Eniz Orakcıoğlu

Yeniboğaziçi Belediyesi'ne bağlı olan Akova, Şehitler, Yıldırım ve Alaniçi köyleri su isyanında. Köy halkı ve muhtarlar haksızlığa uğradıklarını belirterek, eylem yaptı.Eylemde yapılan konuşmalarda, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş ve Su İşleri Dairesi Bölge sorumlusu Hüseyin Genç'e ağır eleştirilerde bulunuldu.

Muhtarlar ne dedi?

Akova Muhtarı Şingirli: “8-9 günde bir su veriliyor”

Akova Muhtarı Osman Şingirli,  7 yıl önce Mersinlik’ten gelen su hattının Akova köyünün kontrolünde olduğunu anımsatarak , “Bu yıllar içinde Akova inanılmaz derecede su sorunu yaşadı. Bu zaman zarfında Geçitkale’nin Eski Belediye Başkanı Kıvanç Buhara bu boru hattından su çalarak o dönemde köylülerin birbirine girmesine ve olayın polise kadar intikal etmesine sebep oldu. Ardından da Su Dairesi ‘Geçitkale halkının da bizim insanımız ve  onlara da bir miktar su veremememiz gerekir diyerek,  arayı buldu. Böylelikle bizim aldığımız suyun 3’de 1’inin kullanımını Geçitkale’ye verdiler. Tüm bu gelişmelerden sonra hem Geçitkale, hem de Akova 8-9 günde bir su almaya başladı. Fakat son 2 yıldır Geçitkale suyu 2 günde bir alırken biz hala 8-9 günde bir almaktayız. Çünkü Tirmen’den Geçitkale’ye gelen ve zaman içinde kuruyan su kuyusu yeni belediye başkanı tarafından canlandırarak Geçitkale’nin su kalitesi çok iyi bir noktaya getirildi” diye konuştu.

“Su İşleri Dairesi Bölge müdürü sorunumuzla ilgilenmedi”

Su ile ilgili problemleri Su İşleri Dairesi Bölge sorumlusuna bildirdiklerini ve bizzat telefonla müdürü kendisinin aradığını belirten Şingirli “Su İşleri Dairesi Bölgesorumlusundan aldığım cevap ise; ‘Sen kimsin de beni bu konu için arıyorsun’ şeklinde oldu. Ben ise köy muhtarı  ve köylere dağıttığımız suyun vanasını  açıp kapayan kişi olarak bu konuyu sorgulamaya ve bilgi almayan hakkım olduğunu düşünüyorum. Üstelik köy halkını bilgilendirmek de benim bu anlamda görevimdir. Su Dairesi bölge sorumlusu ile birçok kez  iletişime geçtiğimiz halde hiç kolunu kıpırdatmadı. Pazartesi günü muhtarlar toplanarak Su İşleri Dairesine müdürle görüşmeye gittik ama dairede olmadığını öğrendik. Telefonla kendisini arayarak sorunumuzun büyük olduğunu ve görüşmek istediğimizi belirttik. Oda bize bu soruna çözüm bulamayacağını söyleyerek, Türkiye’den gelecek olan suyu beklememiz gerektiğini belirtti. Bu konuşmanın hemen ardından ise, Mersinlik’teki suyumuzu Geçitkale Belediyesi boruya vana takma suretiyle  çalarak Çınarlı köyüne verildi. Su İşleri Dairesi Müdürü bizim özellikle de benim aramalarıma rağmen gelip hiçbir gün bu sorunumuzla ilgilenmedi. Çünkü hem Su İşleri Dairesi Bölge sorumlusu hem de Geçitkale belediye başkanı  CTP’lidirler. Araları da çok iyi olduğundan dolayı hiçbir zaman bu problemimizle ilgilenmediler” dedi.

