Nadire Bahadi

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu önceki gün Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki Endoskopi Merkezi’ne yeni katılan ileri teknoloji endosonografi cihazı ile ilgili Mağusa Devlet Hastanesi’ne ziyarette bulundu. Bakan Sucuoğlu hastanedeki ısıtma ve soğutma sistemlerinin 8 aydan uzun bir süre arızalı olduğuna işaret ederek, göreve gelir gelmez hastaneye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında ısıtma ve soğutma sistemlerinin arızasının giderilmesi için ihaleye çıktıklarını kaydetti. Bu süreç içerisinde hastalara ve hastanede ciddi sorunlar yaşatan sistem ile ilgili pek çok kez şikayet gelirken, sistemin CTP- UBP hükümeti döneminde ihmale uğradığı iddia edildi. Mağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Özdeş Öznuh tadilatta olan sistemin bayram sonrasında tamamen devreye gireceğini açıkladı.

Hastalar kışta dondu, yazda pişti

Mağusa Devlet Hastanesi’nde 8 buçuk aydan buyana arızalı olan ısıtma ve soğutma sistemleri pek çok soruna yol açtı. Sistemin arızalı olmasından ise en çok hastalar etkilendi. Kış aylarında ısı vermeyen sistem hastaların soğuk havada üşümesine neden olurken, havaların ısınması ile odalardaki sıcaklık 40 dereceye kadar ulaştı. Poliklinikte sıra bekleyen hastalar zaman zaman sıcaktan bunalırken, bu durum hastane çalışanları ve hastalar arasında da huzursuzluk yarattı. Sıcakların kendini hissettirmesi ile 40 derece sıcaklığa ulaşan odalarda hastalar ve çalışanlar ter döktü, camlar açılarak sıcaklık düşürülmeye çalışıldı. Sistemin arızalı olması sebebi ile 4 ameliyathane kapasiteli devlet hastanesinde ameliyat tarihleri ileri tarihlere atıldı. Acil ameliyatlarda ise doktorlar zor koşullar altında mesleklerini icra etmeye çalıştı.

Öznuh: Isıtma ve soğutma sisteminde 15 gündür tamirat sürüyor

Mağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Özdeş Öznuh uzun bir süredir hastanenin ısıtma ve soğutma sistemi ile ilgili yaşanan sorunun giderilmeye çalışıldığını söyledi. Sorunun Ekim ayından beri çözüme ulaşması için çalışma yürütüldüğünü kaydeden Öznuh, Sağlık Bakanlığı’nın sorun ile ilgili ihaleye çıktığını ve tamamlanan ihale sürecinin ardından sistemin 15 günden buyana tamiratta olduğunu söyledi. Öznuh, hastanenin ısıtma ve soğutma sistemindeki arızanın bayram sonrasında tamamen devreye gireceğini ve sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Sucuoğlu: 2 hastanede tamiratlar devam ediyor

Göreve gelmesinden kısa bir süre sonra Mağusa Devlet Hastanesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette ısıtma ve soğutma sistemleri ile ilgili sorunun kendisine aktarıldığını ifade eden Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, yaklaşık 1 ay önce ihaleye çıkıldığını söyledi. 7 yıl önce yapılmasına rağmen sitemin borularında da ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyen Bakan Sucuoğlu, bazı boruların da değiştirileceğini söyledi. Lefkoşa Dr. Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde de uzun bir süreden beri sıcak su sorunu yaşandığını söyleyen Sucuoğlu, her iki hastane içinde aynı dönemde ihaleye çıkıldığını ancak Lefkoşa Devlet Hastanesi’ndeki sorunun daha büyük olması nedeni ile tamiratın daha uzun süreceğini söyledi. Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde boruların neredeyse tümünün eriyip paslandığı ve kullanılmaz halde olduğunu söyleyen Bakan Sucuoğlu, Ekim ayında Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin sıcak suya kavuşacağını açıkladı.