“Bunu meclisten de sordum. Sadece 36 kişi alındı dendi. Bize gelinen bilgiler 100’ün üstünde istihdam yapıldığı ve yapılıyor olduğu yönünde. Partizanca alımlar yapıldı. ‘Şu kadarı CTP’nin, şu kadarı da DP’nin’ denildi. Aldıkları insanlar da kriterlere bakılmadan alındı”

*** Ersin Tatar, petrol fiyatlarının 115 dolardan 80 dolara düştüğüne dikkat çekerek, “Diyorsunuz ki esas maliyet petrol fiyatlarıdır. Madem esas maliyet fuel oil maliyetleridir, neden indirim yapmadınız?” diye sordu.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na son günlerde yapılan personel alımlarında sınavsız ve sadece sözlü mülakatla istihdamlar yapılması tepki topladı. 105 kişi Geçici İşçi statüsünde işe başlatılırken, bunlar arasında 40 yaş üstü kişilerin de bulunduğu haberlerinin gazetemizde manşete taşınmasının ardından Eski Maliye Bakanı ve UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar açıklamada bulunarak, “Elektrik Kurumu içerisinde siyaset oynanıyor” dedi. Ersin Tatar, kriterlere bakılmadan partizanca alımlar yapıldığını savundu. 

Kamu Reformu yapacaklardı, ne oldu?

Eski Maliye Bakanı ve UBP Milletvekili Ersin Tatar, hükümetin, kurulduğundan bu yana, Ulusal Birlik Partisi’nin geçici olarak istihdam yaptığından şikâyetçi olduğunu, kamu reformu yapacaklarını ileri sürdüklerini, objektif, tarafsız ve sisteme bağlı istihdam yapılacağının söylendiğini hatırlattı.
Tatar, Maliye Bakanı Zeren Mungan ve Tufan Erhürman’ın da kürsüden “Biz eğer geçici bir tek kişi bile bizim dönemimizde alınırsa biz bu işte yokuz” diyerek halkın yüzüne baka baka, şeffaf açıklamada bulunduklarını dile getirerek, tüm bunların unutulduğunu, “kamu reformu” dedikleri düzenlemelerin halen daha meclise dahi getirilmediğini savundu.

“Artık işin cılkını çıkardılar”

Bu arada devletin bütün müdür ve müsteşarlarının değiştiğini ifade eden Tatar, son olarak Eğitim Bakanlığı’nda bakan değişirken, müsteşar ve dört de müdürün değiştiğini söyleyerek, “Artık işin cılkını çıkardılar. Bu memlekette bazı yanlışlıklar yapıldı, üçlü kararnameyle… Ancak bu kadar kısa sürede de bu kadarı olmadı” dedi.

“Kurum içinde siyaset oynanıyor”

“ Elektrik Kurumu içerisinde siyaset oynanıyor” şeklinde konuşan Tatar, CTP içerisinde, Türkiye’yle imzalanmış olan ekonomik iş birliği protokolüne inananların bazılarının son derece rahatsız olduğunu söyleyerek, Özkan Yorgancıoğlu’nun altına imzasını attığı bir takım taahhütnamelerin yerine getirilmediğine dikkat çekti. 

“Kriterlere bakılmıyor”

Son olarak Elektrik Kurumu’na yapılan istihdamlara tepki gösteren Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunu meclisten de sordum. ‘Sadece 36 kişi alındı’ dendi. Bize gelen bilgiler, 100’ün üstünde istihdam yapıldığı ve yapılıyor olduğu yönünde. Partizanca alımlar yapıldı. ‘Şu kadarı CTP’nin, şu kadarı da DP’nin’ denildi. Aldıkları insanlar da, örneğin teknisyen istediler, teknisyen olabilmesi için bir kere meslek okulu bitirmesi lazım. Kriterlere bakılmıyor. Sözlü sınavla düz işçi alınıyor. Daha sonra onu teknisyen yapabilmek için kursa göndereceklermiş. Bu kurallara ve oradaki mevzuata aykırı. Böyle bir güvensizlik ortamında Elektrik Kurumu... Allah korusun hepimizi…”

“’Şu tedbir, bu tedbir’ denildi; tedbir alınmadı…”

Elektrik Kurumu’nun mali yapısının belli olduğunu, hiç de iyi bir durumda olmadığının herkes tarafından bilindiğini söyleyen Tatar, “‘kurtarılması için şu tedbir, bu tedbir derken’ hiçbir tedbir alınmamıştır. Sadece Elektrik Kurumu’nda yapılan bir akıllı sayaç ihalesidir” dedi. Tatar, bunun da gerçekten kurumun mali durumunu daha da zora soktuğunu savunarak, önce 140 bin sayaç için ihaleye çıkıldığını, daha sonra muhalefet ettiklerinden dolayı 30 bin sayaç alındığını söyledi. Lambaların değiştirileceğini, bu nedenle led lamba ihalesine çıkıldığını, bunun da 30 milyon TL bir harcama olduğunu söyleyen Tatar, “Elektrik Kurumu’nun böyle bir gücü yoktur. Ben olsam bu işi kademeli yaparım… Görelim bakalım, başarılı mı bu yatırımlar. Hepsini birden değiştirmenin ne alemi var?” dedi.

 “Çalışanların ekmeğiyle oynanıyor”

Elektrik Kurumu’nda 500-600 kişi çalıştığını söyleyen Tatar, istihdam yapılmasının, bu çalışan insanların da ekmeğiyle oynanması anlamına geldiğini söyleyerek, “Bu insanlar emekli olacaklar, emekli olurken emekli maaşları, kıdem tazminatları vardır. Bu kurumu daha da zorlar. Yeni insanlar alınmasına oradaki insanların da rahatsız olması lazım” dedi.

Gazetemizin duyarlılık göstererek konuyu manşete taşıdığına değinen Tatar, El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer’in serzenişini gazetemizden okuduğunu, ancak bunu yeterli bulmadığını söyledi. Tatar, “Sendika başkanı çok daha fazla gürültü çıkarabilirdi. Sendikanın da daha fazla tepki göstermesini beklerdim. Bir bakıma onlar da onaylıyor bu işi…” şeklinde konuştu.

Petrol fiyatları düştü, neden elektrik fiyatları düşmedi?

Önemli açıklamalarda bulunan Ersin Tatar, petrol fiyatlarının 115 dolardan 80 dolara düştüğüne dikkat çekerek, “Diyorsunuz ki ‘esas maliyet petrol fiyatlarıdır.’ Madem esas maliyet fuel oil maliyetleridir, Kasımda artırdığınız elektrik fiyatlarında neden indirim yapmadınız?” diye sordu.

Fuel oilden yapılan tasarrufa karşılık akıllı sayaç alımı, lamba alımı, insan alımına gidildiğini ifade eden Tatar, “Bu kadar insan alacaksın, ihtiyaç var mı sormak lazım” dedi.