çalışan Hülya Akbıçak, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın kendisine yapacağı yardımı dört gözle beklediğini şu sözlerle anlattı:

“Hiçbir bakan, milletvekili gelip kapımızı çalmadı. Başkan Mehmet Harmancı evime geldi, şimdi ailemle birlikte bizim için yapacağı yardımı dört gözle bekliyorum.”