Nadire BAHADİ

Gazimağusa Belediyesi Perşembe Pazarı, Pazaryeri Yenileme ve Çevre Düzenleme Projesi ihale ve mukavele süreci Ağustos ayı içerisinde tamamlanarak geçtiğimiz günlerde mevcut Pazar yeri yıkıldı. İhaleyi alan şirket Eylül ayı itibari ile projeye başladı. Sözleşme bedeli 3 milyon 143 bin 997 TL olan projenin 2017’nin Temmuz ayında tamamlanması öngörülüyor. Mevcut pazar alanın yıkılması ile Perşembe Pazar’ı dün ilk kez otobüs terminali alanına kuruldu ancak park yeri sorunu nedeni ile trafikte kaos yaşandı. Deyim yerindeyse ana baba günü olan bölgede zaman zaman trafik kitlendi, numaralara ayrılarak esnafa verilen pazar yerlerinin düzensiz olması ne esnafı ne de vatandaşı memnun etti.

pazarproje.jpg

10 ayda tamamlanacak

Mağusa Belediyesi’nin hayata geçirilen çağdaş pazar yeri projesinin 10 ayda tamamlanması öngörülüyor. 1 Eylül 2016 tarihinde inşaatına başlanan pazar yeri projesinin 8 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanması planlanıyor. Projenin sözleşme bedeli 3 milyon 143 bin 997 TL olarak açıklanırken, proje kapsamında 130 araç kapasiteli otopark düzenlemesi ve yazın güneşten kışın ise yağmurdan korumaya yönelik üzeri tamamen kapalı bir pazar yeri inşa edilecek.

pazar2.jpg

Trafikte kaos yaşandı

Mevcut pazar yerinin yıkılmasının ardından geçici olarak hemen yanı başındaki otobüs terminaline taşınan pazar dün ilk kez geçici yerinde kuruldu. Pazardan alışveriş yapman isteyenler daha önce araç park yeri konusunda otobüs terminalini kullanırken, bu kez terminale stantların kurulması ile park yeri sorunu yaşandı. Gün boyu yoğun olan bölgede trafik allem kalem oldu. Park yeri bulmayan halk aracını gelişi güzel boş bulduğu yere park etti, zaman zaman trafik kitlendi. Trafik nedeni ile gerilen sinirler öfkeye dönüşerek zaman zaman tartışmalara da yol açtı. Geçici yerinde kurulan pazarın ilk gününde yaşanan trafik sıkıntısına trafik polisleri çareyi ceza yazmada buldu. Alışveriş yapmak için kural ihlali yaparak araç park eden sürücüler dönüşte trafik ekiplerinin kestiği ceza ile karşılaştı. Mağusa Trafik Şube Amiri Hasan Aşçıoğlu’nun da yer aldığı kontrolde polis ekipleri çift sarı çizgi ve hatalı park nedeni ile çok sayıda sürücüye ceza kestiler.

Esnaf ve vatandaş memnun kalmadı

Proje nedeni ile geçici yerine kurulan pazardan esnaf ve vatandaş memnun kalmadı. Esnaf ve vatandaş numaralara ayrılarak tezgah açması için esnafa verilen yerlerin düzensiz olduğundan şikayetçi oldu. Kış aylarını da geçici olarak kurulan terminal bölgesinde geçireceklerini ifade eden esnaf işlerin düşeceğinden kaygılı. Esnaf ilk günden park yeri sorunu nedeni ile işlerde azalma olduğunu belirtti. Aracını park edecek yer bulmakta zorlanan vatandaşın ise yaşadığı sıkıntı nedeni ile pazara bir süre gelmeme kararı aldığı gözlemlendi. Projenin tamamlanması ile vatandaş ve esnaf için yararlı bir Pazar alanının ortaya çıkacağını belirten pazarcı ve halk, projenin öngörülen tarihte bitirilmesi gerektiğini aksi takdirde herkesin mağdur olacağını dile getirdi.

pazar3.jpg