“Eşit Su dağılımı yapılmalı”

Muhtar Şingirli, sözlerine şu şekilde devam etti; “Muhtarlar ziyaretinin yanında Şehitler köy halkı da yaşanan su problemi için toplanarak 10 gün önce Su Dairesine gitti. Su Dairesi Müdürü  de beni arayarak havuzu boşaltmamamı söyledi, ben ise kendisine , “Olmayan suyun nesini boşaltayım, su gelmiyor ki boşaltalım” dedim. Bunun yanında su probleminin çözülebilmesi için Su Dairesi ile yaptığımız istişare ve konuşmalarda biz kendisine Geçitkale’ye 2 günde bir su verilirken biz Akovalılara, Şehitliktekilere 8-9 günde bir su verilmesinin adil olmadığını ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini eşit miktarda su dağılımı olması gerektiğini söyledik. Müdürün ise bize verdiği cevap yapacak bir şey yok şeklinde oldu.”

“Su Dairesi sorumsuz”

Su Dairesinin sorumsuz olduğunu savunan Muhtar, “2 yıl önce Akova’dan Şehitlik’e su hattı boruları çekilmesi için milyarlarca para verildi ama buna rağmen yeni hat şu an kullanılmıyor ve halen eski paslı borulardan oluşan hattan köye su veriliyor, burda birtakım şaibeli işler var" diye konuştu.

“Tankerlerle su taşıyoruz”

Muhtar Şingirli, sözlerine şu şekilde son verdi; “Biz 2 yıldır 8-9 günde bir su almaktayız ve köylü suyu eksildiği yerde traktör ve tankerle su taşıyarak telefi etmeye çalışıyor.  Ben de tankerle su taşıyarak köylüye yardımcı olmaya çalışıyorum.Gelinen aşamada  artık ben de  bu sorunla başa çıkamaz duruma geldim. Bugün köylü İskele'den tonu 20 TL’den su alarak bu sorunla başa çıkmaya çalışıyor. Bunun yanında köyde hayvancılık ve tarımla uğraşan kişilerde bu sıkıntı ile boğuşuyor.”

Şehitler Muhtarı Karabardak: “Geçitkale bizim kuyularımızdan su alıyor”

Şehitler Muhtarı Olsan Karabardak ise, Yaklaşık 1 aydır Yeniboğaziçi belediyesine bağlı  Şehitler, Alaniçi, Akova ve Yıldırımlar köyüne doğru dürüst su verilmediğini belirterek, “Biz ise muhtarlar olarak son 1 aydır el ele vererek bu sorunun çözümünü aramaktayız. Sorunla ilgili olarak da Su Dairesi ve Geçitkale belediyesini ziyaret ettik. Bu esnada da Geçitkale belediyesinin Mersinlik’teki bizim kuyularımızdan kendi bölgesine su aktardığını öğrendik. Akova Muhtarı  Şingir'li Mersinlik’e giderek ana kuyuları kontrol etti ve orada su olduğunu gördü. Muhtarlar bu işlerde birlikte çalışmaya başlayınca ve sorunu kazıyınca  Akova’dan Şehitler Deposuna döşenen yeni hattın 2 yıldır kullanılmadığı ortaya çıktı”

“15 günde bir su kabul edilemez”

Karabardak, sözlerine şu şekilde devam etti; “Köylülerin  çok fazla geliri yoktur. 1974’de zaten köyümüzün yarısı göçtü, gerisi de tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta. Mandıralar bölgesine zaten su gitmezdi ve su ihtiyacı kuyulardan çekilerek giderilirdi. Şimdiki durumda kuyular da tükendi. Buna bağlı olarak Geçitkale’nin bizim sudan kendine pay almasıyla bize 15 günde 1 su verileceği söyleniyor, bu su ise ne bize, ne bölge halkına, ne civar köylere, hayatta yetişmemektedir. Bizim ise bu noktada istediğimiz, Geçitkale ve köylerine olduğu gibi Yeniboğaziçi ve köylerine eşit davranılması bunun dengesinin kurulmasıdır. Siyasi çıkarlar uğuna suyu Geçitkale belediyesine daha fazla verip  bizlere verilmemesi doğru değildir.”

