Duygu Alan

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin kuzeyinde yer alan Kıbrıs Ağaçlandırma, Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkların Korunması Vakfı (KEMA) Koruluğu, güvenliğinden taviz verdi. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde ihaleyi alan şirket tarafından koruluğu çevreleyen telin 100 metresi söküldü. Aradan iki yıl geçti sökülen tel yeniden yapılmadı.

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinin iddiasına göre, tehlikeye açık halde bulanan korulukta,  binlerce fidan, bölgede mandırası bulunan hayvan üreticisinin hayvanlarını korulukta otlatması sebebi ile zarara uğratıldı.

Zarar yaklaşık 10 bin TL

KEMA Vakfı Koruluğu, Avrupa Birliği’nin katkıları ile KEMA Vakfı tarafından 2012 yılında hayata geçirildi.

Proje bedeli 50 bin Euro olan KEMA Vakfı Koruluğu’na Çam ve Servi olmak üzere 10 bin adet fidan dikildi.

KEMA Vakfı Koruluğu’nda, telleme işleminin yapılmaması sebebi ile meydana gelen güvenlik zafiyeti, binlerce fidanın ciddi şekilde zarar görmesine sebep oldu.

KEMA Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, koruluğun “mera” gibi kullanılması nedeni ile oluşan hasarın ve sökülen yaklaşık 100 metrelik telleme işleminin toplam maliyeti yaklaşık 10 bin TL.

Vakıf yönetimi isyanda

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, Havadis’e yaptığı açıklamada koruluğun Avrupa Birliği’nin katkıları ile KEMA Vakfı tarafından 2012 yılında hayata geçirildiğini, “Çocuklara ağaç ve orman sevgisi, bilinci aşılamak” maksadı ile Şehit Ertuğrul İlkokulu 4 ve 5’inci sınıf öğrencilerinin de projede yer aldığını kaydetti.

Öğrencilerin binlerce fidana 1 yıl boyunca evlerinde baktıklarını, fidanların belli bir büyüklüğe geldikten sonra hep birlikte koruluğa gidilerek dikildiğini söyleyen vakıf yönetim kurulu üyeleri, “Çocuklar binlerce fidana evinde gözü gibi baktı, büyüttü, koruluğa emanet etti, biz emanete sahip çıkamadık. Hem AB’ye hem de çocuklarımıza rezil olduk” diye isyan etti.

Aydeniz: İçimiz yanıyor

Kıbrıs Ağaçlandırma, Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkların Korunması Vakfı (KEMA) Başkanı Orhan Aydeniz, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında çalışmaları yürüten ilgili şirket tarafından koruluğu çevreleyen telin yaklaşık 100 metresinin söküldüğünü, ancak yeniden telleme yapılmadığını söyledi.

Telleme işleminin yapılmaması nedeni ile koruluğun güvenlikten yoksun kaldığını kaydeden Aydeniz, bölgedeki bir hayvan üreticisinin de koruluktaki bu güvenlik zafiyetinden faydalanarak, koruluğu hayvanları için mera olarak kullandığını öne sürdü.

Aydeniz, koruluğun tahrip edilmesine tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Ormanlık alanda mandıra olmaz. Kaldı ki, söz konusu mandıranın arazisi, hali arazidir. Yetkili makamlardan bu mandıranın oradan kaldırılmasını talep ettik. Polise de gereken şikayetlerimizi yaptık hiçbir netice elde edemedik. Bölgede vahşi hayvancılık devam etmekte, koruluk ise her geçen gün daha da tahrip edilmektedir. İçimiz yanıyor”

“Devlet ilgisiz kaldı”

Orhan Aydeniz, KEMA Vakfı Yönetim Kurulu’nun konuyu görüşmek üzere geçtiğimiz haftalarda İçişleri Bakanlığı’nı ve Çevre Bakanlığı’nı ziyaret ettiklerini, bakanlık yetkilileri ile yaptıkları görüşmede koruluktaki durumu anlatıp, taleplerini aktardıklarını söyledi.

Aydeniz, “Ancak her iki bakanlık yetkilileri de soruna el atmadı, konu ile ilgilenmedi” dedi.

Orhan Aydeniz, devlet yetkililerinin ilgisizliğinden yakınarak, konuyu görüşmek üzere Başbakanlık’tan ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan ise randevu talep ettiklerini, randevu taleplerine bile karşılık alamadıklarını söyledi.