Abbas Elmas

TDP Lefkoşa Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, 2011 yılında Göç Yasası’nın geçirilmesini fırsat bilerek sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin yanında bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun şimdi yasanın yürürlükten kaldırılmaması yönünde oy kullanmasını eleştirdi. Çakıcı, iktidarda olan sol ve sosyalist bir partinin eşit işe eşit ücret ilkesine “hayır” demesinin tarihe yazılması gereken bir karar olduğunu söyledi.

TDP Lefkoşa Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, 2011 yılında Göç Yasası’nın geçirilmesini fırsat bilerek sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin yanında bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun şimdi yasanın yürürlükten kaldırılmaması yönünde oy kullandığını söyleyerek eleştirilerde bulundu.  Bunu “büyük bir samimiyetsizlik” olarak nitelendiren ve dün Meclis’te bu samimiyetsizliğin açıkça ortaya çıktığını ifade eden Mehmet Çakıcı, CTP’nin hazırladığı ve UBP tarafından meclisten geçirilen Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş, Ücret ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa’yla 2011’den sonra “eşit işe eşit ücret” ilkesinin bozulduğunu söyledi.

“Doğuş Derya hariç diğerleri “hayır” dedi

Bu yasayla ilgili sivil toplum örgütlerinin çok yürüyüşler yaptığını ve kendisinin mecliste bu yasayla ilgili 6 saat boyunca konuşma yaptığını anımsatan Mehmet Çakıcı, mitinglerde UBP’ye karşı CTP ile TDP’nin ortak hareket ettiklerini ifade ederek, bir süre sonra UBP’nin iktidardan indiğini hatırattı. CTP-DP hükümetinin kurulmasının ardından dün gerçekleşen meclis birleşiminin CTP-DP hükümeti için bir imtihan niteliğinde olduğunu aktaran Çakıcı, dün iki ayrı değişiklik önerisi olduğunu, bir de Göç Yasası’nın iptali ve kaldırılması önerisi yapıldığını kaydetti. Mehmet Çakıcı, Göç Yasası’nın kaldırılması önerisine UBP, CTP-DP’nin ret oyu kullandığını ifade ederek, daha sonra oylanan Göç Yasası’nın değiştirilmesi ivedilik oylamasında da CTP Milletvekili Doğuş Derya hariç CTP-DP milletvekillerinin “hayır” oyu kullandığını söyledi.

“Bu güne kadar çok film artisti izledik”

Seçim döneminde başka, muhalefetteyken başka, iktidardayken başka konuşan bir hükümetin iktidarda olduğunu ifade eden Çakıcı, “Bu güne kadar yeterince film artisti izledik” dedi. Ağlamalar sızlamalar yapan milletvekillerinin geçmişteki söylemlerinin samimiyetsiz olduğunun dün açıkça görüldüğünü söyleyen Çakıcı, UBP hükümeti iktidardayken “UBP bu yasayı yapsın, biz de bu yasanın üzerine yatalım” politikası izlendiğini ileri sürdü. Mehmet Çakıcı, iktidarda olan sol ve sosyalist bir partinin “eşit işe eşit ücret” ilkesine “hayır” denmesinin tarihe yazılması gereken bir karar olduğunu söyledi.

“Şimdi ona ‘Barra’ diyorlar”

Mehmet Çakıcı, CTP hükümetinin iktidara gelmeden UBP hükümetine “Barra” dediğini anımsatarak, şu anda bütün sendikaların CTP hükümetine “Barra” dediğini kaydetti.

Dün Meclis’te Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bir atışma yaşadıklarını anlatan Çakıcı, Başbakan’ın kendisini suçladığını ve kendisine “Biz buna ‘hayır’ dedik sen ‘evet’ dedin. Ülkenin ekonomik durumunu düşünmüyorsun” şeklinde suçlamalar yaptığını söyledi.

Sendikaların 2011’de UBP’nin geçirdiği yasaların geri çekilmesiyle ilgili o dönemki parti başkanlarına bir manifesto verdiğini ve yazılı anlaşma yaptığını hatırlatan Çakıcı, o dönemde dahi Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bu manifestoya imza koymadığını anlattı. O dönemde Yorgancıoğlu ve CTP’nin niyetinin belli olduğunu açıklayan Çakıcı, seçim mitinglerde Göç Yasası’nı kaldıracağı sözünü verdiğini, ancak kapalı kapılar ardında dahi bunun sözünü vermeyen bir partinin şu anda iktidarda işine geldiği gibi davrandığını kaydetti.

“Hükümetin dağıldığının göstergesi”

Göç Yasası’nın kamu çalışanları arasında büyük haksızlıklar yarattığına değinen TDP Lefkoşa Milletvekili Çakıcı, hiçbir mali krizin, hiçbir hukuki hakkın önüne geçemeyeceğini ifade ederek, meclisin “Bugün krizdeyiz, ancak mali olumsuzluk düzelir düzelmez size bunu geriye dönük olarak geri ödeyeceğim” demesi gerektiğini söyledi. CTP hükümetinin şu anda çoğunluğu olduğunu ifade eden Çakıcı, dün mecliste büyük bir dağılma ve moral bozukluğu yaşandığını ifade ederek, meclis birleşiminde 29 kişilik CTP-DP hükümetinin sadece 14’ünün oylamaya katıldığını kaydetti. Bu durumun hükümetin dağıldığını da gösterdiğini belirten Mehmet Çakıcı, dün mecliste nisap sağlanamadığı için birleşime ara verildiğini söyledi.