Akova Muhtar Azası: “Susuzluk kabul edilemez”

Akova Muhtar Azası Halil Özçoban da, yaşanan su sıkıntısının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Akova, Yıldırım, Alaniçi, Şehitler köyleri Mersinlik’ten gelen suyu kullanmaktayız. Bu sudan  Geçitkale’ye 7 yıl önce bir formül bulunarak verildi. Bu 4-5 köy 7-8 günde bir su alarak hayatını idame ettirmeye çalışırdı, ama insanlar bir şekilde bu su ile idare etmeye çalışır sesini fazla çıkarmazdı. Ama şimdi bu sudan Çınarlı köyüne de verilmeye başlandığında biz 15 günde bir su alacağız. Bu vatandaş açısından kabul edilebilir bir durum olmamakla beraber köy halkının bizzat beni arayarak akşam banyo yapamadık diye  şikâyetler aldım. Bunun yanında yaşanan bu sorunlara Su Dairesinin ilgisiz kalması çok kötü bir durum olmakla birlikte, büyük haksızlıktır. İlgililer bu sorunu biran önce çözerek bizi daha farklı eylemlere itmesinler eğer sorunumuzla ilgilenilmezse  eylemin devamı daha ileriki boyutlarda olacaktır” dedi.

Köy halkı ne dedi?

Hüseyin Sekizler; “Suyumuzu çalarlar”

“Suyumuzu çalarlar. Bizim Mersinlik’teki kuyularımızdan suyu alıp Geçitkale’ye verirler, bizde susuzluğa mahkum ederler. Örneğin şu anda benim evde su yok ve suyu kuyulardan taşımak zorunda kalıyorum.”

Ahmet Hafiye: “Kanunsuz suyumuz alınıyor”

“8-9 günde bir bizlere su veriliyor. Susuzuz ve verilen su köylüye yetmiyor. 7 köye verilen bu su şimdi daha çok köye akrarılıyor. Yazın gelmesi havaların ısınması ve kuraklığın artmasıyla da suların azalması yetmezmiş gibi birde suyumuzun izinsiz ve kanunsuz halde alınması bizim köylere büyük problemler yarattı. Biran önce bu işin bir çaresinin bulunmasını istiyoruz.”

Hüseyin Çelebi: “Suyumuza hücum ettiler”

“40 senedir suyu Akova dağıdır ve suyumuz hep bu civar köylere yeterliydi, 24 saat suyumuz akar hiç kesilmezdi. Şimdi suyu eksilen bizim suyumuza hücum etti. 40 hükümet geldi geçti hepsi de bu su üzerinden çözüm aradı. En son da, Akovalı'lar ve civar köyler göçmendir, Geçitkale’ye bağlı Çınarlı’lar yerlidir diyerek suyumuzu çalıp onlara veriyorlar. Hükümetimiz meclise giderek şerefi, bayrağı, ülkesi için yemin ederler, fakat seçimden önce verdikleri sözleri unuturlar.”

Şener Vudalı: “Bizim suyumuzu alıp başkalarına satıyor”

“Geçitkale Belediyesi arıtma tesisi kurarak Yıldırım, Alaniçi, Şehitler ve Akova’nın kullandığı suyu arıtarak, şişelerle içme su satar. Bu 4 köyün insanları ise 8-9 günde bir su alarak susuzluk çeker. Bizim suyumuzu Geçitkale Belediyesi kendi köyüne 2 günde 1 su akmasına rağmen arıtarak başkalarına satmaktadır. Su İşleri Dairesi veya yetkililer artık bu sorunu gelip yerinde görsünler ve çözsünler.”

Derviş Özçoban: “Bizim suyumuzu 2 buçuk TL şişesi satıyor”

“Geçitkale belediyesi Akova’ya arıtma kurarak bizim suyumuzu yine bize 2 buçuk TL bidonu satmaktadır. O bizim suyumuzu satarken bizde susuzluk çekiyoruz. Yaşanan bu sorunla halkların değil hükümetlerin ilgilenmesi gerekir. Bunun yanında Geçitkale belediyesine 2 günde 1 su verirken, bize 8 günde bir su verilmektedir. Bu noktada da Türkiye’den gelecek suyu beklemeye koyulduk oda gelemiyor.”